Трябва ли да включите или изключите споделянето на местоположение?

Количеството лични данни, които просто раздаваме, без да мислим за секунда, достигна значителни висоти. Не само, че с готовност споделяме нашето име, възраст, телефонни номера и имейл адреси, но дори позволяваме на приложенията да следят всеки наш ход. GPS е едно от най-важните софтуерни разработки, които имаме днес. Още от вашия домашен компютър до вашия смартфон към други взаимосвързани устройства, вие винаги сте на радара. Въпреки че е много полезно нещо, може да бъде и смущаващо. С пълната инвазивност на технологиите всеки потребител трябва да знае, че има властта над своите устройства. Трябва да попречите на устройството ви да ви следи винаги, когато сметнете за правилно. Ето някои грешки, които все още може да правите при споделянето на местоположението.


Трябва ли да включите или изключите споделянето на местоположение?

Трябва ли да включите или изключите споделянето на местоположение?

Разрешаване на картографиране на социални медии

Първоначално социалните медии бяха средство за връзка с приятели, с които не можехте да се срещнете нормално. Сега обаче приложения като Instagram и Snapchat пламенно използват проследяване на местоположението на своите потребители. През 2017 г. беше представена Snap Map. Тази функция позволява на потребителите да проследяват приятелите си в реално време. Същото важи и за Instagram.

Тази функция може да е полезна, ако искате другите да ви следят където и да отидете. За да запазите поверителността си обаче, трябва да помислите да включите Ghost Mode на Snap Map и да избягвате споделянето на снимки въз основа на местоположенията.

„Намери моите приятели“

Тази функция, налична на iOS, както и на Android, позволява на потребителите да намерят други телефонни контакти, които използват тази функция.

Има още едно приложение, наречено Family Locator, което има същата функция и е достъпно и в двете платформи. Въпреки че някои родители могат да кажат, че им харесва идеята те да могат да намерят децата си, все още е рисковано. Тези видове приложения трябва да се избягват от всеки, който се опитва да не бъде открит лесно.

Прекомерна употреба на социални медии

GPS не е единственото нещо, за което трябва да се притеснявате. Ако използвате социалните медии твърде много, бихте могли да компрометирате собствената си сигурност. Вие и вашето семейство ходите ли на почивка? Предстои ви важно бизнес пътуване?

Не разхвърляйте тези неща в социалните медии, дори ако смятате, че светът не може да направи, без да знаете за тях. Това може потенциално да предотврати престъпления като пробиви и кражби, само за да назовем две.

Публикуване на снимки въз основа на местоположение

В днешния свят страхотно е да поддържаш приятелите си в течение на пътуванията си. Това обаче крие риск за вас и за всички около вас. Например качването на базирани на местоположение снимки в Instagram може да бъде голяма грешка.

Те може да се превърнат в обществена емисия. Така вашият профил и ежедневни навици ще бъдат изложени на непознати хора. Това не означава, че трябва да спрете да споделяте снимките си изцяло. Но определено трябва да преразгледате споделянето на снимките си въз основа на местоположението.

Винаги използвайте услуги за местоположение

Стана норма за приложенията да искат проследяване на местоположението. С активна карта използването на услуги за локация във всяко приложение не е нищо друго. Излага ви на голям риск и също така повишава проследяемостта ви. Освен това вашите лични данни също могат да попаднат в грешни ръце. Ако сте дали достъп до местоположението си на приложения, които всъщност не се нуждаят от него, трябва да го оттеглите.

Споделяне на местоположението – основните виновници

Сега, нека да поговорим за някои много често срещани приложения, които правят явна злоупотреба с проследяване на местоположението:

Google Alerts

Google е известен с използването на пространство и данни на своите потребители. Ако имате телефон с Android, вече сте компрометирани до известна степен. Можете да сте сигурни, че вашите данни ще се използват и продават и за печалба.

Но още по-притеснително е приложението Google History History. Вашите GPS координати въз основа на най-близките Wi-Fi мрежи се записват от приложението. Хората дори могат да познаят текущите ви дейности въз основа на вашето местоположение. Тази функция е вградена с Google Maps, Google Photos и Google Assistant, така че може да искате да прочетете по-внимателно следващия път по-внимателно.

Фитнес тракери

Страва, приложение за проследяване на фитнес, видя известна топлина заради тенденциите си за проследяване. Те публикуваха топлинните карти или пътеки за бягане или колоездене на хора от военните. Картите също така показваха точни очертания на военните бази на САЩ в държави като Сирия и Ирак.

В някои случаи местата на персонала вътре също бяха видими заедно с редовността на използването на конкретни пътеки. Въпреки това компанията бързо отбеляза, че това не нарушава политиката за поверителност, тъй като потребителите не са избрали опция за поверителност.

Намери моето …

Всяко приложение, което ви позволява да намерите неща, използва вашата геолокация. Например, слушалките Bose предлагат функция „намери моите пъпки“ чрез приложението Connect. Това ви позволява да разберете последното им известно местоположение. Може да изглежда добре, ако имате навик да сменяте слушалки. Имайте предвид обаче, че Bose беше обвинен наскоро за събиране на чувствителни данни за навиците за слушане на потребителите на потребителите. Можете ли наистина да се доверите на такива приложения?

геотагове

Геотагването е истински проблем за всеки, който осъзнава (както всички трябва да бъдем) на своята поверителност. Повечето социални медии автоматично географски снимки. Друго ужасяващо понятие е приложенията за iOS автоматично да правят снимки и видеоклипове. Android е еднакво виновен тук. Независимо дали използвате Android или iOS, трябва да сте сигурни, че сте запознати с подробностите, които споделяте с другите.

Търси Любов

Почти всяко приложение за запознанства се занимава с събиране на данни за местоположението на своите потребители. Това се използва като средство за предлагане на повече мачове. Въпреки това, дори и сред тях, Хапн е наречен най-страшният. Под прикритието на спонтанността, компанията е в състояние да събере жизненоважна информация за вашите навици и хобита.

Използвайки push известия, приложението се опитва да ви помогне да се свържете с хората, които току-що сте минали. Това може да изглежда вълнуващо в началото, но помислете за риска за сигурността, който трябва да издържите. Всеки, който използва приложението, минава покрай вас, може да знае всичко, което сте споделили във вашия профил.

Включено или изключено споделяне на местоположение? – Заключителна дума

Всички неща, за които говорихме тук, представляват сериозен риск за вашата поверителност. Определянето на тези проблеми обаче отнема само няколко крана. Ако приложението изисква повече права, отколкото би трябвало (например обикновена игра, която изисква вашите данни за контакт или местоположение), най-добре е да потърсите други подобни приложения. Можете дори да излъжете местоположението си! Прочетете повече за това тук.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map