Включете потвърждаването в две стъпки за профила си в Google почти незабавно

Интернет става страшен. Не е изненада, че все повече хора търсят начини да защитят своите онлайн данни и акаунти. Това, което много хора изглежда не знаят, е, че Google има опция, която добавя слой за сигурност към вашия акаунт, наречен проверка в две стъпки. Прочетете тази статия, за да научите какво означава това и как можете да го активирате в Google.

Включете потвърждаването в две стъпки в профила си в Google почти незабавно

Включете потвърждаването в две стъпки в профила си в Google почти незабавно

Как да включите потвърждаването в 2 стъпки на профила си в Google

За да накарате топката да се търкаля, ще ви покажа как да превърнете Google 2FA (2-факторното удостоверяване е по-често срещаният начин да се каже първо проверка в две стъпки). След това ще обсъдя някои от нещата, които трябва да знаете за този процес.

За да включите опцията за потвърждение в две стъпки на профила си в Google, изпълнете следните лесни стъпки:

  1. Влезте в профила си в Google и отидете на Вход & Раздел „Защита“ или преминете към целевата страница за потвърждаване в две стъпки на Google.
  2. Превъртете надолу до секцията, озаглавена „Влизане в Google“ и кликнете върху раздела „Проверка в две стъпки“.
  3. Кликнете върху „Първи стъпки“. Влезте отново в акаунта си.
  4. Изберете вида на проверката, който ви е най-удобен. Можете да получите подкана от Google на телефона си, да използвате физически ключ за защита или да изберете опцията „текстово съобщение или гласово повикване“. Ще обясня разликата между тези опции по-долу.
  5. Следвайте инструкциите на Google, за да активирате потвърждението си в две стъпки.

Трите вида проверка в 2 стъпки на Google:

Google Подкана:

Това е надеждна и сигурна опция за отделни потребители, които са грижовно загрижени за поверителността на акаунта си. Ако изберете опцията Google Prompt, ще трябва да изтеглите приложение, наречено „Google Удостоверител“. Всеки път, когато искате да влезете в акаунта си, Google ще ви изпрати ключ за удостоверяване за еднократна употреба в приложението. Ще използвате този ключ, за да потвърдите влизането си.

Текстово съобщение или гласово обаждане:

По-лесна опция от Google Prompt, това ще изисква да синхронизирате телефонния си номер с вашия акаунт. В зависимост от метода, който предпочитате, Google ще ви изпрати текст за автентификация или ще ви го предаде чрез повикване. Докато лесна опция, предлагам да отидете за метода Call, вместо за SMS. Причината за това е, че SMS не е напълно защитен. Има много форми на атаки, които могат да откраднат SMS данни директно от вашия телефон. Въпреки това, тези атаки изискват много усилия от името на нападателя. Редовните потребители не трябва да се притесняват от тази опция. Ако сте висш мениджър, журналист или политически активист, горещо ви предлагам да стоите далеч от тази опция.

Ключ за защита:

Тази опция е най-сигурната форма на 2FA, която можете да използвате. Тази опция може да е малко прекалено много за обикновения потребител. Опцията Ключ за сигурност на Google ще изисква физически ключ, който трябва да използвате, за да потвърдите акаунта си. Това е идеалният вариант за хора, които са по-склонни да бъдат хакнати, като журналисти, политически / социални активисти, главни изпълнителни директори, банкови мениджъри и т.н. … Почти невъзможно е да хакнете тази конкретна опция (технически това е възможно, но напълно не е вероятно).

Защо ще ви трябва потвърждаване в две стъпки

Не е тайна, че интернет става все по-опасен. Слушаме редовно новини за нови атаки, както средностатистически потребители, така и многомилионни компании. Един от най-лесните начини хакерът да получи достъп до вашата информация е чрез „влизане през входната врата“, т.е. използване на собствената ви парола за влизане в акаунти.

По същество паролата е слой на сигурност, който забранява на всеки друг, освен себе си, достъп до вашите акаунти. Хората обаче не са много надеждни, когато става дума за създаване на парола. Повечето хора са склонни да използват лесни за запомняне, прости или обикновени мързеливи пароли. Повечето хора също използват една и съща парола (или с малки вариации) в повече от един акаунт. Това е една от причините, поради които атаките в речника, много прост и рудиментарен начин за получаване на нечия парола, продължават да работят и до днес..

Можете да направите живота си много по-лесен и много по-безопасен, като просто не сте един от тези хора. Никога не използвайте парола, която е по-малка от 8 знака, или използвайте вашето име или името на всеки роднина / приятел / домашен любимец, който имате. Винаги се уверете, че имате напълно нова и уникална парола за всеки създаден от вас акаунт. Има много различни инструменти и приложения, които можете да намерите, които ви помагат да създадете сложни уникални пароли и да следите всичките си данни за акаунта (тези приложения се наричат ​​мениджъри на пароли). Ако се притеснявате от хакването на тези акаунти, можете дори да запишете паролите си на лист хартия и да ги съхранявате във вашия портфейл по всяко време. Ако не е цифров, не може да бъде хакнат, нали?

Чести типове проверка в две стъпки

Теоретично може да има множество опции за 2FA. Въпреки това, има 4 вида проверки, които се използват най-често. Google използва 3 от тези типове проверки (SMS / обаждане на обаждания, приложения за удостоверяване и физически ключове за сигурност). Четвъртият тип, известен като PFA базиран 2FA, е подобен на опцията за приложение за удостоверяване, но предлага малко повече сигурност. Push-базирани 2FAs ви предпазват от фишинг измами … ако обръщате внимание. Обикновено този тип проверка ще ви изпрати подсказка, че някой се опитва да се свърже с вашия акаунт. Вие лично трябва да одобрите връзката, за да се случи това. Повечето PFA базирани 2FA ще ви покажат приблизително местоположение за опита за вход, което означава, че можете лесно да разберете дали сте хакнали или не, като видите дали местоположението съвпада с вашето.

Активирайте проверката на Google в две стъпки – финални мисли

Казано по-просто, трябва да започнете да мислите за вашата онлайн сигурност много повече. Проверката в 2 стъпки на Google е солиден начин да добавите слой сигурност към профила си в Google. Ако сте обикновен потребител на интернет, препоръчвам ви да отидете с опцията „Подкана за удостоверяване“, тъй като това е по-сигурната и по-малко сложна опция за използване. За потребителите на интернет, които наистина искат да повишат онлайн сигурността си на следващо ниво, помислете да се абонирате за VPN услуга, за да защитите вашата интернет връзка и да се предпазите от възможни атаки.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me