VPN: Цялостното решение за интернет сигурност

Навсякъде по света свободата на интернет е атакувана. Имаше време, когато свободата на пресата винаги беше атакувана от правителството. Но в наши дни Интернет е по-популярно средство за свободна реч и изразяване, което печели недоволството на правителствата по целия свят. В някои страни като Русия и Китай Интернет изобщо не е безплатен. Хората нямат достъп до каквото им харесва.

VPN: Цялостното решение за интернет сигурност

VPN: Цялостното решение за интернет сигурност

Например в Китай всяка популярна услуга е блокирана, от Facebook до Gmail. Дори единствената налична услуга, WeChat, винаги е под строг контрол на правителството. Ако правителството смята, че правите нещо, което не бива да правите в Интернет, вашият IP адрес ще бъде блокиран. Можете дори да бъдете наказани или затворени.

Махай се от мен, правителство!

Тъй като Интернет не е толкова безопасен или толкова безплатен, колкото преди 20 години, хората винаги са в търсене на средства да останат сигурни онлайн. Технологиите са напреднали, а лесната наличност на смартфони направи удобно всички да останат свързани.

Използването на социални медии, дигитално съхранение и споделяне на данни и онлайн транзакции са се увеличили с скокове и граници, а в същото време онлайн заплахите също са се увеличили.

Чувствителните данни и финансова информация могат лесно да бъдат откраднати, ако не сте внимателни. Изглежда, че никой не може да бъде безопасен в Интернет, без да прибягва до допълнителни инструменти или приложения.

В момента има няколко други приложения, по-ефективни от виртуалната частна мрежа. Без значение къде се намирате в света, виртуалната частна мрежа е това, което може да запази вашите интернет дейности по всяко време. Никой не иска Джон Бренан да ги шпионира!

Толкова, че използването на VPN мрежи нараства с 30 процента всяка година. Поради нарастващата информираност относно интернет заплахите и полезността на VPN, все по-голям брой хора сега прибягват до това приложение, за да осигурят своите онлайн дейности.

Какво е VPN?

Виртуалната частна мрежа е лесно за използване приложение за осигуряване на всички онлайн дейности. Обикновено целият ви интернет трафик се пренасочва чрез вашия доставчик на интернет услуги. Това означава, че всички ваши интернет дейности могат да бъдат видени и проследени от вашия интернет доставчик, дори без ваше знание.

След като неутралитетът на мрежата беше отменен в САЩ, доставчиците на интернет услуги имат пълното право да проследяват вашите онлайн дейности, да съхраняват вашата информация без вашето съгласие и дори да споделят данните с трети страни, включително правителството. Следователно, първо трябва да се защитите от вашия интернет доставчик.

Когато използвате VPN, вашият интернет трафик вече не преминава през ISP сървъра. Криптираният трафик се пренасочва през защитен VPN сървър.

Този процес се нарича тунелиране, защото трафикът преминава през частен тунел между вашето устройство и VPN сървъра. Тъй като трафикът не се препраща през ISP сървъра, вашият доставчик на интернет услуги – или някой друг освен вас – не може да дешифрира съдържанието.

Вашият доставчик на интернет услуги не може да разбере какво правите онлайн, нито къде се насочва трафика. Чрез маскиране на вашия IP адрес, вие оставате анонимен онлайн.

Защо да използвате VPN?

VPN е приложението, от което се нуждаете, ако искате да останете анонимни в интернет и да попречите на външни лица да се впускат в дейностите си.

Освен анти-злонамерен софтуер, VPN е единственото приложение, което ще ви трябва за пълна онлайн сигурност. Не забравяйте, че VPN не предотвратява изтеглянето на зловреден софтуер на вашето устройство, така че използването на антивирус също е важно заедно с VPN.

Има редица начини, по които VPN пази вас и вашите данни онлайн. На първо място, той крие вашия първоначален IP адрес, така че никой не може да знае къде се намирате, къде сте онлайн или кой сте.

На практика отскачайте!

Това, което VPN прави, е да замени вашия първоначален IP адрес с произволен IP от всеки от VPN сървърите по света. Така че дори да сте в САЩ, вашият IP адрес може да е този на австралийски регион.

Скриването на вашия първоначален IP има няколко предимства, освен че ви прави анонимен. Можете лесно да заобиколите гео блоковете и да получите достъп до любимото си съдържание в Netflix.

Можете също да заобиколите интернет цензурата, ако живеете в или пътувате до страна като Китай или Русия. Можете да спрете честотната си лента да бъде открадната от вашия съсед. Можете да пренасяте съдържанието на сърцето си, без да сте блокирали вашия IP адрес.

Въпреки че VPN изпълнява всички тези функции, той не идва с никакви технически усложнения. Както всяко друго приложение, то трябва да бъде инсталирано и след това активирано. Когато не се използва, той може да бъде деактивиран. Можете да избирате от наличните сървъри навсякъде по света, в зависимост от вашия план. Повечето планове започват от едва 3 долара на месец. 

С толкова много функции, превърнати в едно, VPN е наистина полезно решение за безопасността в Интернет днес.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me