VPN използва ли повече данни от конвенционалното използване?

Виртуалните частни мрежи (VPN) са най-новата ярост сред интернет потребителите. С онлайн нарастващите заплахи за сигурността е естествено, че хората биха искали да бъдат в безопасност, докато използват интернет. VPN е вероятно най-популярното онлайн решение за сигурност в наши дни. Има няколко въпроса, които повечето VPN потребители задават. Например, свързването към VPN сървър води ли до използване на повече данни от нормалното? Или VPN ви помага да заобиколите капачката за данни на вашия доставчик на интернет услуги? 


VPN използва ли повече данни от конвенционалното използване?

Използва ли VPN повече данни от конвенционалното използване?

Какво е VPN?

За да е много просто, VPN е част от кода, инсталиран на вашия компютър и на VPN сървъра. Това криптира целия трафик, който протича между вашия компютър и сървъра. След като шифроването е извършено, VPN сървърът може да изпраща и получава данни и да ги шифрова, преди да ги изпрати на вашия компютър. Никоя трета страна не може да прослушва данните, предадени между клиента и сървъра.

Плюсовете и минусите на VPN

VPN защитава вашите данни, защитава ви в обществени мрежи, а също така ви позволява да заобикаляте геоблокове в някои случаи. VPN мрежите съществуват отдавна, но напоследък популярността им нараства.

Едно често срещано оплакване при използване на VPN е, че трябва да избирате между скорост и сигурност. Няколко потребители се оплакват, че използването на VPN влияе на скоростта и води до бавна връзка. Какво общо има VPN със скоростта? За да намерим отговора, трябва да разберем как работи VPN.

Използва ли VPN данни?

Да, така е. Въпреки че трафикът протича между вашия компютър и VPN сървър, той все още използва интернет връзката. Следователно, целият трафик първо преминава през сървърите на вашия доставчик на интернет услуги. Вашият интернет доставчик не може да чете никоя от вашите данни, но е в състояние да изчисли използването ви. Освен ако не използвате обществен WiFi, вашата капачка за данни ще бъде използвана от вашата VPN.

Използва ли VPN повече данни, отколкото обикновено?

Да, VPN използва повече данни от нормалното поради криптирането. VPN криптира целия трафик, за да ги предпази от онлайн заплахи и това увеличава използването на вашите данни с около 10 процента. Това е така, защото криптираните файлове заемат повече място, отколкото незашифрованите файлове. Това се нарича криптиране отгоре. Поради тази причина използването на вашите данни се увеличава, когато използвате VPN.

Обикновено по-силното VPN криптиране автоматично увеличава режима на криптиране. Ако използвате превъзходна VPN услуга с по-силно криптиране, тя ще използва повече данни за същия файл, отколкото по-слабото криптиране. И когато VPN използва повече данни от нормалното, това също влияе на скоростта. Колкото по-силно е криптирането, толкова повече ще отнеме за зареждане на файлове.

Мога ли да използвам VPN, за да заобиколя капачката за данни на интернет доставчика си?

Тук трябва да се спомене, че VPN не може да заобиколи ограничението на данните. Все още се контролира от вашия интернет доставчик. Въпреки че не могат да четат вашите данни, те могат да видят количеството данни, което използвате. Следователно VPN със силно криптиране винаги ще използва повече данни и ще има по-ниска скорост.

В определени случаи обаче VPN може да увеличи скоростта. Обикновено това се случва, когато доставчик на интернет услуги заглушава определени типове данни, за да подобри скоростта. Например, когато използвате VPN, някои доставчици на интернет услуги ще забавят HD видео до качеството на sub-HD, за да подобрят скоростта. Въпреки че това се отразява на качеството на видеото, то със сигурност подобрява скоростта.

Недостатъкът тук е, че за ISP е трудно да прави разграничение между типовете данни, когато използвате VPN. Следователно те не могат да забавят само определени видове данни, без да забавят всички данни. Различните VPN протоколи имат различно криптиране отгоре. Докато VPN-тата, които използват 256-битово криптиране, имат по-висока криптовалута, тези, които използват 128-битово криптиране, имат по-ниска режийна работа.

Ключови заведения

Въпреки че VPN е невероятен инструмент за осигуряване на онлайн сигурност, има някои неща, които не може да направи. Преодоляването на капачката ви за данни е едно от тях. Освен ако вашият интернет доставчик не използва избирателно дроселиране на данни, не е възможно вашите данни да бъдат забавени, за да подобрят скоростта.

Колкото по-силно криптиране използвате, толкова повече данни ще използвате. Това е един от недостатъците, които идват с VPN, но не можете да пренебрегнете сигурността, която ви предоставя. Предимствата на потока и сигурността са страхотни характеристики на VPN, които са основните причини, поради които виртуалните частни мрежи се използват толкова широко.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map