VPN vs Remote Desktop Protocol: Каква е разликата?

Подобно на защитните стени, които защитават вашите компютърни данни, както VPN (виртуална частна мрежа), така и RDP (протокол за отдалечен работен плот) защитават идентичността на вашия компютър онлайн. Можете да предположите самоличността на напълно различен компютър, който се намира в различен регион, държава и държава.

И VPN, и RDP могат да ви помогнат да промените своя IP адрес. И двете обаче се използват за различни цели и предоставят специфични функции на потребителите. Ако не знаете правилната опция за избор, ето всичко, което трябва да знаете за VPN и RDP.

VPN срещу RDP

VPN vs Remote Desktop Protocol

VPN и RDP

VPN и RDP са доста сходни и същевременно напълно различни в същото време. И VPN, и RDP крият по някакъв начин вашия интернет трафик. И двамата предоставят частен достъп до сървър или устройство, които може да се намират на хиляди километри.

Ако някога сте използвали Teamviewer или подобни приложения, знаете какво е RDP и как можете да получите достъп до компютър или сървър отвсякъде.

От друга страна, има и големи разлики. VPN ви кара да изглеждате като друг сървър в вероятно друга държава. RDP, от друга страна, ви позволява да действате като този сървър и да използвате неговите ресурси, както сте го използвали директно локално.

Какво е VPN?

VPN означава Virtual Private Network. VPN криптира вашия интернет трафик и го маршрутизира през посреднически сървър. Докато криптирането прави вашите данни защитени, сървърът-посредник крие истинския ви IP в интернет, а уебсайтовете, до които имате достъп, могат да видят IP на сървъра, към който сте свързани. Просто казано, той крие вашия IP адрес, позволява ви достъп до съдържание, ограничено във вашия регион, и защитава вашата мрежа.

Сигурността и поверителността са най-големите предимства, които VPN има пред RDP. VPN се нуждае от стабилно криптиране, за да работи ефективно и да скрие самоличността на потребителя. Въпреки това, RDP не се нуждаят от най-високата сигурност и поверителност, за да работят.

Долен ред, с VPN, ще имате достъп до географски ограничено съдържание (като Netflix или уебсайтове, забранени във вашата страна), но все пак ще използвате собствения си компютър и каквито и ограничени ресурси да имате.

Какво е ПРСР?

RDP означава Протокол за отдалечен работен плот, програма, която позволява на потребителите му да осъществяват отдалечен достъп до работна среда или сървър на персонален компютър, докато се показват на друго потребителско устройство. Той установява виртуална връзка между двете устройства и позволява на едното да контролира другото.

RDP позволява на компютъра да излъчва екрана си към другия компютър. Като потребител вие изцяло контролирате хост устройството. Можете дори да използвате локалните файлове, инсталирания софтуер, програми и изчислителна мощност на хост компютъра.

Докато „RDP“ е името на конкретна разработена от Microsoft програма за отдалечен работен плот, там са налични множество други софтуер за отдалечен работен плот. Различните разработчици на ПРСР предлагат различни и уникални функции за привличане на потребители.

Някои позволяват на потребителите да се присъединят към съществуваща потребителска сесия и дистанционно да контролират устройството, докато показват контролираната сесия на другия екран. Други дори предоставят функции за показване на черен екран по време на сесията на контролното устройство.

Въпреки че и двете имат своите предимства, причината някой да използва RDP през VPN е, че RDP предлага силата да управлява друго устройство, потенциално на хиляди мили. Можете да контролирате суперкомпютър с цялата му изчислителна мощност, специален софтуер и географски достъп от нормален лаптоп или компютър.

Ограничения на ПРСР

Има някои ограничения за ПРСР. Освен ако не използвате локализиран RDP, имате нужда от високоскоростен интернет и приличен компютър, за да контролирате правилно другото устройство. Изпращате и получавате големи парчета информация, включително движения на мишката, команди на приложения, графики на екрана и фонови задачи и всички тези действия се нуждаят от много ресурси, за да бъдат управлявани. Въпреки че тези действия могат лесно да се управляват локално, обработката им по интернет може да направи връзката бавна и изоставаща.

Да не говорим, хост компютърът е отворен и за потенциални заплахи онлайн по време на сесията. Това е, освен ако администраторът на устройството не приложи определени ограничения, които ще компрометират вашата сесия. Потенциалните заплахи включват отвличане на връзка, което може да доведе до инфилтрирано и компрометирано устройство.

Сравнете това с VPN, който е защитен и предлага висока скорост (поне най-добрите доставчици на VPN).

Какво ти е необходимо?

В крайна сметка всичко се свежда до вашите изисквания. Така че, нека разделим нуждите на потребителя, за да видим кое е най-подходящо за какъв тип потребители. Най-добрият начин за разделяне на потребителите е чрез намерението за използване, независимо дали използвате услугата за служебна или лична употреба.

Бизнес

Ако търсите сигурен и частен достъп до интернет за вашите служители, когато работят в публични пространства или в чужбина, VPN е вашият най-добър избор.

  • За да осигурите на служителите си сигурен централен сървър, който също съдържа важни файлове, трябва да изберете VPN
  • Ако вие или вашият служител се нуждаете от централна система на отдалечено място (поради географски ограничения), ще трябва да отидете с RDP.
  • Ако вие или вашите служители се нуждаете от достъп до компютрите от разстояние за техническа поддръжка, поддръжка или отстраняване на проблеми, използвайте RDP

Индивидуален

  • Ако имате нужда от достъп до защитена и частна мрежа, отидете с VPN
  • Ако искате да предавате любимото си съдържание, което не е достъпно във вашия регион или докато пътувате в чужбина, използвайте лична VPN
  • За да направите интернет по-безопасен, скрийте своя IP или идентичност, използвайте VPN
  • За да избегнете онлайн наблюдение или цензура, изберете VPN

Рядко има случаи, когато човек се нуждае от RDP за достъп до отдалечен компютър, ако не и за него. Тези ситуации включват аварийни ситуации, когато потребителят трябва да осъществява дистанционен достъп до домашния си компютър, компютъра на приятеля си или да позволи на техния доверен приятел да има достъп до своя.

Ако сте индивидуален потребител, с общи ежедневни нужди, VPN би свършил работата вместо вас. Той ще скрие самоличността на вашия компютър, ще ви позволи да промените местоположението си, да избегнете наблюдението, да предава географски заключено съдържание, да защитите интернет и ще предложи много други предимства.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me