Всичко, което трябва да знаете за Rootkits

Rootkits нарастват като основна причина за безпокойство сред експертите по киберсигурност. Въпреки че произходът им е много безобиден, те са били използвани за най-различни злонамерени цели. Rootkits по принцип позволяват на хакерите да получат достъп до компютри и системи, които позволяват само оторизиран достъп. Тези софтуерни инструменти станаха невероятно популярни, тъй като компаниите започнаха да стават по-сигурни и хакерството става все по-сложно и трудно. Нека да ви кажем какво трябва да знаете за Rootkits и как можете да бъдете защитени от тях.

Всичко, което трябва да знаете за Rootkits

Всичко, което трябва да знаете за Rootkits

Какво точно са Rootkits?

По принцип Rootkits не са зловреден софтуер, тъй като могат да бъдат законно използвани от правоприлагащи органи, фирми и дори частни лица. Основната цел на Rootkits е да даде възможност за проследяване и наблюдение на потребителските дейности, докато те са влезли. По този начин те могат да бъдат важен инструмент за сигурност и надзор за полицейски и бизнес предприятия, ако се използват правилно. Някои родители също използват Rootkits за проследяване на действията на децата си.

За съжаление Rootkits стана широко популярен за съвсем друга цел. Те се използват широко от хакери, за да получат незаконен достъп до компютри. Също така Rootkits бяха инсталирани предимно на устройства, използващи скандалния зловреден софтуер Trojan Horse. Това доведе по подразбиране те да се считат за злонамерен софтуер. Въпреки това, Rootkits се определя по начина, по който ги определят.

Как Rootkits инфектират компютърни устройства?

Най-популярно Rootkits се използва като шпионски софтуер. Те са много добре познати в целия свят от киберпрестъпниците. Въпреки това, за разлика от автоматизирания зловреден софтуер от някои други видове, те не могат да заразят устройства самостоятелно. Киберпрестъпникът ще трябва да подмами всеки интернет потребител да инсталира руткит на своето устройство.

Това най-често се прави, като кара жертвата да повярва, че устройството им е било хакнато. Впоследствие киберпрестъпникът казва на жертвата да информира да инсталира руткита, за да се справи с инфекцията.

Друга основна причина, поради която Rootkits са се появили отново като популярен източник на хакерство, е, че те могат да създават ботнети.

Това са по същество голям кръпка от файлове, които често се използват за преобразуване на компютър за миньорски цели. По-конкретно, те се използват за добив на криптовалути от специфични видове. Те могат да се използват и за стартиране на атаки на разпределено отказване на услуга (DDoS) заедно с други видове киберпрестъпни действия.

Въпреки факта, че Rootkits могат да бъдат много сложни, тяхната най-често срещана точка е чрез човешка грешка. Тоест, потребителят е принуден да инсталира този софтуер самостоятелно. Това дава на софтуера и неговите създатели достъп до устройство, сървър или дори мрежа.

Често срещано средство за подмазване на жертви при изтегляне на Rootkits е чрез имейли или приложения за незабавни съобщения. След като Rootkit е инсталиран, той дава на хакера зад него пълен достъп до компютъра на жертвата.

Възможно ли е да се открият Rootkits след като са инсталирани?

Има много софтуер за сигурност, който може да помогне за откриване на вируси и други зловредни програми на вашето устройство. Същото обаче не може да се каже за Rootkits. Причината за това е чистото разнообразие от Rootkits, които се предлагат на пазара. Просто не е възможно да се търси всичко това, тъй като охранителните компании знаят малко за тях. Към момента на откриване на такива Rootkits устройството вече е заразено значително.

Друг проблем при откриването на Rootkits е, че те могат да лежат доста спящи. Най-вече потребителите дори не знаят, че устройството им е било заразено. Освен някаква аномална дейност, устройството работи отлично. Ако искате да знаете дали има Rootkit във вашата система, тогава можете да стартирате сканиране на паметта.

Въпреки това, сканирането на вашата памет ще може да търси само конкретни видове Rootkits. Като такъв, няма цялостен начин за откриване на всички видове Rootkits там.

Най-добрият и най-практичен начин да откриете активността на Rootkit на вашето устройство е да наблюдавате. Трябва да следите как функционира устройството ви за даден период от време. Ако устройството ви наистина е заразено от Rootkits, тогава ще видите проблеми в няколко области. Най-често ще видите проблеми при достъпа до ключови системни файлове или ще трябва постоянно да нулирате разрешенията на защитната стена. Това са признаци, че устройството ви е било проникнато от софтуер Rootkit.

В случай, че разберете, че имате Rootkit на устройството си, се препоръчва цялостно почистване. Трябва да изтриете цялата система, защото няма начин да се измери колко файлове са компрометирани.

Как мога да защитя устройството си от Rootkits?

Тъй като премахването на Rootkits е много досаден процес, най-добре е да ги избягвате. Конвенционалният антивирусен софтуер е най-вече недостатъчен за осигуряване на защита, тъй като работи само след инсталирането на Rootkits. И така, непосредствената нужда от защита срещу Rootkits е да не им позволявате да влязат във вашата система.

Ако не сте готови да инвестирате в устройства за онлайн сигурност, тогава безопасното сърфиране е най-добрият начин да избегнете Rootkits. Имайте предвид всички най-нови видове измами и хакерски техники, които се предлагат на пазара. Освен това трябва да разберете естествената мярка за сигурност срещу всякакви подобни опити. Уверете се, че вашата основна ОС е актуална и в съответствие с най-новите технологични разработки.

VPN мрежи или виртуални частни мрежи са една от малкото технологии, които могат ефективно да блокират Rootkits и друг зловреден софтуер. Не на всички видове VPN обаче може да се вярва. Опитайте се да получите VPN, който предлага вградена защитна стена и детектор за зловреден софтуер. Безплатните VPN мрежи не предлагат допълнителни функции, затова се уверете, че получавате надеждна платена VPN.

Избягвайте VPN, предлагани от големите телекомуникационни компании. Те нямат добър опит и не можете да им се доверите да пазят данните си поверителни. Когато изберете VPN, всичките ви данни за сърфиране са скрити от външни агенти. Въпреки това, вашият доставчик на VPN услуги ще може да го види. Сега зависи от политиката за поверителност, която предлагат, да се определи колко поверителност предлагат. Така че, трябва да прочетете декларацията за политика и да изберете правилния VPN за вашите нужди.   

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me