Всъщност проверявате ли разрешенията преди да инсталирате приложения за Android?

Всеки път, когато изтеглите приложение за Android, се изисква да предоставите разрешения за приложение. Ако сте като повечето хора, ще щракнете върху Разреши, без дори да четете разрешенията, за да може приложението да се инсталира. Проблемът е – това приложение вече има достъп до всички данни и хардуер на вашето Android устройство. Предимно разрешенията ще бъдат свързани с ефективността на приложението. Например, ако инсталирате услуга за идентификация на обаждащия се, той ще се нуждае от достъп до вашите контакти, SMS и други съобщения.


Те се наричат ​​нормални разрешения. И тогава има други видове разрешения, които могат да застрашат вашата поверителност. Колкото и да сте предпазливи към това, което изтегляте от магазина на Play, трябва да сте добре информирани за разрешенията на приложението в името на сигурността на вашето устройство.

Как да използвате интелигентно разрешенията за приложения за Android

Как да използвате интелигентно разрешенията за приложения за Android

Какво представляват „Опасни разрешения“?

Нормалните разрешения са за общи цели, което означава, че тези разрешения са без съмнение. Ако инсталирате приложение за Android, няма нужда да обяснявате, че приложението може да се свързва с интернет без ваше разрешение. Такъв е случаят с всички приложения, които инсталирате. Това са настройки за разрешения по подразбиране и не представляват риск за вашата лична и лична информация.

Но някои злонамерени приложения отиват зад борда, за да имат достъп до вашите контакти, камера, файлове, имейли и лични данни. Тези разрешения по никакъв начин не са свързани с основната цел на инсталираното приложение. Това са „опасните разрешения“, които трябва да знаете. За начинаещи винаги е умно да проверят дали определено приложение е безопасно да се инсталира на устройството ви с Android или не.

Как да използвате интелигентно разрешенията за приложения за Android

Например офлайн речник на английски може да се нуждае от достъп до вашия микрофон за произношение, но най-определено няма нужда да знае вашето местоположение. И така, как да използвате разрешенията за приложения за Android по интелигентен начин и какви аспекти трябва да внимавате?

1. Прочетете разрешенията преди да инсталирате приложението

В магазина на Google Play потърсете приложението и в информацията на програмиста, кликнете върху „Данни за разрешение“, разположени в долната част и тук можете да намерите необходимото разрешение.

2. Използвайте антивирус

За да ограничите конкретни разрешения за определени приложения, можете да използвате антивирусен софтуер, инсталиран на устройството, като проверите за рибни и схематични разрешения. Планирайте своевременно сканиране, за да филтрирате опасни приложения.

Проверете системните настройки

За инсталираните приложения проверете разрешенията, като отидете на настройки и посетите разрешенията на приложението. Освен това разберете кои приложения имат достъп до определена функционалност. Разберете приложенията, които изискват повече разрешения, отколкото са им необходими.

Всяко устройство с Android има специални привилегии, освен общите разрешения. Те са:

Права на администратор на устройства или права на администратор

Това са разрешенията, достъпни от антивирусен софтуер или вградени приложения за защита на устройството, като приложения против кражба, които не могат да бъдат деинсталирани.

Постоянно изтриване на всички данни от устройството и заключване на някои приложения след редица неуспешни опити за отваряне или промяна на паролите – всичко това са администраторски права. Зловредните приложения със съмнителни заявки за разрешение могат да повредят данните с помощта на администраторски права.

Root привилегии или root достъп

Това са най-опасните настройки за разрешения, тъй като ако злонамерено приложение може да има достъп до root права, независимо от това кои разрешения сте ограничили за приложението, вашите данни не са безопасни. Но за щастие, Android има вградена сигурност, за да блокира подобни разрешения.

Други опасни разрешения, от които трябва да внимавате

Приложение за социални медии за споделяне на снимки има достъп до камерата, след което има достъп и до галерията. Някои функционалности са групирани заедно и достъпът до един предполага разрешение за достъп до всичко в тази група. Това може да пише лоши новини в някои случаи.

Приложения за контакти, телефон и съобщения

Те изискват достъп до телефонен номер, регистър на обажданията, пренасочване на повиквания, гласови съобщения, контакти, SMS, WAP push съобщения, MMS съобщения, съобщения на доставчика на услуги, както и вашата платежна информация. Повечето контакти също се синхронизират с акаунт в Google или други имейл акаунти.

Доколкото приложенията ви осигуряват удобство, ако инсталираното приложение е злонамерено, то може да събира вашите чувствителни данни, за да шпионира телефона и навиците ви за съобщения и да ги използва срещу вас. Те могат да показват насочени реклами на вашето устройство или дори да изпращат и получават имейли, съобщения, да насочват контактите си с измами и да извършват телефонни обаждания без ваше знание. Абонамент за нежелани платени услуги, обаждания към доставчици на премиум услуги могат да изстрелят сметките си през покрива.

Камера и микрофон

Някои приложения имат достъп до микрофона на вашия смартфон. Те са полезни за дикцията ви, ако, да речем, научите нов език или направите подкаст и др. Приложенията за редактиране на снимки и приложенията за камера имат разрешение да правят снимки. По-тъмната страна на това е, че те могат да използват тези разрешения, за да правят тайни аудио или видео записи на лични разговори.

местоположение

За да резервирате такси или приложение за електронна търговия, споделяте местоположението си. Приложенията могат да проследяват местонахождението ви, като географски маркирате снимките си и злоупотребявате с информацията за престъпни престъпления.

съхранение

Повечето приложения търсят разрешение за изтегляне на файлове в директория. Запазените документи и поверителни файлове са изложени на риск, ако схематичните приложения се захванат от тях.

Приложения за календар и фитнес

Приложенията за мониторинг на здравето използват сензори за тялото, за да шпионират вашето здравословно състояние и календарът може да направи промени в разписанията и времената на срещи, което ви кара да пропуснете решаващи събития.

Как да включите или изключите разрешенията за приложения за Android

За да промените разрешенията, които сте предоставили на определено приложение, изпълнете следните стъпки:

 1. На устройството си отворете главното Настройки ап Настройки.
 2. кран Apps или Application Manager (в зависимост от устройството ви, това може да изглежда различно).
 3. Докоснете приложението, което искате да актуализирате.
 4. кран Разрешения.
 5. Включете или изключете разрешенията.

Винаги проверявайте разрешенията си за приложение за Android

В предишните версии на Android нямаше възможност да персонализирате разрешенията, които можете да предоставите на приложението. Не ви беше позволено да изберете ограничението за достъп, което едно приложение имаше до вашите данни. Ако сте приели условията, приложението е инсталирано, в противен случай трябва да потърсите друго подобно приложение.

Но след излизането на Android 6.0 Marshmallow в края на 2015 г., сега можете да изтеглите и инсталирате приложение и след това да зададете разрешения, ограничаващи се само до избраните от вас. Докато актуализирате някои приложения, може да забележите, че получават същото известие два пъти; втората е от Android, което е действителното искане за разрешение.

Освен това можете да решите дали искате да инсталирате актуализациите и / или да изберете допълнителни разрешения като покупки в приложението. Все пак има много по-нови приложения от разработчиците, които умишлено задават заявката за разрешение на приложението да се появи преди инсталиране.

Google инструктира разработчиците на приложения да обяснят разрешенията на потребителите и са въведени мерки за сигурност за блокиране на злонамерени приложения. Важно е обаче да прочетете внимателно и да разберете разрешенията, преди да щракнете върху бутона за приемане, докато инсталирате приложение за Android. За допълнителна сигурност и поверителност винаги е най-добре да използвате VPN на устройството си с Android.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map