WiFi хакерство: Как хакери пробиват във вашата безжична мрежа

„Мисля, че моят Wi-Fi е хакнат.“ Изречение, което вероятно беше немислимо преди десетина години – напълно разбираемо в наши дни. Хакването стана толкова разпространено, че няма да бъде изненада, ако връзката ви се наблюдава от някой. Има милиони устройства, които се засягат всяка година, а хакерите успяват да откраднат важна информация, като пароли на банки и номера на кредитни карти.


WiFi хакерство: Как хакери пробиват във вашата безжична мрежа

Винаги свързан – Или животът около горещите точки на wifi

WiFi хакване

Въпреки че може да изглежда трудно, истината е, че наистина е лесно да се хакне Wi-Fi, ако не е правилно защитен. Ако хакерът получи достъп до домашния ви Wi-Fi, той може да види всички транзакции, които се извършват чрез свързани устройства. Има много методи, при които хакерите хакват Wi-Fi. Ето някои от най-разпространените начини.

през носа

Хакерите използват смъркане, за да отвлекат пакет, който пътува между Wi-Fi рутер и свързано устройство. След като пакетът е отвлечен, хакерът може да го прочете или модифицира. Ако обаче маршрутизаторът има инсталиран VPN на него, пакетът ще бъде кодиран, което няма да е лесно за хакера да декриптира.

Измама

Вашите устройства (включително телефони и компютри) запомнят Wi-Fi мрежи и се свързват автоматично с мрежите, които запомнят. Хакерът може да настрои Wi-Fi мрежа със същите SSID идентификационни данни като запомнена мрежа. Това ще заблуди устройството и то автоматично ще се свърже с мрежата на хакера. След това хакерът може да наблюдава целия трафик, преминаващ през Wi-Fi. Ако обаче имате VPN на устройството си, целият трафик ще бъде криптиран и по този начин трудно да се наблюдава.

Картографиране на точката за достъп

При този метод хакерът се свързва с незащитени мрежи, за да открадне данните. Наричана още гардероба, тя се извършва най-вече в движещо се превозно средство. Хакерът се движи из град, за да намери незащитени мрежи. Ако фирмената мрежа не е обезпечена, хакерът ще се свърже с нея, за да открадне чувствителна информация за компанията.

Как да бъдем в безопасност от хакерство по Wi-Fi

Въпреки че няма такова нещо като защита срещу хак, със сигурност можете да направите нещата по-трудни за хакерите.

Активиране на WPA2

Уверете се, че сте активирали WPA2 криптиране за безжична защита. Ако сигурността ви е остаряла, вашата безжична мрежа може да бъде хакната за няколко минути. Освен WPA2, уверете се, че вашият SSID е силен. Използването на името по подразбиране за вашия рутер улеснява хакерите да проникнат в системата ви.

С предварително определен SSID хакерите могат да използват таблица, за да съвпадат с най-често срещаните пароли за общите SSID по подразбиране. Уверете се, че създавате дълъг SSID заедно със силна парола, за да възпрепятствате хакерите да проникнат във вашата мрежа.

Включете защитната стена

Вашият рутер се предлага с вградена защитна стена. Уверете се, че го активирате, защото това ще направи мрежата ви по-малко видима. Има някои защитни стени, които работят в режим „скрит“, които гарантират, че мрежата е скрита. Тествайте защитната стена след конфигуриране, за да се уверите, че работи перфектно.

Използвайте VPN

Използвайте VPN на вашия рутер. По този начин, дори ако хакер успее да пробие в мрежата, те няма да могат да четат съобщенията, тъй като ще бъдат криптирани. Има няколко отлични VPN, които предлагат 256-битово криптиране за цени до 10 долара на месец. Някои предлагат дори по-евтини цени. Уверете се, че не посещавате безплатни VPN мрежи, защото те не осигуряват адекватна защита и имат няколко вратички за сигурност.

Когато купувате VPN, попитайте ги дали тяхната услуга може да бъде инсталирана на рутер. Най-добрите компании предлагат инсталация на рутер заедно с правилните указания, за да ви помогнат.

Деактивирайте опцията на администратора чрез безжична връзка

Когато опцията Администратор чрез безжична връзка е включена, можете да упражнявате администраторските си права през Wi-Fi. Това означава, че хакер може да упражнява права на администратор от отдалечено място. Когато тази функция е изключена, ще трябва да свържете Ethernet кабел към рутера, за да направите промени. Хакер, който няма физически достъп до рутера, няма да може да го направи и по този начин вашата мрежа ще бъде в безопасност.

Как да разбера дали вече сте хакнали

Ами ако рутерът ви вече е хакнат? Ето как да знаете това.

Проверете списъка със свързани устройства

Влезте в страницата на рутера с потребителското име и паролата. Всички рутери имат различни специфики, но ако търсите, ще намерите статусна страница за вашата Wi-Fi връзка. Търсене на думи като списък с устройства, прикачени устройства, свързани устройства или домашна мрежа. Това ще изброява устройствата, които в момента са свързани към вашия рутер. Ако откриете непознати устройства, те може да принадлежат на някой, който обикаля наоколо.

Използвайте приложение

Можете също да използвате приложение, за да намерите непознати устройства във вашата мрежа. Някои такива приложения са Wi-Fi инспектор, F-Secure Router Checker и Watcher за безжична мрежа.

WiFi хакерство – финални мисли

Ако откриете натрапник в мрежата си, не изпадайте в паника. Просто нулирайте вашия SSID, променете паролата и увеличете сигурността. Когато промените SSID, всички устройства ще бъдат излезли от мрежата. Сега просто променете паролата, така че натрапникът да не може да влезе отново. След това следвайте всички стъпки, дадени тук, за да увеличите сигурността, така че да не могат да проникнат отново.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map