Здравей, Алекс, шпионираш ли ме?

О, Алекса! Как обичаме да имаме около себе си! Простата радост от това да имате свои лични гласово активирани асистенти у дома и потенциално където и да отидете, е отвъд страхотна. Ето защо тези асистенти станаха толкова популярни и последователно са едно от най-купуваните устройства на пазара днес. Въпреки това, тъй като тяхната популярност се е увеличила, има и опасения дали те могат да бъдат използвани за шпиониране на потребителите и да нарушат личния им живот. 


Здравей, Алекс, шпионираш ли ме?

Здравей, Алекса, шпионираш ли ме?

Какво е загрижеността?

Всеизвестен факт е, че големи компании като Amazon и Google използват данните на своите потребители, за да предоставят насочени реклами и уж подобряват потребителското изживяване. Освен това е добре известен факт, че всеки, който е загрижен за своята поверителност онлайн, ще прочете внимателно EULA, преди да го приеме. Но както изглежда, повечето от нас не си правят труда да преминават през всички правни неща, за да знаят колко от компромиси с поверителността трябва да очакваме.

Сега, с Алекса и други лични асистенти в нашите домове, загрижеността се увеличава още повече. Тя се е издигнала дотам, че хората се чудят дали могат да бъдат използвани като устройства за слушане и да записват жизненоважна информация. Какво би се случило, ако поговорите със съпруга / съпругата и им кажете ПИН за вашия банкомат или номера на кредитната ви карта? Ако Alexa го вдигне (което много добре може, освен ако не изключите режима за постоянно слушане), не е ли вероятна вероятността да има голям компромис с личната ви финансова сигурност.

Това е само едно от многото неща, на които трябва да внимавате, когато използвате Alexa или друг личен асистент, активиран с глас. Имайки това предвид, нека разгледаме някои от основните проблеми, които бяха повдигнати наскоро по отношение на Алекса и как трябва да се справим с тях.

Какви са възможностите?

Възможност №1

Знаете ли, че вашата Alexa сега може да бъде превърната в доста изящно шпиониращо устройство? Това е вярно! В неотдавнашна публикация в блог от забелязана компания за киберсигурност те подробно описаха как едно просто физическо натискане на устройството може буквално да го направи идеалното устройство за слушане в най-личните ви разговори.

Не можем дори да започнем да разбираме последствията от това и колко полезно може да бъде това за всеки хакер, който се опитва да компрометира сигурността на даден човек. Единственото нещо, което прави това нарушение малко по-малко вероятна възможност, е фактът, че хакерът ще трябва да има физически достъп до устройството, за да го превърне в шпионско устройство. След като това е направено, нищо не може да спре Alexa да запише всичките ви лични разговори, да ги съхранява и да ги предава на трета страна, която е инсталирала грешката.  

Трябва да се отбележи обаче, че това експлоатационно нарушение е достъпно само при моделите 2015 и 2016. За модела 2017 г. имате бутон за заглушаване отгоре на устройството, което ще гарантира, че не се записват разговори. Въпреки че може да мислите, че изключването на бутона за изключване на звука е просто безобидно, не забравяйте, че всички записани разговори могат да доведат до големи течове в сигурността. Много луксозни хотели сега предоставят лични асистенти в избраните от тях стаи. Ако сте бизнес пътник, ще бъде разумно да се уверите, че никой не слуша в личните ви разговори чрез тези устройства.

Възможност №2

Ако имате деца в дома си, уверете се, че те не говорят с асистента в ваше отсъствие. Възможно е те да направят поръчка за нещо и артикулът да ви бъде доставен след няколко дни. Въпреки че може да не се налага да плащате за нещата, все пак това е караница, която трябва да избягвате.

Когато не използвате активно Amazon Echo, просто трябва да го изключите. Също така е добре да кажете на децата си да не се забъркват с устройството. Ако не ви слушат прекалено добре и има някаква вероятност да се промъкнат в разговор с Алекса зад гърба ви, просто изключете опцията за гласова покупка напълно. Можете да отидете в акаунта си в Amazon и да намерите опцията „Управление на моето устройство“, където най-вероятно ще можете да намерите изключете желаната функция.

В горепосочената опция за управление на устройството ще намерите и множество други опции, като например да можете да изтривате историите на търсенето поотделно или заедно. Това ще ви помогне да избегнете неудобни насочени реклами въз основа на историята на вашето търсене и да спрете тези досадни оферти за най-добри оферти в момента, за да не губите времето си.

Възможност №3

Да предположим, че сте синхронизирали вашите IoT устройства с Alexa заради лесната работа. Въпреки че това може да изглежда като чудесен начин да се справите с всичките си устройства от един единствен интерфейс, това е грубо подкопаване на вашата сигурност и поверителност. Например всяко нарушение на сигурността на вашите устройства с IoT може да даде на потенциален хакер достъп до жизненоважна информация, съхранявана в Alexa. Това означава, че вашите данни могат да бъдат застрашени от кражба или използване срещу вас. Вече знаем колко лоши са защитните функции на тези предполагаеми интелигентни IoT устройства. Няма основателна причина да им се доверите на вашата сигурност и поверителност.

Най-добрият начин да избегнете напълно този проблем е просто да не свързвате устройствата си и да ги държите отделно един от друг. Ако сте частен личен потребител, трябва да получите добър доставчик на VPN услуги, ако вече не сте го получили. Това ще гарантира, че всички връзки в домашната ви мрежа са криптирани и не могат да бъдат прекъснати от хакери.

Заключителна бележка

Не може да се отрече, че Alexa и Echo са огромна помощ по много начини. Въпреки това, знаейки техните недостатъци и осигурявайки ви да останете покрити, независимо от нивото на използване на тези устройства е изключително важно.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map