Безопасна ли е Apple Pay за използване?

Стават все по-популярни мобилните и платежни технологии за плащане. Те предоставят на потребителите по-бързи и опростени алтернативи на кредитни или дебитни карти. Но най-важният въпрос е: Безопасни ли са?? Ами ако се събудите един ден и видите, че някой хакер е изчистил банковата ви сметка? Едно нещо, което винаги трябва да имате предвид, е, че всички методи на плащане са обект на измама. Но това не означава, че компаниите не могат да направят нещата по-трудни за хакерите чрез прилагането на наличните най-силни функции за сигурност. И точно това направи Apple, когато го представи Apple Pay, услуга за мобилен портфейл, която ви позволява да извършвате сигурни цифрови плащания. В това ръководство ще обясня какво представлява Apple Pay, как работи и дали е достатъчно безопасно да го използвате.

Apple Pay Secure ли е?

Безопасно ли е Apple Pay?

Какво е Apple Pay?

Apple Pay е услуга за мобилно плащане и цифров портфейл. Тя ви позволява да правите „лесни, сигурни и частни транзакции в магазини, приложения и в мрежата“, без да е необходимо да предоставяте информация за вашата кредитна карта всеки път. Освен това можете да изпращате и получавате пари от потребители с Apple Pay в Съобщения (само в САЩ).

Услугата предпазва вашите транзакции и информация, като използвате функции, които са вградени в хардуера и софтуера на вашето устройство. Освен това не съхранява всички подробности относно картата, която използвате или вашите покупки. В резултат на това данните за транзакциите ви остават между вие, вашата банка и търговецът. И бъдете сигурни, че последните не могат да видят нищо, свързано с номера на вашата кредитна или дебитна карта.

Как работи Apple Pay?

Както току-що споменах, можете да използвате Apple Pay за покупки в магазини, приложения или онлайн покупки.

В магазините

Можете да платите за вашите стоки с помощта на Apple Pay във всеки магазин, който приема безконтактни плащания. Услугата използва малко нещо, наречено Комуникация в близост до полето (NFC) технология, която работи само на къси разстояния. Всичко, което трябва да направите, е да поставите устройството си близо до безконтактния четец на карти, за да извършите плащането. Разбира се, все още трябва да удостоверите транзакцията, като използвате Идентификационен номер на лице, Touch ID или парола.

В приложения или онлайн

Apple Pay в приложенияМожете също да го използвате, за да пазарувате онлайн или да поръчате нещо от приложение. The „Купете с Apple Pay”Ще се покаже в касата на магазина. И ако смятате, че може да е рисковано да закупите нещо, използвайки тази услуга, тогава помислете отново. Всъщност Apple Pay е един от най-сигурните методи за пазаруване или купуване онлайн. Той използва a специфичен за разработчика ключ да се повторно криптиране вашата вече криптирана транзакция преди информацията да бъде изпратена до платежния процесор.

Този ключ гарантира, че само приложението или уебсайтът, от който купувате, могат да виждат вашата криптирана информация за плащане. След това тези уебсайтове трябва провери техния домейн с Apple всеки път, когато правите покупка. Целият този процес затруднява наистина хакерите и киберпрестъпниците да получат информация относно вашата кредитна карта или транзакция. И със Touch ID в MacBook Air и MacBook Pro потребителите могат да завършат онлайн покупките си по-лесно, по-бързо и по-безопасно.

Как да добавите карта и да настроите Apple Pay

За да настроите Apple Pay на устройството си, първо трябва да добавите своето данни за кредитна или дебитна карта. И не се притеснявайте, както споменах по-рано, цялата информация, която въвеждате, е криптирана.

Добавете карта на iPhone

Apple Pay iPhoneЗа да активирате услугата на вашия смартфон, трябва да имате iPhone 6 или по-нова версия.

 1. Отидете на „Портфейл “ и докоснете „+”.
 2. Тогава, следвайте простите стъпки за да добавите новата си карта. Ако ги намерите малко объркващи или не можете да следите, тази демонстрация ще улесни нещата.
 3. Можете също да използвате вашия камера за сканиране на вашата карта и улавяне на цялата необходима информация.
 4. Моля, имайте предвид, че може да се наложи изтеглете приложение от вашата банка за да можете да добавите карта към вашия Wallet.
 5. Кликнете върху „Следващия“И изчакайте до банката си верификация данните, които току-що въведохте. Понякога банката може да ви поиска допълнителна информация.
 6. След като картата ви е валидирана, докоснете „Следващия.”
 7. Поздравления, сега можете да използвате Apple Pay.

Послепис Ако използвате камерата за въвеждане на информация за картата, информацията никога не се записва на вашето устройство или фотобиблиотека.

Добавете карта на iPad

Можете също така да активирате Apple Pay на вашия Ай Пад. Вашият таблет обаче трябва да има Докоснете ID или Личен идентификатор. 

 1. Кликнете върху “Настройки” следван от “портфейл & Apple Pay.”
 2. След това натиснете „Добавяне на карта“И следвайте лесните стъпки, за да добавите нова карта (подобно на iPhone).
 3. Натиснете “Следващия“И чакайте проверка от вашата банка. Може да се наложи да попълните допълнителна информация за вашата банка.
 4. Докоснете „Следващия”, Когато имате потвърждение от вашата банка.
 5. И това е. Вече можете да използвате Apple Pay на вашия iPad Pro, iPad Air, iPad и iPad mini (стига да имат Touch ID или Face ID).

Добавете карта на Apple Watch

Apple Pay е съвместим с всички устройства на Apple Watch. В Япония обаче тези, които притежават Apple Watch от първо поколение, не могат да го използват за наградни програми.

Apple Pay Watch

 1. Кликнете върху иконата на приложението Apple Watch, следвана от „Моят часовник” раздел.
 2. След това кликнете върху „портфейл & Apple Pay.”
 3. Докоснете „Добавяне на карта”, За да добавите нова карта и следвайте инструкциите (подобно на горното).
 4. След като въведете цялата информация, трябва да получите проверка от вашата банка, преди да можете да започнете да използвате Apple Pay за Apple Watch.
 5. След като всичко е разрешено, докоснете „Следващия.”
 6. Сега можете да използвате вашия Apple Watch, за да правите покупки магазини и в приложения. Можете дори да ги използвате в рамките на транзитни системи в някои страни и региони, от човек на човек (само в САЩ) и дори с идентификационния номер на ученика си в някои училища.

Добавете карта на Mac

Забележка: За да добавите карта към Apple Pay, се нуждаете от модел на Mac с Touch ID. На Mac модели без вграден Touch ID, можете да завършите покупката си с Apple Pay на вашия iPhone или Apple Watch, отговарящ на изискванията: На вашия iPhone отидете на Настройки > портфейл & Apple Pay и включете Allow Payments на Mac.

Настройка на Apple Pay MacАко имате a Мак модел с Touch ID, ето какво трябва да направите, за да активирате Apple Pay:

 1. Трябва “Системни предпочитания ” > “Портфейл & Apple Pay.”
 2. След това натиснете „Добавяне на карта“И следвайте инструкциите.
 3. След като попълните цялата необходима информация, докоснете „Следващия“И изчакайте, докато банката ви потвърди данните ви.
 4. След като получите добре от банката си, натиснете „Следващия.”
 5. Започнете да използвате Apple Pay на вашия Mac (плащанията от човек на човек с Apple Pay и Apple Cash не са налични в macOS).

Как да използвате Apple Pay

Apple Pay ще спасяване вие толкова много време и усилия да плаща за стоки или услуги. Можете да го използвате за извършване на транзакции в магазини, в приложенията и дори онлайн.

Плащайте в магазините

Използвайки вашия iPhone или Apple Watch, можете да уредите сметката си в ресторанта, да купите нови обувки, да плащате водачи на таксита и много други.

 • За iPhone с Face ID: Докоснете двукратно страничен бутон отдясно на телефона ви. Тогава, гледайте устройството си за удостоверяване с Face ID. И няма нужда да се притеснявате, ако лицето ви не бъде разпознато, винаги можете да плащате, използвайки своето парола. След като лицето ви е проверено, просто поставете горната част на вашия iPhone в рамките на няколко сантиметра на безконтактния четец и изчакайте, докато видите, че сте готови и на екрана ви се показва отметка. Погледни това демонстрация за повече информация.
 • За iPhone с Touch ID: Всичко, което трябва да направите, е да поставите пръста си Докоснете бутон за домашна идентификация. След това издърпайте горната част на телефона си близо до безконтактния четец и изчакайте, докато на екрана ви се появи отметка „Готово“.
  Това демонстрация ще помогне да се направят нещата по-ясни.
 • За потребителите на Apple Watch: Просто щракнете двукратно върху страничен бутон вдясно на вашия часовник и поставете екрана близо до безконтактния четец. След като почувствате нежно почукване, ще разберете, че покупката ви е приключила успешно.

В някои региони някои магазини може да поискат от вас въведете своя ПИН код или подпишете разписка ако покупката ви надвишава определена сума.

Плащайте в рамките на приложения или онлайн

Apple Pay онлайн

Както споменах по-горе, можете да използвате Apple Pay, за да купите или поръчате всичко, което искате директно от приложение. Ако активирате услугата, ще видите „Купете с Apple Pay”Като опция.

 1. Докоснете „Купете с Apple Pay“Или изберете Apple Pay като ваш начин на плащане.
 2. Уверете се, че вашите всички данни за фактуриране, доставка и контакт са правилни. Можете дори да съхранявате всички тези данни в Apple Pay, така че не е необходимо да ги въвеждате всеки път, когато правите покупка.
 3. Ако искате да платите с друга карта, просто кран следваща икона до вашата карта.
 4. Потвърдете плащането си. Ще видите Съставено с отметка на екрана, след като всичко е завършено.
  1. За iPhone X и по-нови версии или iPad с Face ID: Просто щракнете двукратно върху страничния бутон, след което използвайте личния си номер или парола за потвърждение.
  2. За iPhone 8 и по-стари версии или iPad без Face ID: Можете да използвате Touch ID или парола за потвърждение.
  3. Потребители на Apple Watch: просто щракнете двукратно върху страничния бутон, за да потвърдите покупката си.
  4. За Mac модели с Touch ID: Следвайте подканите на Touch Bar и поставете пръста си върху Touch ID, след като направите покупката си. Ако Touch ID е изключен, трябва да докоснете иконата Apple Pay на тъч лентата и да следвате инструкциите на екрана.
  5. За други модели Mac: Ако нямате Mac с Touch ID, имате нужда от часовник iPhone или Apple, за да потвърдите покупките си. Затова активирайте Bluetooth на вашия Mac и не забравяйте да влезете, като използвате същия идентификационен номер на Apple на всичките си устройства.

По-безопасно ли е Apple Pay от кредитни или дебитни карти?

Е, по-просто казано, да. Въпреки че не е 100% устойчив на хак, Apple Pay добавя допълнителни слоеве на сигурността на вашата кредитна / дебитна информация, което го прави по-безопасен вариант от използването на самата карта.

Допълнителна проверка

Нека да кажем, че някой успява да хване ръцете ви на вашето устройство. Този човек ще има трудно достъп до вашия акаунт и ще прави покупки, защото Apple Pay ще поиска няколко допълнителни данни като вашия парола, Face ID или Touch ID. И тъй като Apple не съхранява информация на вашето устройство, нападателят няма да може да потвърди всяка транзакция.

Данните за вашата карта не се споделят

Вашият мобилен портфейл създава a уникален код всеки път, когато купувате нещо чрез Apple Pay. Търговците виждат този код вместо действителния ви номер на картата.

„Номерът на кредитната карта никога не се дава на търговеца и когато се използва онлайн, никога не пътува през интернет между вашето устройство и сайта на търговеца“, казва Томас Рийд, директор на Mac и мобилния телефон на фирма за киберсигурност Malwarebytes. „Ако случайно престъпник прихваща тези данни, това е код за еднократна употреба, така че не може да бъде злоупотребяван по същия начин като номера на кредитна карта.“

Винаги можете да спрете услугата

Можете да спрете Apple Pay, като поставите устройството си в „Загубен режим.“За да направите това, трябва да имате„Намери айфонът ми”, Активирана на вашето устройство (или други подобни функции на други устройства). По този начин не е нужно да анулирате всичките си кредитни карти. И винаги можеш Повторно услугата, когато или ако намерите вашето устройство.

Присъдата: Да, Apple Pay е много сигурен метод за извършване на плащания. Дори е по-безопасно от използването на вашата кредитна / дебитна карта, защото криптира информацията ви и не я споделя с никого или дори да я съхранява на вашето устройство. Освен това той предлага допълнителни методи за проверка, преди да завършите покупката.

Използвайте Apple Pay с VPN

Apple Pay с ExpressVPN

Въпреки че Apple Pay предоставя някои отлични мерки за сигурност, няма да ви навреди да предприемете допълнителни стъпки, за да си ги осигурите допълнителна безопасност и поверителност. Използването на виртуална частна мрежа, когато правите онлайн покупки, гарантира, че никой не може да преглежда информация за вашите транзакции или вашата кредитна / дебитна карта. Това е така, защото VPN могат криптиране вашия трафик и Крия вашия IP адрес. В резултат на това никой няма да види какво правите онлайн и номерата на вашите карти ще останат скрити.

Въпреки това, уверете се, че използвате най-добрите VPN услуги за iOS като ExpressVPN. Като донякъде параноичен потребител предпочитам да използвам най-силните мерки за защита на моите онлайн данни. Ето защо използвам ExpressVPN винаги, когато пазарувам онлайн. След като се свържа с друг сървър по мой избор, всяка информация, която въвеждам, ще бъде скрит от любопитни очи на хакери или интернет доставчици.

VPN ще пренасочете връзката си към един от своите сигурни сървъри, криптирайте го, тогава ще ви предложа а нов IP адрес от региона, който сте избрали. Следователно ще изглеждате така, сякаш сте физически някъде другаде. Причината, поради която избрах ExpressVPN, е, че има най-силните функции за сигурност и поверителност, голяма сървърна мрежа и най-добрите скоростни скорости в бизнеса. Прочетете повече за това тук.

Къде е на разположение Apple Pay?

Apple Pay се предлага в повече 50 държави и се приемат навсякъде, където виждате тези символи и марки в магазините, в приложенията и в мрежата в Safari. Тези държави включват САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Белгия, Финландия, Норвегия, Гърция, Русия, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Китай, Казахстан, Саудитска Арабия, ОАЕ, и още много.

Вижте пълния списък на държавите тук.

Поддържани устройства на Apple Pay

Можете да активирате услугата на няколко устройства с iOS, включително iPhone, iPad, Apple Watches и Mac.

 • iPhone устройства: iPhone 6, 6s, 6, 7, 8, 6 Plus, 6s Plus, 7 Plus, 8 Plus, SE, X, XS, XS Max и XR.
 • IPads: iPad Pro, iPad Air 2, iPad mini 3 и по-нови.
 • Apple часовници: Всяко поколение.
 • Mac: Mac модели с Touch ID и Mac модели, въведени през 2012 г. или по-късно с iPhone с активиран Apple Pay или Apple Watch.

Безопасна ли е Apple Pay за използване? – Заключителни мисли

След всичко казано, предполагам, че е безопасно да се каже, че Apple Pay е достатъчно безопасен за използване. Като се използва силни и разнообразни мерки за сигурност, Apple гарантира, че никой не може да види или да пробие акаунта ви през цялата процедура на покупка. Това включва хакери и на търговец или уебсайт, от който купувате. И дори ако по някакъв начин загубите устройството си, практически невъзможно е нападателят да направи покупки или да отиде на хардуер. Това е така, защото те ще трябва да потвърдят покупката чрез Face ID, Touch ID или парола. 

Използвали ли сте някога Apple Pay? Кажете ни какво мислите за услугата в секцията за коментари по-долу.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me