Каква е целта на метаданните – как влияе върху онлайн дейностите

Метаданните са една от най-известните неизвестни на онлайн света. Освен ако не работите с дигитален маркетинг и някой свързан домейн, вероятно не знаете за метаданни. Вероятно обаче го използвате и по-често, отколкото разпознавате.

Каква е целта на метаданните - как влияе върху онлайн дейностите

Какво са метаданни?

Най-основните метаданни са описание на всяка връзка или данни за това, което връзката предоставя. Като такива, Google и други търсачки го използват за SEO цели. Това е много важно от SEO гледна точка. В същото време той може да обслужва редица други функции. Нека да разгледаме какви са тези функции и как те правят важни метаданните.

Какви функции обслужват метаданните?

Метаданните се използват като мярка за определяне на обхвата и целта на всички други данни. И така, това са данни по предмета или същността на други данни. Това е много важно за търсачките, тъй като им помага да откриват и класифицират по-лесно данните.

Произходът на метаданните се крие в системите за класификация на библиотечните бази данни. Използвайки прост алгоритъм, специалистите по библиотекознание разработиха модели за по-ефективно поддържане на цифрови библиотеки. Когато се появиха търсачките за управление и улесняване на достъпа до интернет, метаданните бяха приети като ключов компонент за обхождане.

Всъщност, ако сте онлайн в момента, по подразбиране генерирате метаданни. Всички ваши онлайн действия и дори вашето минута по минута присъствие могат да се съчетаят с маркирани метаданни. Ето някои от най-често срещаните функции, които изпълняваме онлайн, които генерират метаданни:

  От какво не се защитава режим „инкогнито“?

електронна поща

Всеки имейл, който е изпратен или получен от който и да е адрес, има прикрепена цифрова пътека към него. Едно от най-големите парчета от тези цифрови пътеки са метаданните, които идват заедно. Мета данните ви за електронна поща ще съдържат подробности за вас и вашия имейл адрес. Неща като местоположение на сървъра, произходът на имейла, предназначен получател и т.н., ще бъдат част от метаданните. Като такива метаданните ще бъдат използвани за доставяне на имейла.

телефони

Опциите за обаждане, достъпни чрез конвенционални клетъчни мрежи, както и софтуер за VoIP водят до генериране на метаданни. Това позволява по-бърза връзка и по-добра регистрация на самия разговор. Метаданните за разширено повикване могат да включват и друга важна информация, като GPS местоположението на участващите страни.

Социална медия

Социалните медии използват огромно количество метаданни просто поради богатството и гъвкавостта на съдържанието си. Всички медии в него изискват собствена следа, както и разрешение за използване като фактори и политики на галактиката. Това налага използването на много постни метаданни, които могат да улеснят ефективната употреба на медиите и правилното записване. Съществуват и различни видове метаданни въз основа на целта на набора от данни, който описва. Те могат да варират от отделни набори от данни до набори от данни за всяко напречно сечение на демографските социални медии.

Уеб страници

Уеб страниците са оригиналният онлайн носител, който използва метаданни. Те продължават да го правят и досега. Всяка страница и всеки елемент на всяка страница има свои собствени метаданни. Това може да направи уеб страниците наистина тежки в зависимост от сбора от елементи в тях. Това също се отразява на класирането им в търсачките и колко лесно могат да бъдат обхождани.

  Могат ли рутерите да бъдат заразени от вирус или зловреден софтуер?

Цифрови медийни библиотеки

Всички видове медии се класифицират и използват въз основа на метаданни. Всъщност метаданните формират сърцевината на всички функции за класификация, съхранение и извличане. На практика всеки вид цифрова система за съхранение ще използва някаква форма на метаданни, за да предостави по-лесен достъп до данни.

Каква е целта на метаданните за Интернет?

Метаданните в по-широкия контекст на интернет работят по същия начин, както адресите работят за пощенските станции. Те са предназначени да бъдат използвани за доставяне на правилните пакети данни на правилната дестинация възможно най-бързо. В случай, че има реле за данни, метаданните обслужват още по-голяма функция, като предоставят точната информация за доставка.

Така че, по същество, цялата комуникация, която провежда онлайн, силно разчита на метаданните. И без наличието на тези данни, ефективната комуникация, регистриране и извличане на информация не би била възможна. С казаното, използването и наличието на метаданни представляват известна опасност за вашата поверителност. Нека разгледаме как метаданните от вашите онлайн дейности могат да се използват срещу вас.

Как метаданните влияят върху поверителността на онлайн потребителите?

Тъй като всички метаданни са базирани на лични дейности, потребителят е компрометиран до известна степен от него. Това е проблематично само когато метаданните надхвърлят събирането на минимално необходимата информация, за да се извърши предаването на данните.

Освен това метаданните са основен източник на информация за обичайното трио на снудърите онлайн – правителствени агенции за наблюдение, хакери и рекламодатели. Те могат да използват вашите данни, за да разберат какво харесвате и да не харесвате и да компрометирате вашата онлайн сигурност като резултат. В определени случаи това може да компрометира и сигурността ви в реалния живот.

  Shadowsocks VS VPNS - Каква е разликата?

За съжаление метаданните са практически вездесъщи и ако използвате интернет по някакъв начин, ще ви трябват. За ефективно функциониране онлайн, необходимостта от метаданни е задължителна и така вашата поверителност ще бъде нарушена. Въпреки това, има някои неща, които можете да направите, за да гарантирате, че се излагате възможно най-малко на опасностите онлайн.

Как VPN може да повиши вашата онлайн безопасност?

VPN или Virtual Private Network е софтуер, който създава частен тунел за вас през интернет. Този протокол за тунелиране защитава вас и вашето устройство от външно проникване. Протоколът използва разширено криптиране, за да осигури вашата връзка и да маскира вашите онлайн дейности. Това означава, че само вие сте наясно какво правите.

Освен това само вие и желаният получател можете да виждате съобщенията, които обменяте. VPN предлага редица други приложения, като достъп до информация, блокирана във вашата IP зона, достъп до услуги, които не са достъпни във вашия регион и т.н..

Въпреки че VPN не може да предотврати генерирането на мета данни, той може да маскира вашите дейности и по този начин да направи метаданните неточни. Това прави използването му за намиране и създаване на информационна банка за вас много по-трудно. Изберете надеждна платена VPN, за да осигурите вашата онлайн безопасност днес.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me