Касперски срещу Нортън – кое е по-добро за интернет сигурността?

Имаше време, когато нямахме достъп до VPN сигурност или вградена антивирусна защита в нашите системи. Двата най-популярни антивирусни пакета от онези времена бяха Касперски и Нортън. Въпреки че нашите системи са по-издръжливи днес от всякога, тези два първокласни пакета все още управляват сегмента на интернет сигурността.

Касперски срещу Нортън - кое е по-добро за интернет сигурността?

Касперски срещу Нортън – кое е по-добро за интернет сигурността?

Касперски срещу Нортън

Въпреки че и двата гиганта са получили главно положителни отзиви сред потребителската общност, уведомете ни за уникалните характеристики на всеки и кои области се нуждаят от подобрение:

Kaspersky

Kaspersky Small Office Security е предимство за малките организации, които не могат да си позволят вътрешни системни администратори. С опростен интерфейс в най-новата си версия, Kaspersky предлага следните интересни функции:

Защита на данните и архивиране

Необходими инструменти като двупосочни защитни стени защитават главно вашите устройства от навлизане на локални мрежи. Инструментите включват антивирус за файлове, имейли, незабавни съобщения и мрежа. Администраторът може да активира или деактивира тези инструменти и да ги конфигурира заедно или поотделно.

Той предлага автоматично архивиране на данни в четири опции – видео файлове, музика, изображения и папки в „Моите документи“ и „Работен плот“. Предлага се още една опция, при която можете да архивирате ръчно папките, като зададете график, брой копия и местата на архивите. В първите четири опции системата анализира съдържанието, файловете и количеството, за да архивира автоматично данните.

Мениджър на пароли и шифроване на данни

С новия мениджър на пароли администраторът получава главна парола. Можете да генерирате пароли, устойчиви на пукнатини, за автоматично влизане в различни ресурси. Те са криптирани и се съхраняват на отделно място като флаш дискове.

Шифроването е жизненоважно за защита на чувствителната и лична информация на хората. С опцията за криптиране на данни можете да свържете съществуваща папка като контейнер или да създадете нова. Това ще бъде защитено с парола и ще се съхранява на локално или външно устройство.

Уеб политики и мониторинг на мрежата

Уеб правилата са деактивирани по подразбиране и трябва да конфигурирате, когато ги използвате за първи път. Има три възможности – твърди ограничения, меки ограничения и събиране на данни. Те са, за да се избегнат изтегляния на забранени файлове, съответно за ограничен достъп до блокирани ресурси и за действия на потребителя. Можете също да персонализирате настройките към уеб ресурси, социални мрежи, конкретни приложения и незабавни месинджъри.

Администраторът може да получи визуално представяне на входящия и изходящия трафик на всеки компютър. Можете да видите кои приложения обработват какви данни.

Активност на приложенията и антифишинг

Можете да проверите системата и легитимността на изпълняваните приложения. Всяко действие, памет и дял от ресурсите са видими за вас и можете да спрете съмнителните приложения. С конзолата за управление можете да сканирате системите и да променяте настройките за защита на цялата мрежа отвсякъде.

Технологията за борба с фишинга чрез Safe Money защитава вашите онлайн транзакции. Фишинг атаките и зловредният софтуер се блокират чрез използване на ултра защитен браузър.

Освен това има помощни инструменти за защита на вашите данни, като например създаване на резервен зареждащ диск, проверка на сигурността на браузъра, нулиране на настройките на Windows. Можете да използвате безопасни инструменти за премахване на невъзстановими данни – използвани и неизползвани данни.

Norton

Norton Security е наличен на всички устройства като PC, Mac и мобилни устройства. Имате възможност да добавите повече сигурност и да преместите защитата сред всичките си устройства. Нека видим различните функции и предимства, които предлага за всяко от тези устройства:

За мобилни устройства

Сигурността в интернет работи също като кражба, тъй като прави лесно намирането на откраднати таблети и смартфони. Можете да използвате продукта на повече устройства от тези, за които сте се абонирали, но за инсталацията трябва да платите такси.

Ако сте квалифицирани за абонамента на Norton, ще имате право да използвате обещанието му за защита от вируси. Можете да получите пълно възстановяване на абонамента си, ако експертът на Norton не успее да разреши проблемите с вирусите на вашето устройство.

За Mac

Можете да регулирате нивата на защита на продукта в зависимост от вашето местоположение. Полезно е, ако използвате обществена мрежа. Предлага защита от уязвимости в операционната система или приложения.

Norton Safe Web предотвратява свързването с опасни уебсайтове. Той може да сканира системата всеки ден във фонов режим, за заплахи онлайн и офлайн – всичко това без да нарушава скоростта на връзката.

Вие имате пълен контрол върху това как вашите приложения имат достъп до интернет и идентифицирате подозрителни връзки и мрежови измами. Технологията за борба с фишинга ви позволява да имате сигурни парични преводи, като държите чек на измамни уебсайтове.

Norton може да сканира поща и съобщения на Apple за прикачени файлове, за да предотврати кражби на самоличност. Можете да блокирате входящия враждебен трафик през двупосочната защитна стена.

За компютър

Бъдете актуализирани с автоматично изтегляне и инсталиране на важни функции на продукта, дори когато компютърът не се използва. Можете да идентифицирате и сканирате неизвестни файлове, да блокирате спам и измамни съобщения от вашата пощенска кутия.

Милиони потребители се намесват, за да идентифицират по-нови заплахи и да допринесат за по-ефективна защита чрез функцията за гледане на общността. Използвайки това, Norton ви предупреждава преди да посетите вредни уебсайтове и предотвратява опасни изтегляния.

Умна двупосочна защитна стена, мениджър на пароли, защита на интернет и автоматично архивиране до 25 GB са функции, подобни на тези в Mac системите. Защитете вашия компютър от атаки с нулев ден, като идентифицирате уязвимостите в Windows OS или приложенията.

Norton предлага проактивна защита срещу вашите данни и файлове, използвайки поведенческа защита SONAR. С включения абонамент Family Premier можете да осигурите най-безопасното сърфиране на децата си.

Какво работи и за двете

И двата пакета за сигурност в интернет предлагат проактивни решения за безопасно сърфиране. Безопасните функции са инсталирани в самия уеб браузър. Затова получавате предупреждение преди да посетите вредни сайтове или да изтеглите от тях.

Нортън и Касперски непрекъснато актуализират своите дефиниции за вируси, за да включват нови и нови онлайн заплахи. Можете лесно да откривате и премахвате злонамерен софтуер от вашата система. Най-важното е, че повечето от защитните стени като защитна стена, антивирус и анти-фишинг са достъпни по подразбиране.

Какво се нуждае от подобрение

И двете са активни само с известни заплахи, но за по-нови заплахи, разработчиците трябва да създадат корекция и да актуализират софтуера си. Времето между тях е уязвимо за повече атаки.

Скоростта на разрешаване на проблемите зависи от честотната лента и изчислителната мощност. Основният недостатък е, че повечето предлагани функции вече са достъпни от инструментите за сигурност на всяка ОС. Освен това за криптиране и анонимност се нуждаете от VPN услуга.

Касперски срещу Нортън – Накратко

Ако сте притиснати за пари, може да се задоволите с вградени функции за защита на вашата система. Но те биха били по-малко от това, което могат да предложат тези 2 пакета за сигурност в интернет. Следователно, не се колебайте да проверите и антивируса Avast и Avira. Така или иначе, актуализирайте софтуера си и не позволявайте да щракнете върху подозрителни връзки или изтегляния.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me