Shadowsocks VS VPNS – Каква е разликата?

Чудите ли се каква е разликата между Shadowsocks и VPN? Не търси повече. В тази статия ще ви представям Shadowsocks VS VPN, за да ви покажа разликите във тяхната функционалност, техния аспект на сигурност и целта им като цяло. Също така ще обяснявам кога и защо ще ви е необходим един от двата инструмента.

Shadowsocks VS VPNS - Каква е разликата?

Shadowsocks VS VPNS – Каква е разликата?

Shadowsocks VS VPN – функционалност

Като начало, нека обсъдим функционалностите както на VPN, така и на Shadowsocks.

VPN мрежите са виртуални частни мрежи. Те функционират като инструменти за киберсигурност които (1) криптират данните ви и (2) пренасочват целия си трафик през собствените си сигурни сървъри. Това позволява на VPN да защитят вашите данни, да се уверите, че връзката ви е частна и да ви предложи анонимност онлайн. Тъй като пренасочват целия ви трафик безразборно, в крайна сметка променят и обществения ви IP адрес. Това означава, че освен че са инструмент за киберсигурност, VPN мрежите също могат да ви помогнат да заобиколите гео-ограниченията.

Сянката е малко по-различна. За един, това е повече от a пълномощник отколкото VPN. Всъщност това изобщо не е VPN. Основният акцент на сенниците е да заобикалят ограничено съдържание. Цялата причина за сянката е, че китайски разработчик искаше да заобиколи Великата защитна стена на Китай и да получи достъп до интернет без ограничения. Като се има предвид, Shadowsocks не прави нищо за вашата поверителност или вашата анонимност. Не кодира всичките ви данни, не пренасочва целия ви трафик и не маскира вашия IP. Shadowsocks използва HTTPS и SOCKS5 протоколи, за да скрие част от вашия трафик, който маршрутизира през сървър. Това крие какви действия извършвате онлайн от вашия интернет доставчик. Единственият шифър на данни за шифровани данни е трафикът, който изпраща към прокси сървъра. За хората, които са достатъчно здрави, това е ограничено до TCP (а понякога и UDP) пакети данни.

  Каква е целта на метаданните - как влияе върху онлайн дейностите

Така че с VPN, вашият интернет доставчик или която и да е трета страна изобщо не може да вижда какво правите онлайн. С Shadowsocks вашият интернет доставчик може да вижда вашия трафик, но той няма да може да каже какво всъщност правите онлайн.

Shadowsocks VS VPN – Сигурност

Сега, когато разбираме разликата във функционирането на VPN и Shadowsocks, нека да обсъдим аспекта на защита на тези два инструмента.

При VPN сигурността е функционалност. Те криптират целия ви трафик и се уверяват, че всичките ви данни са защитени. VPN мрежите работят за предпазване от кражба на данни и потенциални хакове.

Така че сигурността определено е голям фактор, когато става дума за VPN.

Сянката за чорапи обаче не е така. Сигурността все още е функционалност на Shadowsocks, но не се отнася до VPN. Вижте, данните, които Shadowsocks пренасочва, са кодирани, но това не означава, че всичките ви данни са. Тъй като сенчестите чорапи искат да заобиколят ограниченията под носа на интернет доставчика, трябва да се уверят, че трафикът, който може да види, не изглежда различен.

С други думи, VPN мрежите са сигурни поради пълното си криптиране на данни. Shadowsocks кодира само данните, които пренасочва. Въпреки това, никоя трета страна не може да каже, че използвате Shadowsocks…, което се отчита към сигурността, нали??

Shadowsocks VS VPNs – Threat Model

Нека първо обясня какво представлява моделът на заплахата.

В областта на киберсигурността изследователите използват моделиране на заплахите, за да оценят уязвимостите. С други думи, това е начин да се прецени откъде може да идва заплаха. Както VPN, така и Shadowsocks са решения, създадени въз основа на конкретни модели на заплаха.

  От какво не се защитава режим „инкогнито“?

VPN мрежите са инструменти, които защитават вас и връзката ви от външни смущения. I.E., VPN мрежите са създадени с оглед на заплахата от нападатели, хакери и органи за наблюдение.

Shadowsocks е създаден с единствената цел да заобиколи ограниченията, наложени от вашия интернет доставчик.

И така, моделът на заплахата на VPN е различен от модела на заплахата на Shadowsocks. Тъй като моделът на заплахата е различен за двете услуги, тогава целта на тези инструменти се различава.

Shadowsocks VS VPN – кои от тях трябва да получа?

Въз основа на тези модели трябва да можете лесно да решите дали се нуждаете от VPN или Shadowsocks.

Притеснявате ли се за поверителността си онлайн? След това отидете с VPN.

Вие сте в държава, която налага много ограничения в интернет? Shadowsocks е услугата, която трябва да търсите.

Трябва да отбележа, че VPN не изискват конфигурация на вашите компютри или мобилни устройства. Всичко, което трябва да направите с VPN мрежи, е да изтеглите определеното им приложение. Shadowsocks, като прокси, ще изисква известна конфигурация. Освен това, тъй като VPN мрежите пренасочват целия ви трафик, не е необходимо да информирате програма, че ще го използвате. Просто включете VPN и направете всичко. При Shadowsocks обаче е малко по-различно. Тъй като избирателно пренасочва трафика, трябва да изберете кой трафик искате да пренасочите.

Заключителни мисли – Shadowsocks VS VPN

Ето го, Shadowsocks VS VPN накратко. Както можете да видите, и двата инструмента работят по различни начини и се използват за различни цели. Ако сте засегнали да решавате между VPN или Shadowsocks, трябва да определите какво точно искате от всеки инструмент, преди да можете да направите своя избор. Като се има предвид, трябва сериозно да помислите да имате и двата инструмента в арсеналите си за страни като Китай, Саудитска Арабия, Етиопия, Иран, Сирия и Виетнам.

  Могат ли рутерите да бъдат заразени от вирус или зловреден софтуер?
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me