Топ 7 инструменти за поверителност на електронната поща, за които всеки трябва да знае

Поверителността в интернет е грижа за всички, които използват интернет по някакъв начин. За бизнесмените и професионалистите това е особено притеснение, тъй като всеки хакер за електронна поща може да бъде пагубен. Те могат да доведат до всичко – от финансовата криза до загубата на репутация до необратимите щети в кариерата.

Топ 7 инструменти за поверителност на електронната поща, за които всеки трябва да знае

Топ 7 инструменти за поверителност на електронната поща, за които всеки трябва да знае

За такива хора най-големите опасности идват от прихващане на имейлите им. Всички знаят, че Google и други големи доставчици на имейл услуги имат съмнителна политика за поверителност. Естествено, нараства търсенето на сигурни имейл услуги и редица услуги са възникнали в отговор.

Най-добрите инструменти за поверителност на имейли за бизнесмени и професионалисти

Всеки от тях предоставя редица предимства за сигурността и е получил положителни отзиви от експерти по киберсигурност. Така че, ако сте загрижени за поверителността на имейла си, тези услуги може да са точно това, което ви е необходимо, за да осигурите професионалните си комуникации.

GPG4USB

Високо ефективно и сигурно средство за криптиране на съобщения, GPG4USB предлага много предимства на потребителите. Софтуерът се управлява от преносимо устройство, което само по себе си също е много сигурен начин за криптиране. Софтуерът е достъпен безплатно и така всеки може да го използва, без да е необходимо да извършва плащания. Този софтуер се предлага и в Microsoft Windows и Linux. Така както всекидневните потребители, така и хората, които имат предвид сигурността, могат да се възползват от него. Можете също да използвате този софтуер за криптиране на файлове. Така че всеки, който търси просто, но ефективно решение за криптиране на имейла си, може да използва GPG4USB.

Mailvelope

Mailvelope е специализирана услуга за криптиране на имейли, която предлага криптиране с отворен код на потребителите. За първи път разработена през 2012 г., услугата е подкрепена от Mailvelope GmbH, която е създадена през 2015 г. Софтуерът и изходният код за нея са с отворен код. Така че всеки може да изтегли употреба и дори да я модифицира. Всъщност, затова Mailvelope предлага ефективно криптиране. Отворен код означава, че разработчиците непрекъснато надграждат софтуера и проверяват за потенциални точки на нарушение. Mailvelope е съвместим и с всички основни доставчици на имейл услуги, включително Gmail, Yahoo, Outlook и GMX.

Enigmail

Enigmail е безплатен софтуер за криптиране на електронната поща на Mozilla Firefox. Така че, тя може да се използва само от тези, които вече използват Mozilla Firefox. Подобно на Mailvelope, този софтуер е с отворен код и така може да се използва и модифицира с всеки. Естествено, това означава също, че Enigmail има силна общност на разработчици зад себе си. Доста често се случват актуализации, които подобряват съществуващите протоколи за криптиране и сигурност. Специфичният протокол, използван за криптиране на имейли чрез Enigmail, се нарича OpenPGP. С помощта на безплатния софтуер човек може да изпраща и получава имейли и дори да проверява истинността им.

TorBirdy

TorBirdy е добавка, специално създадена за потребители на Thunderbird и Tor. Простата идея зад него е да маршрутизираме всички имейли през Tor и така да ги шифроваме. Това е много добър вариант за тези, които използват Mozilla Thunderbird. Освен че осигурява криптиране, TorBirdy също няма уязвимостта на EFAIL. Това е проблем с всяка електронна услуга, която използва HTML имейл и TorBirdy я деактивира. Освен това има много други опции за това как TorBirdy може да бъде конфигуриран. Съществува обширен раздел за предпочитанията, които могат да насочат потребителите за първи път до тяхната настройка по избор.

Protonmail

Protonmail е широкомащабна услуга за електронна поща, базирана извън Швейцария. Като такъв, той се счита за един от най-сигурните доставчици на услуги за електронна поща онлайн. Основните акаунти са безплатни, въпреки че предлагат само 500MB пространство за съхранение на имейл. По-горе, потребителите могат да изберат три нива на сметки за различни цени. Страхотно нещо за Protonmail е, че той позволява на потребителите да изпращат имейли под общи настройки, както и специално криптиране.

Така че, да предположим, че трябва да изпратите криптиран имейл, тогава трябва да изберете опцията за криптиране, да зададете парола и да изпратите. След като това е направено, просто споделете паролата с получателя, за да им предоставите достъп. Недостатъкът на използването на Protonmail е, че потребителите не могат да извлекат акаунта си, ако са забравили паролата си. Ако обаче са предоставили резервен имейл, тогава те могат да го направят без излишни проблеми.

Mailpile

Друга много полезна криптирана пощенска услуга, Mailpile има малко по-различен подход към криптирането. За да изпрати на никого имейл, подателят трябва да има публичен ключ на получателя. Получателят обаче не трябва да има имейл адрес на Mailpile, за да получи имейла. Цялата система работи като публично-частна система за електронно шифроване, базирана на криптиране. Страхотно нещо за Mailpile е, че това е имейл клиент. Това означава, че вашите данни се съхраняват на вашето устройство, вместо на сървър. И можете да използвате всяка съществуваща услуга за електронна поща като Gmail или Yahoo, за да работите като сървър.

Tutanota

Tutanota е сигурен доставчик на имейл услуги, подобен на Protonmail. Те имат безплатна основна опция за имейл акаунт и потребителите могат да изберат премиум акаунти на цена. Безплатните потребители получават 1 GB пространство с акаунта си, докато премиум потребителите могат да избират както искат. Също така, подобно на Protonmail, Tutanota позволява на потребителите да изпращат шифрован имейл чрез задаване на парола. След това подателят изпраща паролата на получателя, който може да я използва, за да декриптира имейла и да получи достъп. Tutanota има код с отворен код и е базиран извън Германия. Можете да го използвате на Apple и iOS устройства.

Коя опция за криптиран имейл трябва да отидете?

Всички опции за криптиране на имейлите, които сме посочили по-горе, имат своите предимства. Полезно е да разберете какви предимства се предлагат от всеки и как можете да ги използвате. Ако не желаете или не можете да превключите своя имейл акаунт, тогава използването на добавки е по-добра опция.

Ако обаче можете, преминаването към опция за услуга за директно криптиране може да е по-добре. Освен това е полезно да се следват основните практики за поверителност като избягване на фишинг измами и промяна на пароли редовно. В по-голямата си част това трябва да служи за криптиране на имейла ви и запазване на комуникациите ви.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me