Внимание: Приложения за Apple Store, свързани с зловреден софтуер Golduck

През декември 2017 г. Appthority, мобилната компания за защита от заплахи, намери няколко приложения за игри с Android със зловредния софтуер Golduck. По това време новините бяха ужасяващи. Приложенията бяха високо оценени и имаха милиони потребители. Сега изглежда, че зловредният софтуер е проправил път и към Apple Store.


Внимание: Приложения за Apple Store, свързани с зловреден софтуер Golduck

Внимание: Приложения за Apple Store, свързани с зловреден софтуер Golduck

Golduck Malware на iPhone? Пълната история

Wandera, мобилната компания за сигурност, наскоро намери пакет от класически приложения за игри в магазина на Apple, които свързват обратно към сървъра Golduck.

Когато разгледали по-отблизо, открили, че приложенията изпращат следната информация на сървъра:

 • Кое приложение ползва потребителят.
 • Каква версия на приложението, инсталирано от потребителя.
 • Тип устройство на потребителя.
 • IP адресът на устройството.
 • Броят на рекламите, показани на телефона.
 • Детайли за местоположението (в някои случаи).

Засега целият сървър на Golduck го прави, като пакетира реклами в тези приложения. Изследователите по сигурността обаче се притесняват, че това може да е само началото.

Обратно, когато злонамереният софтуер засяга само потребителите на Android, това е, което Appthority трябваше да каже за него:

„Златният софтуер на Golduck може да доведе до пълен компромис с устройството, особено ако устройствата вече са вкоренени, както и други атаки, свързани с рекламен софтуер.“

Заразени приложения – списък

Ето списък на някои от приложенията, които Wandera съдържа, че съдържат зловреден софтуер Golduck:

 • Commando Metal: Classic Contra
 • Приключение на Супер Пентрон: Супер трудно
 • Класически танк срещу Super Bomber
 • Супер приключение на Маритрон
 • Игра на приключенски трол Рой
 • Trap Dungeons: Супер приключение
 • Отскочи класическа легенда
 • Игра на блокчейн
 • Класически бомбардировач: Супер легенда
 • Brain It On; Stickman Physics
 • Игра на бомбардировач: Класически бомбермен
 • Класическа тухла – Ретро блок
 • Тухлата на катерача
 • Пилешки стрелящи галактически нашественици

Как да бъдем в безопасност от злонамерен софтуер

Първото нещо, което ще кажа тук, е следното: Не изтегляйте приложение, ако не ви е необходимо.

Забравете доверието.

Забравете Искате.

ТРЯБВА МИ.

Обикновено е много трудно да разберете дали приложението е инсталирало злонамерен софтуер на вашето устройство. Повечето хора не осъзнават, че са компрометирали телефоните си до твърде късно. Вместо да се притеснявате за този конкретен проблем, какво ще кажете да не изтеглите играта, която сте гледали? Опитайте да се придържате към приложенията, които абсолютно имате нужда. Този път, момчета, повече не е веселието.

След като разгледаме това малко, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да защитите устройството си от зловреден софтуер:

Вземете си подходящ анти-зловреден софтуер

Не всички анти-злонамерен софтуер се приравняват, това е, което мисля, че всички можем да постигнем съгласие. Всички сме чували истории за това, че някой изпробва безплатен инструмент срещу злонамерен софтуер и завършва с куп проблеми, свързани със злонамерен софтуер. Това обаче не означава, че можете да се откажете изцяло от тази стъпка.

Трябва да знаете кой анти-зловреден софтуер е надежден и надежден

И

Трябва да започнете да плащате за това. Знам, че никой не иска да чете, но истината е, че правилното анти-злонамерен софтуер обикновено идва с абонамент. Направете вашето проучване и разберете кой софтуер работи най-добре за вас, но ние сме в момент, в който скапирането на защитен софтуер ще доведе до проблеми.

Добавете към него антивирус

Съчетайте своя анти-зловреден софтуер с антивирусен софтуер, за да сте сигурни, че сте защитени колкото е възможно повече.

По принцип вирусите са видове зловреден софтуер. Въпреки това антивирусите и анти-зловредният софтуер не са едно и също.

Антивирусната програма е чудесна за защита на вашия iPhone от класическата форма на вируси: троянски коне, червеи, кейлоггери …

Програма против злонамерен софтуер се справя с по-напреднали и сложни форми на злонамерен софтуер. Някои програми дори работят активно, спиране на зловреден софтуер, преди да може наистина да направи нещо с вашите данни.

Така че защо ви трябват и двата вида програми? Защото най-вероятно ще трябва да се справите и с двата вида заплахи (класически и модерни). С други думи, тези два са взаимно допълващи се и трябва да бъдат свързани заедно възможно най-скоро.

Използвайте VPN

Съкратено за виртуална частна мрежа, VPN е нещо, което можете да използвате, за да намалите ефектите от злонамерен софтуер на вашето устройство.

Нека обясня

Вижте, VPN криптира вашите данни и тунелира вашия трафик (пренасочва целия му) през собствения си защитен сървър. С други думи, той затяга вашата интернет връзка и се уверява, че никой няма достъп до нея или да открадне данни от нея.

Така че, ако вашият VPN работи и имате зловреден софтуер, VPN ще го спре да осъществява контакт с неговия C&C сървър, като по този начин задържа злонамереността си, докато не използвате антивирусен или анти-зловреден софтуер за почистване на вашето устройство.

Лично аз ви предлагам да изпробвате ExpressVPN, ако искате да подсигурите връзката си. Той предлага всички функции, които искате от VPN, а след това някои и може да се похвали с една от най-добрите услуги на пазара. Изпробвайте го цели 30 дни, като се възползвате от 30-дневната му гаранция за връщане на парите и се уверете сами!

Golduck Malware в Apple Store – финални мисли

Момчета, ако използвате някоя от споменатите по-горе игри, деинсталирайте я веднага. Познавам примамливостта на игрите в магазина за приложения, разбирам го … те са забавни и са добър начин да губите известно време, ако хванете влак или просто седите наоколо и не правите нищо. Работата е там, че това не е достатъчно важно, за да рискувате всичките си лични данни. Ако не ви трябва приложение, не го получавайте.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map