Как да получите достъп до сайтове, блокирани от вашия интернет доставчик

Има една универсална истина, която всеки потребител на интернет трябва да е наясно: Всички интернет доставчици блокират определени уебсайтове. Понякога забраните на уебсайтовете са напълно разбираеми и законни. Необходимо е забраняване на уебсайтове, които насърчават престъпността, непълнолетната порнография, трафика на хора и незаконните дейности.

Като се има предвид, все повече интернет доставчици блокират сайтове, които не попадат в никоя от горните категории. Този вид интернет цензура расте с ужасяваща скорост и не всички уебсайтове, които са подложени на ISP блокове, го заслужават. В този блог ще обсъждам някои от начините, по които можете да отблокирате забраните на ISP от комфорта на собствения си дом **.

Как да заобиколите ISP Ban с VPN

Как да получите достъп до сайтове, блокирани от вашия интернет доставчик

Защо вашият интернет доставчик блокира определени уебсайтове

В миналите добри времена интернет цензурата не беше толкова голяма сделка, колкото сега. Много неща са се променили оттогава насам и все повече и повече държави налагат забрани за доставчици на интернет в дълъг списък от уебсайтове. Тъй като неутралността на мрежата вече не е ефективна в Щатите, за интернет доставчиците е още по-лесно да блокират уебсайтове без друга причина, освен да променят цените на услугите или да предпочитат конкретно съдържание пред останалите.

Като цяло обаче интернет доставчиците забраняват сайтове, които се считат за неприемливи от правителствата. Някои страни, като Великобритания, имат забрана по подразбиране за всички доставчици на интернет услуги. Причините за това могат да варират, вариращи от неподходящи сайтове за съдържание до сайтове за торенти и споделяне на файлове. Списъкът със забранени уебсайтове се различава в зависимост от страната и доставчика на интернет услуги.

Обикновено вашият интернет доставчик ще блокира уебсайт поради следните причини:

 • Тя нарушава законите за правата на човека.
 • Той попада в ограниченията, поставени от правителството на страната, в която се намира интернет доставчикът.
 • Страната, в която работи интернет доставчикът, има строги закони за цензура на интернет.
 • Интернет доставчикът се възползва от законите за неутралността на мрежата и иска да промени ценовите си планове.
 • Уебсайтът нарушава законите за авторските права (например сайтове за торент).

Как да деблокирате уеб сайтове със забрана на ISP

Има няколко трика и съвети, чрез които можете да опитате да получите достъп до забранените за интернет доставчици уебсайтове във вашата страна. Имайте предвид, че не всички тези методи ще работят за всички, тъй като интернет доставчиците използват различни методи за налагане на тези забрани. Ако сте в страна, в която цензурата в интернет е изключително висока, като Китай, най-добре е да забравите другите методи, обсъдени по-долу, и да се придържате към използване на VPN, известен с деблокирането на Голямата защитна стена на Китай.

Достъп до блокирани уебсайтове на ISP с VPN

Най-бързият и лесен начин за деблокиране на уебсайт, забранен от вашия интернет доставчик, е използването на VPN. VPN, което е кратко за Virtual Private Network, ви моли да се свържете с един от неговите сървъри, след което да пренасочи трафика си през защитена и частна мрежа. Това променя вашия публичен IP адрес, за да съответства на местоположението на сървъра, към който сте се свързали, и гарантира, че вашият трафик е тунелиран и недостъпен за трети страни. VPN мрежите също криптират всичките ви данни, така че не е нужно да се притеснявате и за кражба на данни.

С други думи, когато използвате VPN, в крайна сметка криете цялата си информация за трафика и данните от вашия интернет доставчик. Вашият интернет доставчик няма да знае до кой сайт сте осъществили достъп, а забраните, налагани от вашия интернет доставчик, вече няма да работят върху вас.

Как да изтеглите и инсталирате VPN

Получаването на VPN не е толкова трудно, стъпка по стъпка процесът всъщност е много прост:

 1. Изберете доставчик като ExpressVPN и се регистрирайте за техните услуги.
 2. Изтеглете приложението VPN, което работи на вашето устройство. Повечето VPN мрежи ще имат собствени устройства за Mac, Windows, iOS и Android устройства.
 3. Стартирайте VPN и влезте в акаунта си.
 4. Свържете се със сървър, който не се намира във вашата страна на пребиваване. Изчакайте няколко секунди, за да се установи връзката.

Това е! След като се свържете с друг сървър, вашият обществен IP адрес ще се промени, за да съответства на местоположението на този сървър. След това вашият трафик ще бъде пренасочен от VPN чрез защитена връзка, известна като тунелиране. Когато това се случи, вашият интернет доставчик няма да може да вижда до кои сайтове имате достъп, а вашият обществен IP адрес ще ви позволи да деблокирате забранените сайтове, които искате.

Ето един съвет за вас: Ако искате да покриете всички устройства, включително IoT устройствата си, можете да инсталирате своя VPN на вашия рутер. По този начин всяко свързано устройство ще има достъп до блокираните сайтове с лекота.

Най-добрият VPN за отблокиране на сайтове, забранени за ISP

Предлагам да използвате ExpressVPN, за да заобиколите забраните на вашия интернет доставчик. ExpressVPN използва най-новите VPN протоколи и криптирания от военно ниво, за да се уверите, че получавате възможно най-личната и сигурна връзка. Със 2000+ сървъра в 94+ страни ExpressVPN ви предоставя глобално покритие на сървъра. С други думи, лесно е да промените своя IP адрес, да деблокирате регионално ограничен сайт и забранени от интернет доставчици сайтове, а той е напълно частен и анонимен. Въпреки че ExpressVPN няма свободна пробна опция за тестване на услугата, все пак можете да ги опитате, преди да поемете ангажимент. Те разполагат с 30-дневна гаранция за връщане на парите, на която можете да се доверите, без политики без зададени въпроси.

Ако ExpressVPN не прилича на доставчика за вас, изпробвайте някоя от тези VPN от най-високо ниво. Всички те имат политика за възстановяване на средства, за да изпробвате и вършите чудесна работа за достъп до блокирани от интернет доставчици уебсайтове:

Разблокирайте уебсайтове, забранени за ISP, с DNS сървър

Преди да разбера как можете да използвате DNS сървър, за да деблокирате забраната на интернет доставчика, искам да поясня, че този метод има най-ниските шансове за работа. Истината е, че доставчиците на интернет услуги стават по-креативни с забраните и не всички от тях ще прилагат обикновена забрана на DNS. Така или иначе, този метод все още си струва да се заснеме, това е сравнително прост начин за деблокиране на забрана.

Как ISP използва DNS сървъри за блокиране на уебсайт

За да приложи забрана на уебсайт с използване на DNS сървър, ISP ще промени собствения си DNS сървър, за да пренасочва заявки за уебсайт, който иска да забрани, към напълно различен уебсайт. По този начин IP адресът, който искате, няма да съответства на IP адреса, идващ от различния уебсайт, и няма да получите достъп до сайта, който искате.

Как да деблокирате DNS блока на интернет доставчика

Всичко, което трябва да направите, за да деблокирате този тип забрана, е да зададете персонализиран DNS сървър на вашето устройство. Когато го направите, в крайна сметка заобикаляте DNS сървъра на интернет доставчика, като премахвате ефективно забраната на сайта, до който се опитвате да получите достъп.

Ако искате да зададете персонализиран DNS сървър за всички устройства, свързани към вашия рутер, можете да отидете до уеб интерфейса на вашия рутер и да промените DNS сървъра от раздела WAN в разширените настройки.

За да промените вашия DNS сървър в Windows, направете следните стъпки:

 1. Панел за управлениел > Мрежа и Интернет > Център за мрежа и споделяне > Промяна на настройките на адаптер
 2. Щракнете с десния бутон върху връзката, която искате да конфигурирате, и изберете Имоти раздел.
 3. Отидете на Работа в мрежа и изберете интернет протокола, който искате да промените (можете да промените IPv4 или IPv6 протоколи). Кликнете върху Имоти.
 4. Изберете Използвайте следните адреси на DNS сървъра и въведете адресите на DNS сървъра, който искате.
 5. Върнете се към Контролния панел и потърсете услугата „DNS клиент“. Рестартирайте услугата (за да изчистите кеша на DNS).

За да промените вашия DNS сървър на Mac, направете следните стъпки:

 1. Отидете на Системни предпочитания > мрежа и кликнете върху връзката, върху която искате да работите.
 2. Кликнете върху напреднал след това щракнете върху DNS раздел.
 3. Щракнете върху “+” бутон в долната част и добавете адреса на DNS сървъра към списъка.
 4. Изчистете DNS кеша си, за да сте сигурни, че Mac използва новия DNS сървър.

Достъп до блокирани уебсайтове на ISP с прокси

Можете да използвате стандартен прокси, за да заобиколите забраните, наложени от вашия интернет доставчик. Прокси сървърът работи малко като VPN, но не предлага пълното покритие, което прави VPN. Ако търсите бързо коригиране, за да деблокирате уебсайт, можете да използвате прокси сървър, базиран на браузъра, за достъп до него. Някои браузъри, като Firefox, дори имат прокси разширение, което можете да използвате.

Имайте предвид обаче, че вашият интернет доставчик може да е блокирал и прокси сървъри. В този случай този метод няма да работи за вас.

Достъп до блокирани уеб сайтове на ISP – финални мисли

Имате го, 3 различни метода за деблокиране на забранени от ISP уебсайтове. Искам да отбележа, че не всички интернет доставчици ще използват едни и същи методи за блокиране на уебсайтове, така че някои от горните методи може да не работят за вас. Най-простото решение би било да използвате VPN, тъй като пренасоченият трафик гарантира, че интернет доставчикът не може да вижда какво правите онлайн. Ако преди сте използвали някой от тези методи, уведомете ме как е минало в коментарите по-долу.

** Гуруто на VPN по никакъв начин не подкрепя използването на тези методи за незаконни практики. Това са съвети за деблокиране на уебсайтове, които не нарушават никакви национални или международни закони.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me