Най-добри приложения за криптирани съобщения за потребители, които не са свързани с поверителност

Всеки, който знае нещо за интернет, е чувал за Едуард Сноудън. Никой не може да отрече, че е оказал значително влияние върху нашия онлайн живот. Благодарение на него хората са по-осъзнати от всякога по отношение на тяхната интернет поверителност. Те обръщат голямо внимание на фактори като метаданни, кражба на данни, цифрово проследяване и наблюдение. Това доведе до война между правителствата и бизнеса заради въпроса за използването на данни. Въпреки това, разработчиците на приложения по целия свят проучват как потребителят може да поеме контрола над собствената си поверителност. Начинът, по който съобщаваме на нашите колеги, приятели и роднини, се е развил до неузнаваемост. Значението на запазването на тези съобщения като частно обаче никога не е било толкова важно, колкото сега. Това е основната причина защо толкова много хора търсят приложения, които предлагат криптиране от край до край, за да защитят своите съобщения.

Най-добрите приложения за шифровани съобщения за потребител, който е съобразен с поверителността

Най-добрите приложения за шифровани съобщения за потребител, който е съобразен с поверителността

Шифроването от край до край е задължително

Предлагайки криптиране от край до край, те предоставят повече възможности за сигурност на всички. Добавените функции за сигурност ни позволяват да гарантираме, че всички, които ни интересуват, са в безопасност. Никой друг, освен подателя и получателя, не може да получи достъп до съобщенията.

Знаем, че правителствените и полицейските агенции имат голям интерес да поддържат надзор над цифровите комуникации. Ето защо шифрованите съобщения са много горещо обсъждана тема в обществото днес. Що се отнася до гурутата за поверителност, шифроването е задължително.

В някои приложения всички ваши чатове се кодират автоматично по подразбиране и не е необходимо да включвате никакви настройки. В други приложения нещата могат да бъдат проектирани по-сложно. Може да се наложи да създадете тайни чат стаи. Това, че осъзнавате сигурността, не означава, че сте параноик. След разкритието на Snowden, поверителността е грижа за всички и затова ви представяме най-добрите приложения за осигуряването на същото.

Най-добри приложения за криптирани съобщения

В някои приложения всички ваши чатове се кодират автоматично по подразбиране и не е необходимо да включвате никакви настройки. В други приложения нещата могат да бъдат проектирани по-сложно. Може да се наложи да създадете тайни чат стаи. Това, че осъзнавате сигурността, не означава, че сте параноик. След разкритието на Snowden, поверителността е грижа за всички и затова ви представяме най-добрите приложения за осигуряването на същото.

1. Сигнал

Сигналът, създаден от Open Whisper Systems, е може би най-известното приложение за съобщения за хора, които са в поверителност. Приложението е безплатно и предлага съобщения, както и опции за гласово повикване с пълно криптиране. Потребителите могат да изпращат текстови съобщения на други хора, да правят обаждания и дори да споделят прикачени файлове и медии безопасно.

Не ви трябват ПИН кодове или уникални данни за това. Това го прави изключително лесен за използване. Приложението предлага и автоматично изтриване на съобщения след определени продължителности. Приложението може да се използва и на настолни компютри с плъгин за браузър Chrome.

2. WhatsApp

WhatsApp постепенно навлезе в пазара на криптирани съобщения. Първоначално тя започва да работи с Open Whisper Systems през 2014 г. и използва методи, подобни на Signal за сигурна комуникация. Освен това през 2016 г. тя декларира криптиране от край до край на всичките си услуги, включително чатове, видео съобщения, групови чатове, гласови съобщения и т.н. WhatsApp предоставя код за проверка на сигурността, който може да бъде споделен с контакт, за да се осигури криптиране.

3. Telegram Messenger

Това приложение се счита за най-бързо криптиран доставчик на услуги за съобщения. В същото време той има репутация, че е удобен за използване. Всичко, което трябва да направите, е да свържете акаунта си в Telegram с мобилния си номер. След това можете да изпращате и получавате криптирани текстове през облака.

Съобщенията могат автоматично да се изтриват след предварително зададен период от време. Цялата комуникация в Telegram, като групи, чатове, медии и т.н., е криптирана. Освен това, потребителите получават достъп до инструменти за редактиране на снимки и видео редактиране, заедно със стикер GIF ресурси за забавно чат.

През май 2018 г. руското правителство реши официално да забрани Telegram. Скоро след това Иран прилага подобни процедури.

4. Facebook Messenger

Въпреки че Facebook Messenger не е криптиран от край до край, той все още е най-популярното приложение за чат по целия свят. Много хора не знаят, че предлага избираема опция за криптиране от край до край, известна като Secret Conversation. Това дава възможност за чат един на един чрез iOS или Android.

Има обаче уловка. Не можете да използвате обаждане, видео чат или изпращане на GIF файлове в Secret Conversation. Но можете да настроите времето за чат да се изтрива автоматично след определен период от време. Това криптиране се основава на сигнала, който Сноудън използва за сигурната си комуникация.  

Според Facebook, потребителите на Secret Conversation ще имат достъп до ключ на устройство, за да проверят криптирането на съобщенията. Това обаче може да стане само на едно отделно устройство. Също така, всеки, с когото разговаряте, все още може да направи екранен разговор и да го сподели. Това прави някои разговори уязвими за споделяне.

5. iMessage

Това е приложението за съобщения по подразбиране в Apple и използва криптиране. Експертите по криптиране обаче изтъкнаха, че криптирането е оригинално за Apple и не е най-сигурното. Проверката на идентификатора за контакт не е налична и никой извън Apple не може да прегледа кода. Наскоро в него бе открита слабост, която позволи на опитни хакери да декриптират снимки и видеоклипове. Самата Apple обаче не успя да получи достъп до съобщенията, дори след съдебно разпореждане.

6. ChatSecure

Това е най-доброто приложение за криптирани съобщения за потребителите, които са достатъчно интелигентни, тъй като е с отворен код и се намира както в Android, така и в iOS. Проектът Guardian, който е международен колектив, състоящ се от софтуерни дизайнери, разработчици, активисти, застъпници и обучители, е негов създател. Те също така разработват приложения за защита на портативни устройства с отворен код, както и добавки към ОС.

ChatSecure предлага два вида протоколи за криптиране. Това са разширяеми съобщения и протокол за присъствие и съобщения извън записа. Тези функции са създадени за пълна поверителност и се използват предимно като сигурна комуникационна платформа от журналистите. Той обаче е достъпен и за всеки и за всеки. Приложението е прозрачно и за методите, използвани за осигуряване на криптиране на чата.

7. Cyphr

Мислите, че сте знаели достатъчно? Е, няма да навреди да знаем за още няколко приложения за сигурни съобщения. Cyphr е едно от най-популярните приложения за криптиране от край до край. Причината за неговата популярност е преди всичко колко лесно е да се използва.

Cyphr е създаден от Golden Frog, компанията зад VyprVPN. Въпреки че понастоящем нямате настолни или уеб приложения, Cyphr със сигурност си струва да проверите. Помага ви да генерирате свои собствени публични и частни ключове и да започнете да чатите. Частният ключ ще принадлежи на вас, а публичният ключ ще бъде споделен с получателя на вашите съобщения.

VPN за допълнителен слой на криптиране

Ако искате да сте сигурни, че никой не подслушва вашите съобщения, горещо ви съветваме да използвате VPN. Виртуална частна мрежа, по-известна като VPN, по същество ви позволява да криптирате целия си трафик. Това включва и вашите съобщения. Ето списък на най-добрите VPN услуги за сигурни онлайн съобщения. Можете също да прочетете нашето цялостно ръководство за преглед на VPN тук.

Най-добри приложения за криптирани съобщения – окончателна дума

Светът постепенно преминава в епоха на онлайн продуктите, оптимизирани за сигурността и поверителността. Неща като криптиране, които са били използвани само от много конкретни хора, сега са широко достъпни. Възможно е още по-модерни технологии да станат достъпни в не толкова далечното бъдеще.

Засега, ако искате да сте в безопасност, можете да използвате някое от тези приложения и да бъдете в безопасност от шпиони и хакери. Най-добрата част от използването на всички тези приложения е, че всички те са безплатни и можете да ги използвате колкото искате, без да плащате нищо.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me