Netflix, Amazon Prime и бъдещето на Geoblocking

2016 г. беше значителна година за онлайн поточните услуги. Създадените интернет телевизионни канали подобриха своите предложения и добавиха поддръжка за повече поточни устройства. Новите онлайн канали се появяват почти месечно. Американският доставчик на кабели вече предлага и самостоятелни VOD услуги. Netflix и Amazon Prime Video, вероятно най-големите два онлайн гигантски поточни гиганта, вече са достъпни в световен мащаб. за жалост, geoblocking все още е толкова ожесточен, както винаги през 2017 г. Терминът „geoblock“ означава основно, че можете да гледате онлайн канал само в определен регион. Нека да разгледаме по-задълбочено какво може да има бъдещето на геоблокирането.

Времевата линия на Netflix

  • 2007: Netflix започва да тече в САЩ.
  • 2010: Netflix вече е наличен в Канада.
  • 2011: Netflix се разширява до Южна Америка и Карибите.
  • 2012: Netflix влиза в Европа. Великобритания, Ирландия, Швеция, Дания, Норвегия и Финландия имат достъп до Netflix до края на годината.
  • 2014: Компанията става достъпна в Австрия, Германия, Франция, Белгия, Люксембург и Швейцария.
  • 2015: Добавят се още региони. Австралия, Нова Зеландия, Япония, Португалия и Испания вече имат свои региони на Netflix.
  • Януари 2016 г.: Netflix става достъпна по целия свят с изключение на Китай, Сирия и Северна Корея.
  • Февруари 2016 г.: Много потребители на Netflix започват да получават „Грешка в прокси сървъра“ в резултат на Netflix агресивно блокира VPN и Smart DNS прокси услуги.
  • Ноември 2016 г.: Netflix въвежда офлайн възпроизвеждане за избрани заглавия на устройства с Android и iOS.

Netflix, Amazon Prime и бъдещето на Geoblocking

Netflix, Amazon Prime и бъдещето на Geoblocking

Netflix Proxy Error Whack-a-mole

В началото на 2016 г. Netflix внезапно стартира услугата си в световен мащаб. Въпреки че първоначално беше достъпно изключително в страни като САЩ, Великобритания и Канада, сега можете да получите достъп до Netflix в Южна Африка, Русия и дори Саудитска Арабия. Не след дълго започна американският стрийминг гигант, под натиск от студиа и дистрибутори активно блокира VPN, Smart DNS, и всякакви други средства, които биха позволили хората да излъжат своето онлайн местоположение. Служители на Netflix също обещаха, че ще се опитат да предоставят едно и също съдържание във всички региони. Може би те останаха верни на думата си. Това, което мнозина не са очаквали, е, че Netflix бавно заменя съдържанието на трети страни със свои оригинални филми и телевизионни предавания. По този начин Netflix ще има пълен контрол върху техните предложения.

За съжаление потребителите на Netflix, които използват виртуални частни мрежи строго за бизнес цели, където са хванати в средата. В резултат на опитите на Netflix да забранят VPN, те трябваше да изключат VPN връзките си и да изложат онлайн поверителността си в процеса.

Не само това. Netflix дори започна да забранява IPv6 тунели заради опасения, че хората ще ги използват, за да променят своя регион Netflix. Това доведе до блокиране на законно блокирани потребители, които използват IPv4 до IPv6 тунели.

Amazon следва водещата позиция на Netflix

Amazon също наскоро пуснаха своята услуга Prime Video в над 220 страни. Подобно на Netflix, моменталното видео с Amazon беше първоначално достъпно само в няколко региони. Няма съмнение, че фактът, че интернет скоростите непрекъснато се подобряват и нарастващата глобална аудитория, играе основна роля в това разширение. Грозната истина обаче е, че все още има голяма разлика в съдържанието, до което можете да получите достъп, в зависимост от това къде живеете в момента. Причината за това е, че каналите за стрийминг не притежават права за излъчване на съдържание от трети страни в целия свят. Амазон може да адресира този проблем, като намали цената на абонамент за Prime Video до $ 2,99 при стартиране. Абонатите за Netflix, от друга страна, струват същото независимо от региона и наличното съдържание. Все пак има много абонати на Amazon, които все още използват гео-измама, за да получат достъп до американския Amazon Prime в чужбина.

Какво ще кажете за други поточни услуги?

Макар и да остават незабелязани, други популярни VOD услуги също правят всичко възможно, за да попречат на VPN и Smart DNS потребителите да имат достъп до съдържанието си в чужбина. BBC iPlayer, Hulu, HBO GO и Sky Go попадат в тази категория. Това, че медиите не са се хванали на факта, че тези канали забраняват VPN, не означава, че не се случва. Всеки потребител, който подправя онлайн местоположението си от доста време, ще ви каже, че трябва да променя методите, които използва, за да заобикаля периодично тези „географски огради“, за да продължи да осъществява достъп до съдържанието, което им позволява. Може би фактът, че Netflix и Amazon са най-големите стрийминг услуги в света, водят до по-широко покритие на войната им срещу прокси.

VPN и Smart DNS: Начини за заобикаляне на Geoblocks

Докато Netflix до известна степен беше успешен в блокирането на VPN и Smart DNS, достъпът до американските Netflix извън САЩ е все още е възможно. Това е почти година, след като Netflix започнаха кръстоносния си поход срещу гео-подправяне. Това, което много канали за стрийминг не успяват да разберат, е, че хората се обръщат към тези средства като начин да получат достъп до съдържание, което иначе не би било достъпно. За да получите надежден VPN абонамент, трябва да освободите около 10 USD долара месечно. Това е над 10-те долара, които вече плащате за Netflix. Така че абонатът на Netflix потенциално може да плаща 20 $ на месец, само за да получи достъп до прилична библиотека от филми и телевизионни предавания.

Дори на местните пазари има разлика в съдържанието, до което можете да получите достъп. Например в САЩ и Канада кабелните компании контролират кои игри NFL, NHL, NBA и MLB се излъчват онлайн. Това означава, че феновете на спорта трябва да се обърнат към VPN или Smart DNS, за да заобиколят тези пропуски. Ако каналите за стрийминг установяват, че използвате VPN или прокси сървъри, те просто блокират видеоклипа, който се опитвате да гледате. В редки случаи някои стрийминг услуги стигат до отмяна на абонаментите на потребителите им.

Торенти, пиратски потоци и Kodi

Буквално милиони хора по света разчитат на торенти, незаконни потоци и Kodi, за да гледат филми, телевизия, предавания и канали на живо онлайн. Интересното е фактът, че много хора, които плащаха за поточни услуги като American Netflix, сега се обръщат към тези „пиратски“ методи за онлайн стрийминг. Основната причина за това е фактът, че те вече не могат да гледат US Netflix в чужбина. Местните библиотеки на Netflix бледи в сравнение с Netflix USA и са пълни с оригинали на Netflix.

Броят на хората, които използват P2P приложения, пиратски сайтове или Kodi, за да гледат съдържание онлайн, без съмнение ще се увеличи драстично в близко бъдеще. Докато геоблоковете със сигурност играят значителна роля, по-добрата инфраструктура и по-високата скорост на интернет също ще играят важна роля в процеса.

Това, което изглежда е сигурно, е, че преминаването от традиционна телевизия към интернет базирана стрийминг се превърна в норма. Някои дори твърдят, че конвенционалните телевизори скоро ще посрещнат съдбата на своя предшественик – радиото.

Бъдещето на Geoblocking – какво ни предстои?

Производствените студиа и дистрибуторите лежат в основата на фиаското за геоблокиране. Те принуждават поточните канали да използват по-силни методи, за да забранят заобикалянето на географските ограничения. Много хора се уморяват и дори се отчуждават. Ако не може да се постигне фин баланс, много от тях може да се превърнат в „пиратски“ потоци или дори торенти като начин да гледат какво искат, когато искат онлайн. Няма съмнение, че онлайн стриймингът бавно, но сигурно ще замени традиционната телевизия. Дали едно и също съдържание в крайна сметка ще бъде достъпно във всички региони, в най-добрия случай е малко вероятно.

Дори когато потребителите са готови да платят, за да гледат съдържанието, което искат онлайн, филмите, телевизионните предавания и предаванията на живо не са достъпни в техния регион. Как иначе може да се обясни фактът, че същите тези хора харчат повече от трудно спечелените пари за VPN или Smart DNS прокси услуги.

В крайна сметка, потребител на Netflix, който живее извън САЩ, обхваща повече, отколкото това, което пребивават в САЩ, плащат за същото съдържание. Дори и тогава той или тя няма достъп до едни и същи филми и телевизионни предавания.

Докато пиратските стрийминг и торентинг никога не трябва да бъдат обещани или оправдани, за някои от тези методи са единственият начин за достъп до любимите им серии онлайн.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me