SOCKS5 Proxy vs VPN – Каква е разликата?

SOCKS5 Proxy срещу VPN? Каква е разликата? Когато става дума за изтегляне на торенти анонимно, повечето хора използват SOCKS5 или виртуални частни мрежи. Всеки метод има своите плюсове и минуси. В това ръководство ще сравня двете и се надявам да ви помогна да решите кое решение е най-доброто постигане на анонимност онлайн и заобикаляйте гео ограниченията.

SOCKS5 срещу VPN - Каква е разликата?

SOCKS5 Proxy vs VPN – Каква е разликата?

Топ VPN за Kodi

Какво е SOCKS5?

Socket Secure, известен още като SOCKS, е протокол, използван специално за прокси сървъри. SOCKS5 е основно универсално разширение на протокола SOCKS, което поддържа напреднали мрежови технологии, като UDP протокол и IPv6. Той е в състояние да прехвърля повечето видове пакети данни и протоколи. Прокси SOCKS5 маскира вашия IP адрес, за да заобиколи ограниченията за геолокация и ограничителните защитни стени. Той маршрутизира интернет трафика на конкретна програма или приложение през прокси сървър на трета страна. Този процес ви позволява да промените публичния IP адрес на програмата, на която сте инсталирали SOCKS5. Достъпът до този прокси сървър изисква удостоверяване, т.е. само удостоверени потребители могат да имат достъп до тези сървъри.

Какво е VPN?

VPN означава виртуална частна мрежа. Когато се свържете с VPN сървър, целият ви интернет трафик ще преминава през защитен отдалечен сървър. След това този сървър ще шифрова целия ви трафик. Вашият IP адрес също ще бъде маскиран в процеса. По отношение на онлайн анонимността и поверителността няма по-добри алтернативи, за които да се сетя. Може би единственият недостатък на VPN е, че процесът на криптиране на вашия трафик може да намали леко скоростта на вашия интернет. За разлика от SOCKS5 прокси сървърите, където трафикът ви е само частично криптиран, VPN защитава цялата ви интернет връзка от потенциални подслушватели.

SOCKS5 Proxy срещу VPN

Както VPN, така и SOCKS5 прокси могат да скрият вашия IP адрес. Въпреки това, за разлика от VPN, прокси сървър не предлага криптиране на вашия трафик. Това е основната причина SOCKS5 прокси сървърите да се считат за по-бързи от VPN. Фактът, че не им се налага да харчат ресурси за криптиране на трафика, води до по-бързи скорости на изтегляне / качване, отколкото VPN връзка със силно криптиране. По принцип изборът между VPN и SOCK5 е компромис между поверителност и бързина.

В края на деня VPN ви осигурява много по-голяма сигурност и анонимност. Шифроването от край до край е това, което не позволява на интернет доставчиците, рекламодателите, правителствените агенции, киберпрестъпниците и всеки между тях да следи вашата онлайн активност. SOCKS5 просто маскира вашата онлайн идентичност.

  • Както SOCKS5, така и VPN могат да скрият вашия IP адрес и да скрият самоличността си онлайн.
  • Докато VPN криптира трафика ви, SOCK5 не прави.
  • Използването на SOCKS5 прокси за uTorrent или друго приложение за P2P ще ви позволи да постигнете по-добри скорости за изтегляне / качване в сравнение с VPN.
  • Вашият интернет доставчик все още може да следи вашите изтеглящи дейности, ако използвате SOCKS5. Само VPN осигурява пълна анонимност.
  • SOCKS5 може да се използва само за конкретни приложения, като uTorrent
  • VPN, от друга страна, криптира целия ви трафик, независимо от това какво правите онлайн.
  • Когато става въпрос за заобикаляне на гео ограниченията, VPN е по-добрата алтернатива.
  • В някои случаи прокси сървърите могат да водят регистрационни файлове. Това означава, че ако някой успее да хакне тези сървъри, той ще може да получи регистрации на вашите онлайн дейности.
  • VPN услуги като IPVanish, в сравнение, поддържайте нулеви дневници на вашите дейности по сърфиране.

SOCKS5 срещу VPN – кой да изберем?

Е, не е нужно да правите компромис. Има определени VPN услуги, които предлагат на своите потребители както VPN, така и SOCK5 прокси сървъри. IPVanish и NordVPN са добри примери. Не е нужно да плащате допълнителни такси, ако искате да настроите техните SOCKS5 прокси сървъри на вашето приложение uTorrent.

Лично аз предпочитам VPN. Ако използвате правилна VPN услуга и се свържете със сървър, който не е далеч, разликата в скоростта е почти незабележима. Да не говорим за факта, че SOCKS5 е по-нисък от VPN, що се отнася до анонимността онлайн. И все пак, ако сте особено нагли за скоростта на интернет, можете да използвате SOCKS 5 за всички ваши P2P дейности.

Ами Smart DNS прокси?

Умни DNS прокси услуги като Unlocator са чудесен вариант, ако всичко, което искате, е да деблокирате поточни канали, които не са налични във вашия регион. В този конкретен случай се пренасочва само трафикът, който разкрива вашето местоположение към конкретния сайт, който искате да деблокирате.

Smart DNS обаче изобщо не криптира вашия трафик. Вашият интернет доставчик и троловете за авторски права все още могат да наблюдават вашите дейности за изтегляне, дори ако имате инсталирани интелигентни DNS прокси сървъри на вашето устройство.

SOCKS5 срещу VPN – Заключение

В крайна сметка всичко се свежда до личните ви предпочитания. Лично аз считам, че никога не можете да бъдете прекалено предпазливи към онлайн поверителността си. Ето защо настоятелно съветвам да използвате VPN вместо SOCKS5 прокси сървъри, ако цените поверителността и сигурността си, докато изтегляте торенти.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me