Är ProtonVPN verkligen säkert att använda?

Även om det är relativt nytt på VPN-scenen gör ProtonVPN ganska intryck nyligen. Men om du tittar igenom recensionerna online får du lite av en förvirrande bild. Vissa människor älskar ProtonVPN och kommer från sin loggpolicy som en ny sekretessstandard medan andra anser att den inte är så tydlig som den annonseras. För att rensa saker testade jag VPN för att svara på frågan “Är ProtonVPN Safe?”

Är ProtonVPN säkert att använda?

Är ProtonVPN säkert att använda?

Är ProtonVPN Safe – Sekretesspolicy

Det första du bör titta på när du kontrollerar om ett VPN är säkert eller inte är sekretesspolicyn. Nu är ProtonVPN känt för att ha det som kallas en öppen integritetspolicy. Det betyder att policyn tydligt anger vad de gör med användarens data. Så här säger policyn om ProtonVPN: s No-Logs-anspråk:

”När du använder ProtonVPN gör vi INTE något av följande:

  • Logga in användares trafik eller innehållet i någon kommunikation
  • Diskriminera enheter, protokoll eller applikationer
  • Gör din internetanslutning ”

Hittills så bra, rätt?

De anger att de loggar din e-post (eller ProtonID om du är en ProtonMail-användare), supportbiljetter, betalningsinformation (specifikt ditt namn och de sista fyra siffrorna i kreditkortsnumret).

ProtonVPN loggar också en tidsstämpel varje gång du använder tjänsten, på obestämd tid. Enligt dem blir tidsstämpeln “överskriven varje gång du lyckas logga in” och du kan be ProtonVPN radera den när du väljer att inte längre fortsätta med tjänsten.

Så om ProtonVPN är säkert? Om du tittar på sekretesspolicyn är du benägen att säga ja.

Men jag tycker personligen att det finns problem med informationen. Låt mig förklara.

4 olika tjänster?

ProtonVPN erbjuder olika tjänster för olika användarnivåer. Här är de fyra typer av konton du kan få och deras priser:

  • Fri: åtkomst till servrar från 3 länder. 1 enhet per anslutning. Låga hastigheter.
  • Grundläggande: 4 $ per månad. Tillgång till alla länder. 2 enheter per anslutning. Höga hastigheter. P2P.
  • Plus: 8 $ per månad. Tillgång till alla länder. 5 enheter. Hög hastighet. P2P. Tillgång till Plus-servrar, Secure Core-servrar och VPN via Tor-servrar. Säker strömning.
  • Visionär: 24 $ per månad. Tillgång till Plus-servrar, Secure Core-servrar och VPN via Tor-servrar. Säker strömning. ProtonMail Visionary ingår.

När du tittar på erbjudandena kan du se att det är en stor skillnad mellan de olika kontotyperna du kan få. ProtonVPN (som alla VPN) har dessutom gränser för hur många enheter du kan använda ditt konto på samtidigt.

Enligt ProtonVPN kräver dock denna process inte loggar. De hävdar att man kan se i realtid hur många enheter användaren är ansluten. När en användare försöker skapa en anslutning, kontrollerar ProtonVPN hur många anslutningar de har och om de är över gränsen, tillåter inte VPN-tjänsten att göra en annan anslutning.

Nästa sak att titta på är det faktum att olika kontotyper har olika tillgång till tjänster som erbjuds av VPN.

Kontoplanen är kopplad till det användarnamn som skapas. Det är inte associerat med någon form av logg.

ProtonVPN – Är det schweizisk eller amerikansk?

Därefter kommer vi att titta på var ProtonVPN verkar.

Om du vet någonting om ProtonMail (Moderbolag till ProtonVPN), vet du att det antagligen gjordes av ett gäng forskare som arbetade på Large Hadron Collider. Detta verkar inte vara helt sant, och idén att ProtonMail var “född CERN-cafeterian” stämmer inte riktigt med det faktum att det “rådades av MIT Venture Mentoring Service och är utvecklat, delvis på MIT. ”

Det här betyder inte att ProtonVPN inte kör ut från Schweiz, för det gör det (och det är bra). Några av dess team finns dock i San Fransisco, som är i USA (inte mycket bra).

Återigen, enligt ProtonVPN, finns det mer än 100 personer som arbetar för ProtonMail / VPN. VPN-tjänsten uppger att de är ett multikulturellt företag med mer än 30 olika nationaliteter på flera platser: Genève (HQ), Litauen, Makedonien, Tjeckien och USA (San Fransisco).

Sammanfattningen är att en del av ProtonVPN-teamet bor i ett land med lagar om lagring av uppgifter och lever under U.S.s jurisdiktion..

Är detta svar “är ProtonVPN säkert”? Inte ännu, men det lutar fältet mer till “Nej” sida.

Är ProtonVPN Safe – Säkerhetsfunktioner

Nu när vi har täckt sekretessaspekten för VPN, låt oss gå vidare till säkerhet.

ProtonVPN använder branschstandarden AES 256-bitars kryptering, som är ganska solid. Vad gäller VPN-protokollen erbjuder det bara OpenVPN och IKEv2 / IPSec, som inte är en rejäl mängd protokoll men är mer än tillräckligt eftersom OpenVPN är ganska darn säker.

De erbjuder också “Tor via VPN” och “Secure Core” -server. Nu gör de något av att det verkar som om Secure Core-servrarna är det här helt nya framsteget i VPN-världen och att ingen annan VPN gör samma sak, men det är inte helt sant. Detta betyder bara att en utvald mängd servrar erbjuder Double VPN (eller ett VPN-hop, om du vill), vilket är en utmärkt funktion att ha men det är definitivt inte unikt.

Så här har ProtonVPN att säga om deras Secure Core:

“ProtonVPNs Secure Core-arkitektur ger vår säkra VPN-tjänst unik förmåga att försvara mot nätverksbaserade attacker

Jag lägger inte till det djärva ansiktet i den meningen, det är exakt hur det är skrivet på ProtonVPN: s webbplats. Sanningen är att den inte är riktigt unik.

Detta är en fantastisk säkerhetsfunktion, men det är definitivt något som ProtonVPN inte kom med. Så nej, det är inte unikt.

Med det sagt, om du bara tittar på ProtonVPNs säkerhetsfunktioner, är ditt svar på “är ProtonVPN säkert?” skulle komma upp som “ja”.

Är ProtonVPN säkert – slutlig dom

Så, vad är den slutliga domen? Låt oss sammanfatta vad vi diskuterade ovan. För det första säger ProtonVPN att den har en policy för No-log, men jag ifrågasätter insynen i det eftersom det finns för många specifikationer per tjänst som kräver någon form av dataloggar för att hantera. Därefter tittade vi på ProtonVPN: s påstående om att det endast är verksamt från Schweiz och såg att det är sant, men det saknas information. Det faktum att en del av personalen är belägen i USA får mig inte att känna mig väldigt säker när det gäller denna VPN: s säkerhet. Slutligen tittade vi på ProtonVPNs säkerhetsfunktioner, som jag måste erkänna är ganska bra. Det verkar dock som om ProtonVPN tenderar att överdriva sin unika, särskilt eftersom det felaktigt påstår sig ha en funktion som ingen annan VPN har.

Om du kopplar ihop det med de höga priserna och det faktum att andra alternativa VPN erbjuder mycket fler funktioner, ser jag inte ProtonVPN som ett fast val för mig. Är ProtonVPN säkert? jag skulle säga Nej, helt enkelt baserat på det faktum att det inte riktigt är så transparent med sin användarbas.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me