Bästa VPN-protokoll att använda

Om du vill njuta av privat, säker Internet-surfning måste du definitivt prenumerera på en trovärdig VPN-tjänst. En bra majoritet av Internetanvändare förstår tyvärr inte hur en VPN-tjänst fungerar, än mindre vad VPN-protokollet ska använda. I den här guiden kommer vi att titta på några av de mest populära, och också försöka hjälpa dig att välja vad det bästa protokollet ska använda enligt dina olika behov.


Bästa VPN-protokoll att använda

Bästa VPN-protokoll att använda

Vad är VPN?

Innan vi studerar VPN-protokollets nitty gritty’s och allt detta, låter vi först få en god förståelse för hur en VPN-tjänst fungerar. Initialerna VPN står för Virtual Private Network, och detta avser ett nätverk av servrar som kan kryptera din trafik. Prenumerera på ett VPN-nätverk betyder att du kommer att ha din anslutning krypterad, vilket betyder att ingen kommer att kunna spionera på dina onlineaktiviteter. Din IP-adress ändras och du får en virtuell adress som pekar på någon av de många servrar som din VPN-tjänst har. En stor fördel som du får genom att ständigt kunna ändra din IP-adress är att du kan se ut var du än vill. Detta ger i sin tur åtkomst till ett bibliotek med geobegränsande webbplatser och kanaler, oavsett var du än befinner dig. Ett VPN-abonnemang säkerställer också att du förblir ospårbar och anonym.

Att välja önskad VPN-tjänst kan visa sig vara svårt, särskilt på grund av de många tjänster som finns tillgängliga på Internet. De olika leverantörerna du kan få tag på via Internet erbjuder ett brett utbud av funktioner och tjänster, men inte alla kan leverera det de lovar. Detta innebär att du borde vara mycket försiktig och iakttagande när du väljer vilken tjänst du vill prenumerera på. Du måste förstå fördelarna som varje leverantör erbjuder.

VPN Tunneling förklarade

Den grundläggande säkerhetsnivån som din Internetleverantör tillhandahåller räcker verkligen inte för att skydda dig från att bli hackad eller spionerad. Att korrigera denna situation skulle innebära att din anslutning till Internet skyddas genom att använda en krypteringsbaserad tunnel. Detta görs bäst genom att prenumerera på en VPN-tjänst.

Nu när vi har täckt grunderna kan vi nu titta på de mer komplicerade detaljerna om hur en VPN-tjänst fungerar. Det finns i grunden två kategorier av tunnelprotokoll; dessa är frivilliga och obligatoriska. Frivillig tunneling hanteras av användaren, medan obligatorisk tunneling hanteras av ISP.

Under de två kategorierna har vi sedan fyra olika typer av tunnelblock som alla är unika på sina olika sätt. Dom är:

1. L2TP / IPSec

Till att börja med står L2TP för Layer 2 Tunneling Protocol och det är ett av de mest populära protokollen bland alla fyra. Det kombineras också ofta med IPSec, vilket betyder Internet Protocol Security, och de arbetar tillsammans för att kryptera din trafik.

En säker anslutning skapas mellan två L2TP-punkter för kommunikation så att när du använder den, hackare och andra online brottslingar har det verkligen svårt att få tillgång till din enhet. Nackdelen är emellertid det faktum att två skyddslager innebär att data passerar två krypteringsomgångar, vilket påverkar din anslutningshastighet. En annan nackdel är protokollets oförmåga att komma igenom brandväggar. Detta gör det svårt att komma igenom webbplatser eller kanaler som har konkreta brandväggar, som människor som vill titta på American Netflix utanför USA. Om du letar efter en lösning som kommer att skydda dig för lätt surfning är detta rätt protokoll att använda.

2. PPTP

Point to Point Protocol (PPTP) slår alla de andra fyra som det äldsta och mest använda tunnelingprotokollet på Internet. Det beror antagligen på att det är den mest grundläggande krypteringsformen, och tack vare sin lätta form tillåter den den snabbaste Internet-anslutningen. Dess snabba hastighet kommer dock till en kostnad; när det gäller säkerhet är det det enklaste för en hacker eller scammer att bryta igenom och få tillgång till all din personliga information.

3. SSTP

Windows-användare är verkligen tur att ha ett helt protokoll speciellt designat för dem. Secure Socket Tunneling Protocol (SSTP) möjliggör överföring av data genom Secure Socket Layers eller SSL: er. När det gäller effektivitet är detta verkligen det bästa alternativet att vända sig till om du är på en Windows-enhet. Att byta till SSL via en webbläsare kräver bokstavligen ingen åtgärd, och som ett protokoll som har använts av stora organisationer och företag har du verkligen ingen anledning att inte anta det. Ett stort antal organisationer som har antagit SSTP använder det tillsammans med Transport Layer Security (TLS) för att göra det enklare att hålla en anslutning och säkra data.

4. OpenVPN

När vi stänger upp vår lista har vi OpenVPN, det bästa VPN-protokollet bland alla fyra. Det stöder både Site-to-Site och Point-to-Point-anslutningar och har också den svåraste krypteringen att driva igenom. Insatsen som krävs för att få en OpenVPN-anslutning konfigurerad beror också på om du använder en av de många VPN-appar som leverantörer inkluderar i sitt paket eller inte. Om inte, måste du vara ett riktigt proffs för att få det installerat manuellt.

Till skillnad från SSTP kan detta protokoll köras på enheter som kör olika datorplattformar som Mac, Android, iOS och Windows. Tjänsten har också ständiga uppgraderingar från det internationella säkerhetsgemenskapen, vilket innebär att användare kommer att kunna njuta av de senaste innovationerna inom säkerhet. Detta hjälper till att hålla alla spammare och hackare i fjärr och din privata information väl skyddad. OpenVPN har också certifierats som det säkraste protokollet genom tester utförda av ledande säkerhetsanalytiker, så du har ingen anledning att inte vara säker på detta protokoll.

Det bästa VPN-protokollet att använda – sammanfattning

Vid denna punkt bör du verkligen ha en god förståelse för hur en VPN-tjänst fungerar och de viktigaste skillnaderna mellan de fyra huvudprotokollen. Vi hoppas att vi har gjort det klart för alla som vill få pålitlighet, stabilitet, hastighet och säkerhet från deras föredragna protokoll. Om du letar efter tips om vilken tjänst du ska prenumerera på så rekommenderar vi det ExpressVPN, eftersom det erbjuder alla fyra alternativ som du kan välja mellan.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map