Действително ли ProtonVPN е безопасен за употреба?

Въпреки че е сравнително нов на VPN сцената, ProtonVPN прави впечатление доста наскоро. Ако обаче прегледате отзивите му онлайн, получавате малко объркваща картина. Някои хора обичат ProtonVPN и приветстват неговата политика без регистрация като нов стандарт за поверителност, докато други смятат, че тя не е толкова ясна, както се рекламира. За да изясня нещата, тествах VPN, за да отговоря на въпроса „Безопасен ли е ProtonVPN?“

Безопасен ли е за използване ProtonVPN?

Безопасен ли е за използване ProtonVPN?

Безопасен ли е ProtonVPN – Декларация за поверителност

Първото нещо, което трябва да разгледате, когато проверявате дали VPN е безопасен или не, е Политиката за поверителност. Сега ProtonVPN е известен с това, че се нарича прозрачна политика за поверителност. Това означава, че правилото ясно посочва какво правят с данните на потребителя. Ето какво казва правилото за искането на No-Logs на ProtonVPN:

„Когато използвате ProtonVPN, НЕ правим нещо от следните:

  • Влезте в трафика на потребителите или съдържанието на всякаква комуникация
  • Дискриминирайте устройства, протоколи или приложения
  • Прекъснете интернет връзката си “

Дотук добре, нали?

Те заявяват, че регистрират имейла ви (или ProtonID, ако сте потребител на ProtonMail), поддръжка на билети, данни за плащане (по-специално вашето име и последните 4 цифри от номера на кредитната карта).

ProtonVPN също регистрира времева марка всеки път, когато използвате услугата, за неопределено време. Според тях часовата марка се „презаписва всеки път, когато успешно влезете“ и можете да помолите ProtonVPN да я изтрие, след като решите да не продължавате повече с услугата.

Така че, ако ProtonVPN безопасен? Ако разглеждате Политиката за поверителност, ще бъдете склонни да кажете „да“.

Аз обаче намирам, че има проблем с информацията. Нека обясня.

4 различни услуги?

ProtonVPN предлага различни услуги за различни нива на потребителите. Ето 4 вида акаунти, които можете да получите и техните цени:

  • Безплатно: достъп до сървъри от 3 страни. 1 устройство на връзка. Ниски скорости.
  • Основен: $ 4 на месец. Достъп до всички страни. 2 устройства на връзка. Високи скорости. P2P.
  • плюс: 8 долара на месец. Достъп до всички страни. 5 устройства. Висока скорост. P2P. Достъп до Plus сървъри, Secure Core сървъри и VPN през Tor сървъри. Сигурен поток.
  • мечтател: $ 24 на месец. Достъп до Plus сървъри, Secure Core сървъри и VPN през Tor сървъри. Сигурен поток. Включен ProtonMail Visionary.

Разглеждайки офертите, можете да видите, че има голяма разлика между различните видове акаунти, които можете да получите. Освен това ProtonVPN (като всички VPN) има ограничения за това колко устройства можете да използвате акаунта си едновременно.

Според ProtonVPN този процес не изисква регистрационни файлове. Те твърдят, че могат да видят в реално време до колко устройства е свързан потребителят. Всеки път, когато потребителят се опита да осъществи връзка, ProtonVPN проверява колко връзки има и ако те са над лимита, VPN услугата изключва осъществяването на друга връзка.

Следващото нещо, което трябва да разгледаме, е фактът, че различните типове акаунти имат различен достъп до услугите, предлагани от VPN.

Планът на акаунта е свързан с създаденото потребителско име. Не е свързан с никакъв вид дневник.

ProtonVPN – швейцарска ли е или американска?

След това ще разгледаме откъде работи ProtonVPN.

Ако знаете нещо за ProtonMail (компанията-майка на ProtonVPN), ще знаете, че той е бил направен от куп учени, работещи на големия адронов колайдер. Това не изглежда напълно вярно и идеята, че ProtonMail е „роден в кафенето на CERN“ не съвпада напълно с факта, че всъщност е „препоръчан от MIT Venture Mentoring Service и е разработен отчасти в MIT. “

Това не означава, че ProtonVPN не работи извън Швейцария, защото го прави (и това е добре). Част от екипа му обаче се намира в Сан Франсиско, който е в САЩ (не много добро нещо).

Отново, според ProtonVPN, за ProtonMail / VPN работят повече от 100 души. Услугата VPN посочва, че те са мултикултурна компания с повече от 30 различни националности на няколко места: Женева (щаб), Литва, Македония, Чехия и САЩ (San Fransisco).

Изводът е, че част от екипа на ProtonVPN пребивава в държава със строги закони за запазване на данни и живее под юрисдикцията на САЩ.

Този отговор „безопасен ли е ProtonVPN“? Все още не, но тя наклонява щангата повече към „не”Страна.

Безопасен ли е ProtonVPN – Функции за защита

Сега, когато покрихме аспекта за поверителност на VPN, да преминем към сигурността.

ProtonVPN използва индустриалното стандартно AES 256-битово криптиране, което е доста солидно. Що се отнася до VPN протоколите, той предлага само OpenVPN и IKEv2 / IPSec, което не е голямо количество протоколи, но е повече от достатъчно, тъй като OpenVPN е доста сигурно защитен.

Те също предлагат сървъри „Tor over VPN“ и „Secure Core“. Сега те изглеждат като че ли сървърите на Secure Core са това съвсем ново развитие в света на VPN и че никой друг VPN не прави същото, но това не е напълно вярно. Това просто означава, че избрано количество сървъри предлагат Double VPN (или VPN хоп, ако желаете), което е чудесна функция, но определено не е уникално.

Ето какво може да каже ProtonVPN за тяхната Secure Core:

„Архитектурата на Secure Core на ProtonVPN дава на нашата сигурна VPN услуга уникална способност да се защитава от мрежови атаки

Не добавих смелото лице в това изречение, точно така е написано на уебсайта на ProtonVPN. Истината е, че всъщност не е уникална.

Това е чудесна функция за защита, но определено нещо, което ProtonVPN не е измислило. Така че не, не е уникален.

Като се има предвид, ако гледате само защитните функции на ProtonVPN, отговорът ви на въпроса „безопасен ли е ProtonVPN?“ ще излезе като “Да”.

Безопасен ли е ProtonVPN – окончателна присъда

И така, каква е окончателната присъда? Нека да обобщим какво обсъдихме по-горе. Първо, ProtonVPN казва, че има политика без регистрация, но поставям под въпрос прозрачността на това, тъй като има твърде много спецификации на услуга, които изискват някаква форма на регистрационни файлове за управление. След това разгледахме твърдението на ProtonVPN, че той функционира чисто извън Швейцария и видяхме, че докато е вярно, липсва информация. Фактът, че част от персонала е разположен в САЩ, не ме кара да се чувствам много сигурна, що се отнася до безопасността на този VPN. Накрая разгледахме защитните функции на ProtonVPN, които, трябва да призная, са доста добри. Изглежда обаче, че ProtonVPN има тенденция да преувеличава своята уникалност, още повече, че погрешно твърди, че има функция, която няма друга VPN.

Ако свържете това с високите цени и факта, че други алтернативни VPN предлагат много повече функции, не виждам ProtonVPN като солиден избор за мен. Безопасен ли е ProtonVPN? Аз бих казал не, просто се основава на факта, че всъщност не е толкова прозрачен с потребителската си база.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me