Как да коригирате VPN грешка 809 на Windows 10

Виртуалната частна мрежа (VPN) е от голямо значение за интернет потребителите. Това е решение на едно гише за нуждите на интернет и безопасността. Тъй като нарушенията на поверителността и кражбите на данни се увеличават с всеки изминал ден, голяма част от интернет потребителите разчитат на VPN, за да осигурят безопасност и поверителност на онлайн дейностите. VPN се използват по редица причини. Те осигуряват анонимност и безопасност на всички видове онлайн дейности, правят изтеглянията по-безопасни и заобикалят гео ограниченията, скривайки оригиналния IP адрес на потребителя. В страни, където Интернет е ограничен, потребителите използват помощта на VPN за свободен достъп до Интернет.

Как да коригирате VPN грешка 809 на Windows 10

Как да коригирате VPN грешка 809 на Windows 10

Трафикът се пази в безопасност

VPN е приложение, което трябва да бъде инсталирано на компютър или мобилно устройство. След като се активира, VPN маршрутизира целия трафик между устройството и VPN сървъра през защитен тунел. Този процес се нарича тунелиране, чрез което целият трафик е криптиран. 

Само устройството и защитеният VPN сървър имат ключовия код за декриптиране на трафика. Всеки друг, дори и да се промъкне в мрежата, няма да може да чете съдържанието. Ето защо VPN е задължително, когато използвате обществена WiFi. Хакерите ефективно се държат на разстояние при използване на VPN.

Но понякога VPN се сблъскват с малки проблеми, които водят до неуспех да се свържат. Когато връзката със сървъра се провали, се показва съобщение за грешка. Един такъв често срещана грешка на устройства с Windows е VPN грешка 809. Нека да разгледаме каква е тази грешка и как да я поправим.

Каква е VPN грешка 809?

Ако използвате устройство с Windows и използвате VPN, не е рядкост да получите съобщението за грешка 809. Това се случва, когато Windows не ви позволява да установите VPN през вашата защитна стена. Ако не използвате защитна стена, но сте на NAT устройство, тази грешка може да възникне.

Превод на мрежови адреси (NAT) е предназначен за запазване на IP адрес. Тя позволява на частни IP мрежи с нерегистрирани IP адреси да се свързват с интернет. NAT обикновено работи на рутер, свързвайки две или повече мрежи заедно и преобразува нерегистрираната мрежа в законни адреси.

NAT позволява на едно устройство като рутер да действа като канал между публичната мрежа (интернет) и частната мрежа (локална мрежа). Това означава, че само един уникален IP адрес представлява цяла група устройства.

Тъй като NAT устройствата превеждат мрежовия трафик по различен начин, често е получаването на съобщение за грешка, когато сървърът е зад NAT устройство и IPsec NAT-T средата.

Някои от признаците на VPN грешка 809 е съобщението за грешка. Ако използвате L2TP протокола и не можете, получавате съобщението за грешка, „Мрежовата връзка между вашия компютър и VPN сървър не може да бъде установена.“

Когато възникне тази грешка, има няколко начина да я разрешите:

1. Активирайте портовете на вашия рутер или защитна стена

VPN грешка 809 обикновено се появява, когато PPTP портът, портът L2TP или порта IKEv2 са блокирани от защитната стена или рутера. В този случай разрешаването на порта на защитната стена или рутера решава проблема.

Ако това не е възможно, тогава VPN тунелът, базиран на SSTP или OpenVPN, трябва да бъде разгърнат, за да може VPN връзката да се свърже, въпреки защитната стена, NAT и прокси сървърите.

2. Деактивирайте Xbox услугите на живо на живо

Когато използвате Windows 10, понякога антивирусът може да е несъвместим с операционната система, което го кара да отказва IPsec връзки.

Когато услуга на Windows 10 блокира достъпа до L2TP или IPsec VPN, проблемът може да бъде разрешен, като напишете „услуги“ в полето за търсене, след това щракнете върху „Услуги“ от резултатите от търсенето и деактивирайте Xbox Live Networking Services. Вашата VPN връзка трябва да работи и грешката трябва да изчезне.

3. Проверете настройките на PAP

Следвайте тези стъпки, за да потвърдите, че вашите PAP настройки са конфигурирани правилно.

  1. първо, щракнете върху „Старт“ и изберете Настройки.
  2. След това изберете Мрежа и Интернет и изберете „VPN“.
  3. След това трябва да добавите VPN, като предоставите име за връзка, потребителско име и парола.
  4. След това от раздела Свойства изберете Защита, след това Разширени настройки.
  5. Под удостоверяване изберете „Разреши тези протоколи“ и след това поставете отметка само в полето PAP.

След като рестартирате компютъра, грешката трябва да изчезне.

4. Деактивирайте приложения на трети страни

Твърде често приложенията на трети страни на устройството могат да причинят проблеми с връзката за VPN. Може да се наложи индивидуално да разберете кое приложение причинява проблема, но след като деактивирате това приложение, грешката трябва да изчезне.

VPN е толкова полезно и важно приложение, че всеки проблем с него създава много проблеми на потребителя. Грешка 809 е често срещан VPN проблем, с който всеки потребител ще се сблъсква от време на време. Следвайте тези прости стъпки, за да разберете първопричината и да разрешите проблема.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me