Как да настроите VPN сървър на Raspberry Pi

Как да превърнете Raspberry Pi в VPN сървър? Свързването на всеки VPN сървър към вашия рутер неизбежно ви осигурява криптирана и сигурна връзка от всяко място на света към вашата лична мрежа. Това ви дава достъп до файлове в NAS без сложни конфигурации. Освен това, когато връзката е шифрована, не е нужно да се притеснявате, че вашите данни ще бъдат прихванати, ако използвате вашия лаптоп на обществена Wi-Fi гореща точка и тъй като всичко е под ваш контрол, вашите данни остават напълно безопасни и нямате ‘ не трябва да разчитате на друга услуга. Направата на тази VPN не изисква специален хардуер. Един прост Raspberry Pi може да свърши работата. Ето как можете да настроите VPN сървър на Raspberry Pi.

Как да настроите VPN сървър на Raspberry Pi

Как да настроите VPN сървър на Raspberry Pi

Инсталация на Raspberry PI VPN сървър:

Ето как можете да настроите свой собствен Open VPN сървър на Raspberry Pi.

  1. Вземете инсталатор на Raspbian Jessie PiVPN OpenVPN, тъй като безплатната му услуга No-IP гарантира непрекъсната връзка с вашия VPN, дори при промяна на вашия IP адрес. Използвайте Raspberry Pi в режим на команден ред (Lite версия на Raspbian), който се предлага без графичен потребителски интерфейс и в много по-малък размер.
  2. Започнете с изтеглянето на raspbian-jessie (2017-07-05 zip файл) и впоследствие извлечете .img файла, който е вътре в него. След това инсталирайте Disk Imager (Win32) и включете microSD картата в четец на карти, като се уверите, че тя не съдържа нищо, което е необходимо от вас. Използвайте Disk Imager (Win32), за да прехвърлите изображението Raspbian Jessie Lite на вашата microSD карта.
  3. Пуснете Win32 Disk Imager. Ако влезете със стандартен акаунт за Windows, трябва да въведете паролата на вашия администратор. Отгоре, отдясно на бялото поле, ще видите синя икона на папката. Кликнете върху него и прегледайте Raspbian Jessie Lite .img файла, извлечен по-рано. Кликнете два пъти върху него.
  4. Уверете се, че microSD картата е посочена под Device. След това щракнете върху Напиши. Когато този процес приключи, извадете microSD картата и поставете Raspberry Pi. Обувки. След това влезте нормално с потребителското име – pi и malberry като парола.
  5. Тук Raspberry Pi ще свърши работата на сървър, така че се скрийте в единия ъгъл до рутера. Настройте вашия Raspberry Pi за дистанционно управление в режим “без кости”. Това е възможно чрез активиране на SSH или Secure Shell. Тип sudo raspi-config.
  6. Най-важната ви работа след това би била да смените паролата на Raspberry Pi. Това ще ви позволи да влезете само през SSH. Кликнете върху опция 1, въведете новата парола два пъти, за да я промените накрая. След това преминете към Опции за интерфейс.
  7. Изберете опцията P2 SSH, щракнете върху Да, когато на екрана мига въпросът дали искате SSH сървърът да бъде активиран. Raspberry Pi след това потвърждава, че SSH е включен. Преминете към Финал след това.

Завършване на VPN сървъра при настройка на RPi

За довършване трябва да изключите вашия Raspberry Pi. Просто напишете изключване на судо, изключете клавиатурата и монитора, последвано от включване на Raspberry Pi в рутера с помощта на Ethernet кабел. Клавиатурата и мониторът вече ще станат излишни, тъй като Raspberry Pi вече ще се контролира дистанционно.

Включете Raspberry Pi отново, позволявайки му да се зарежда за около 30 секунди. Започнете да локализирате Raspberry Pi в мрежата, като използвате приложението Fing Android. Fing изброява всяко устройство, което е свързано към мрежата, като показва Raspberry Pi, както и неговия IP адрес.

В Windows, използвайки Angry IP скенер, който изисква Java, вашият Raspberry Pi е посочен като raspberrypi.local в колоната Hostname.

За да установите свързаност с вашия Raspberry Pi, е необходимо изтеглянето и инсталирането на PuTTY SSH клиент. Този безплатен инструмент PuTTY ви помага дистанционно да се свържете с Raspberry Pi. Вече сте в състояние да влезете, като използвате собственото си потребителско име и парола на Raspberry Pi.

Препоръчително е сега да изтеглите и инсталирате всякакви актуализации на Linux. Това може да стане с помощта на командата sudo apt-get update и на sudo apt-get upgrade.

Започнете да инсталирате OpenVPN. Въведете https://install.pivpn.io | bash за стартиране на инсталатора. След това настройте статичен IP адрес, така че маршрутизаторът да знае местоположението на Raspberry Pi в мрежата.

Това е необходимо, за да може да започне да изпраща входящ VPN трафик. Уверете се, че шлюзът по подразбиране IPv4 вече е настроен на IP адреса на рутера и проверете дали настройките са правилни. Кликнете върху Да, за да продължите.

Изпълнете всички стъпки, които ви помагат да изберете подходящата директория на потребителя, която съхранява конфигурацията на OpenVPN. Изберете инсталираното по подразбиране „pi“ и след това активирайте „без надзор надстройки“, за да позволите на Raspberry Pi да се актуализира автоматично с пачове за сигурност.

Вече получавате избор между избора на протоколи UDP или TCP. По принцип UDP е предпочитан, защото е много по-бърз. Оставете порта като стандарт 1194 и натиснете OK. Запазете номера на порта, записан някъде, и впоследствие потвърдете, че портът е правилен на следния екран.

Три нива на криптиране ще ви бъдат предложени. Обикновено инсталаторът на PiVPN препоръчва 2,048-битово криптиране, но също така имате възможност да изберете 4,096 за максимална сигурност. Можете да се свържете с вашия Pi, като използвате динамична DNS услуга или външния си IP адрес. Последното е по-лесен начин, тъй като изисква по-малко свързване с рутера.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me