Как да тествате VPN връзка

Онлайн светът се променя бързо. Хората бързо губят способността си да се защитят от опортюнистични хакери. Разумно е да изпробвате VPN услуга, преди да започнете да разчитате на нея. Това ще измине дълъг път в гарантирането на вашата онлайн безопасност. Не всички доставчици на VPN услуги обаче са равни. Неправилно настроената VPN връзка може да остави вашата кибер поверителност изложена. Ето защо е изключително важно да тествате вашата VPN връзка, особено ако използвате конкретен доставчик на VPN услуги за първи път. Как обаче може да се тества VPN?


Как да тествате VPN връзка

Как да тествате VPN връзка

Проверка на криптиране на данните чрез VPN

Може да звучи шокиращо, но редица VPN услуги всъщност не криптират вашите данни, преди да ги прехвърлят. Неотдавнашен мулти институционален доклад разкри, че над 18 процента от VPN на Android не извършват криптиране на данни. Няколко забележителни институции съставиха доклада. Сред тях беше Калифорнийският университет, Беркли и CSIRO от Австралия. Този доклад очевидно предизвика безпокойство и сега хората се съветват да проверят криптирането на данните. Въпреки че има много начини да направите това, един от най-лесните е Glasswire.

Какво е Glasswire и как да го използвам?

Glasswire е приложение, достъпно в повечето платформи. Той е безплатен за използване и показва състоянието на криптиране на всички приложения, които се изпълняват в операционната система. Ако вашите приложения изпращат HTTPS / SSL данни, тогава можете да си починете лесно. Ако обаче изпращат само HTTP данни, то VPN не върши своята работа.

Въпреки че е възможно данните HTTPS всъщност да не са криптирани, това е най-вече. Можете да проверите отделни пакети данни, ако искате, но това по принцип не е необходимо.

Как да използвате Glasswire за проверка на VPN шифроване

 1. Изтеглете, инсталирайте и стартирайте Glasswire.
 2. Активирайте вашата VPN.
 3. Направете някои онлайн дейности, включващи изтегляне на данни.
 4. Проверете раздела за употреба в Glasswire.
 5. Проверете сегмента на приложенията.
 6. Намерете своя VPN, посочен там.
 7. Проверете състоянието на криптирането му.

Целият трафик, идващ към вашето устройство, трябва да бъде пренасочен през VPN с помощта на SSL / HTTPS. Независимо от това, малка част от данните може да не е такава. Това се нарича VPN ръкостискане и размерът ще остане един и същ през целия.

Точно като Glasswire, Wireshark е още един инструмент за проверка на VPN. Всъщност той е по-точен от Glasswire, тъй като проверява отделни пакети данни, идващи или излизащи от вашето устройство. Така ще можете да видите дали данните са криптирани или не.

За да направите това, трябва да следвате същата процедура като за Glasswire. Не забравяйте да изтеглите правилната версия според вашия 32-битов или 64-битов Windows.

Как да разгледате IP течове в моя VPN

VPN също служат за важна функция за маскиране на вашия IP адрес в допълнение към криптиране на вашите данни. Това позволява използването на публични адреси, прикрепени от VPN сървъри. Въпреки това може да бъдете подложени на редица течове за поверителност на VPN. Това ще доведе до излагане на действителния ви IP адрес заедно с историята на вашите сърфиране. Най-често срещаните видове течове са:

IPv6 течове

Това се случва, когато вашият VPN не поддържа IPv6 адреси и трябва да маршрутизира данните без криптиране. Така действителното ви местоположение ще бъде изложено чрез използвания IP адрес. Има два начина за коригиране на този проблем:

 1. Изберете поддържана от IPv6 VPN.
 2. Като алтернатива можете да премахнете избора на IPv6 маршрутизация чрез съществуващата си VPN услуга.

DNS течове

Системите за имена на домейни се използват от устройства за изпращане на заявки за преводи на цифрови IP адреси. Можете да кажете, че действа като телефонен указател. Въпреки това вашият интернет доставчик може да се опита да прихване вашата DNS заявка и да ги пренасочи към своите канали, преди да ви я изпрати.

Естествено, това ще покаже вашите дейности за сърфиране към тях. Въпреки това, VPN може да спре това. Независимо от това, ако не е конфигуриран правилно, вашият VPN може да позволи това да се случи. Най-добрият начин да го избегнете е да вземете VPN, който предлага защита от течове на DNS.

WebRTC / STUN течове

Уеб комуникацията в реално време или WebRTC може да бъде полезен протокол. Тя дава възможност на браузърите да предлагат услуги като споделяне на P2P файлове, видео чат и гласови повиквания. Проблемът обаче е, че като направите което и да е от тях, разкривате и своя действителен IP адрес. Това е независимо от използването на VPN или прокси сървъра ви.

Най-добрият начин да тествате своя VPN би бил да отидете на ipleak.net. Ако обаче искате да се избавите напълно от проблема, просто изключете WebRTC.

Имайте предвид, че това може да доведе до неуспех при зареждането на някои уеб страници. Някои услуги също могат да бъдат засегнати. Ако например ще поръчате теглене, първо ще трябва да активирате отново WebRTC.

Как да реша всички тези проблеми?

Най-добрият начин да използвате VPN е да го конфигурирате на вашия домашен рутер. Има някои основни ползи за това. За начало всяко устройство, което свържете към вашия рутер, получава същата защита. Това включва всички IoT устройства, както и всяко друго устройство, което ви се иска да свържете към рутера.

Важно ли е да проверя моята VPN връзка?

Понякога VPN връзките могат да покажат, че са активни, когато не са. Това може да бъде причинено от грешка в кода, неправилен софтуер или просто обикновена измама. За да проверите вашата VPN свързаност, просто проверете състоянието на вашия IPv4 адрес. Ако съвпада с местоположението на вашия VPN сървър, той работи. Можете да проверите IP адреса на VPN сървъра, към който в момента сте свързани, като посетите WhatIsMyIP.network.

Трябва ли да проверя моята VPN връзка?

Винаги е разумно да проверите състоянието на вашата VPN връзка. Това е особено вярно, когато използвате нов VPN или скорошна актуализация.

Как да го направя?

 1. Изключете VPN.
 2. Посетете WhatIsMyIP.network.
 3. Разберете сегашния си IP адрес.
 4. Включете вашата VPN.
 5. Презаредете сайта.
 6. Потвърдете вашия IP адрес и свързаното му местоположение е различно.

В идеалния случай вашият IP адрес и местоположение трябва незабавно да се променят, след като активирате вашата VPN. Ако това не се случи, вие не сте защитени и трябва незабавно да се свържете с клиентите.

Как да тествате VPN връзка – окончателна дума

Когато стартирате VPN, проверете дали всичко, което споменахме тук, е правилно изпълнено. В случай че тестовете ви за течове многократно се върнат положителни, поискайте възстановяване и променете VPN. Такива течове са лоши за вашата поверителност и пораждат целта на използването на VPN. Въпреки че използването на VPN е интелигентно, знанието колко е ефективно в защитата ви също е много важно.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map