WhatsApp срещу Telegram – Най-доброто приложение за съобщения за iOS и Android?

WhatsApp vs Telegram: Кое е най-доброто приложение за съобщения? Whatsapp е една от най-големите текстови услуги в света с потребителска база, надвишаваща един милиард! Telegram обаче бързо навлиза на пазара. През 2016 г. Telegram съобщи, че получава 350 000 нови потребители всеки ден. Това е допълнение към неговите 100 милиона активни потребители. Въпреки това, Telegram попадна в обстрел, тъй като не предоставя автоматично криптиране. Въпреки това те бяха първите, които предложиха криптиране, дори и само частично. Ерго им беше дадено „шифровано приложение за чат“ на носителя от медиите. Докато WhatsApp бяха обявили решението си да внедрят криптиране от край до край през септември 2014 г., функцията е приложена едва до април 2016 г. Оттогава PR-представителите на Whatsapp положиха много усилия, за да твърдят, че монекърът е единственото пълно криптиране. приложение за чат.

WhatsApp срещу Telegram - Най-доброто приложение за съобщения за iOS и Android?

WhatsApp срещу Telegram – Най-доброто приложение за съобщения за iOS & андроид?

WhatsApp срещу Telegram: сравнителен анализ

Кое от двете предложения предлага по-добро криптиране на съобщенията?

MProto е стандартът, използван от Telegram за криптиране. Те са го разработили сами, въпреки че са взели назаем битове от AES и RSA стандартите, както и от Open Whisper Systems. Вторият се използва от Whatsapp и Telegram са изправени пред критики за разработването на собствена система за криптиране.

  Как да превърнете вашия компютър с Windows или Mac във виртуален рутер

Явно протоколът MProto все още не е нарушен. Тъй като е отворен, всеки може да опита и да го счупи. В интерес на истината, Telegram направи новина за предлагането на голяма сума пари (колкото $ 200 000 в Bitcoin) на всеки, който може да наруши сигурността.

Обективно криптирането на Telegram предлага добра скорост и ефективност. Това означава, че криптирани съобщения се предават дори когато други приложения попадат. Приложението автоматично сменя клавишите на редовни интервали. Това гарантира почти перфектна предна секретност и гарантира, че в случай на хак и кражба на кодове за криптиране, съобщенията ще останат сигурни.

Основното отличие се крие в прилагането на протоколи за криптиране. WhatsApp предлага автоматично и задължително криптиране във всички чатове. Шифроването на Telegram изисква да изберете „Secret Chat“, за да се насладите на възможностите за криптиране. Много хора не успяват да предприемат тази допълнителна стъпка и остават необезпечени.

Ако шифроването не е активирано, всеки може да прослушва разговорите. Това е особено опасно за Telegram, тъй като съобщенията трябва да бъдат изтривани ръчно върху него. За разлика от това, WhatsApp не съхранява съобщения, а просто ги препраща на отделни устройства.

Чий процес на регистрация е по-добър?

WhatsApp работи на редица платформи, както и Telegram. И автентификацията и в двете се извършва чрез мобилни номера. Макар че това може да изглежда удобно, то създава някои сериозни съображения за сигурност.

Ако някой пренасочи вашите съобщения до личен номер чрез свикване на вашия мобилен оператор, той може лесно да изпревари вашия акаунт. В случай на Whatsapp, хакерите могат да се преструват само на вас, но за Telegram те получават достъп до всички незашифровани съобщения.

Предлагането на друг избор освен регистрациите на мобилни устройства едва ли е идеално, тъй като всеки може да използва телефонни номера за идентифициране и намиране на потребител. Също така няколко държави изискват да потвърдите самоличността си при покупка на SIM карта.

  Подслушване на WiFi: Как хакерите използват вашата необезпечена връзка

Как може да се подобри процесът?

И двете услуги за съобщения трябва да предлагат функции за регистрация от идентификационни номера на имейл или дори потребителски имена. Също така и двете приложения трябва да включват функция за вторична парола за подобрена сигурност.

Кое приложение за съобщения натрапва най-малкото?

Whatsapp налага излагането на цялата ви адресна книга. Не можете да използвате Whatsapp по друг начин. В този аспект Telegram е по-добър, защото не изисква чат на базата на телефонен номер. Можете да използвате потребителско име, за да се свържете с някого, така че да останете анонимни е по-лесно.

Кои предлагат на потребителите по-добри функции за групов чат?

Whatsapp има по-добра функция за групов чат, защото можете да добавите 256 души към него, докато все още се наслаждавате на криптиране. Груповият чат на Telegram обаче е незашифрован.

Кои други проблеми с поверителността и сигурността са уместни?

И двете приложения имат печат „последно видяно“, който е променлив. Те също така дават възможност за блокиране на потребители и съставяне на списъци.

Удобството да можете да влизате в Telegram през множество платформи също е проблем. Функцията за активни сесии обаче дава голяма степен на контрол и сигурност на потребителите.

Telegram по подразбиране изтри всички акаунти, които не се използват за повече от 6 месеца. Тази функция може да бъде променена и на месец или година. Следователно, дори ако друг човек получи вашия телефонен номер, след като преустановите използването му, той няма да стигне до вашия акаунт. Освен това спамът се затруднява от потребителите, които получават избор да оставят хората да ги добавят към групи.

  Peer-to-peer споделяне на файлове: какво е това и как работи?

Функцията за таен чат на Telegram има няколко функции. Получавате известие, когато някой направи екранна снимка. Също така можете да създадете време за самоунищожаване, вариращо от една секунда до една седмица. След като това се случи, всички съобщения и на двете устройства се изтриват. Това естествено ви дава повече контрол върху съхранението на данни и онлайн информация, която е изложена на риск в случай на кражби или хакове на телефона.

Secret чатът обаче не е резервно копие. Но Whatsapp може да бъде архивирано. Версията за iOS предлага архивиране на базата на iCloud. По подобен начин Android предлага архивиране на базата на Google Drive. За други платформи, предлаганият избор е изтегляне на файлов формат. Това означава, че ако вашите контакти позволяват тази функция, тогава вашите чатове подлежат на сигурността на файловете на тяхното устройство.

WhatsApp срещу Telegram присъда: Това е вратовръзка!

Telegram получава по-висок общ резултат! Тъй като Telegram е с отворени източници, той е достъпен за включване в свят на дизайнери, разработчици и други хора, които искат да го подобрят. Проблемът обаче възниква в Telegram, който няма пълно криптиране. Ако тази функция бъде добавена по-късно, тогава тя ще подобри Telegram с доста малко.

От своя страна Whatsapp донесе тотално криптиране за широката публика. По принцип това е услуга, която прави работата добре. Whatsapp обаче не е толкова интерактивен, колкото някои от другите платформи. Така че независимо дали ви харесва сигурността пред универсалността или обратното, това е ваш избор. Няма съмнение, че и двете приложения могат да предложат нещо страхотно. Просто трябва да сте наясно какви са техните характеристики и как можете да ги използвате в своя полза. Или можете да използвате и двете, за да получите достъп до най-доброто от двата свята.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me