Хакерският ви акаунт ли е хакнат?

Изглежда, че нарушенията на поверителността в интернет изглежда не свършват. Във всяка част на света се наблюдава рязко увеличение на нарушенията на личния живот в Интернет и други заплахи по интернет; включващи откраднати данни, компрометирани акаунти и заразени устройства.

Хакерският ви акаунт ли е хакнат?

Беше хакнат вашият Optus акаунт?

Опасен виртуален свят

Дори големите мултинационални компании изглежда не са безопасни от тези опасности. Големи компании като Target, Yahoo и eBay в миналото са имали големи нарушения на данните; превръщайки интернет в опасно място в момента.

Рискове навсякъде

Всеки път, когато влизате в банковата си сметка, всеки път, когато използвате кредитната си карта в търговски център, всеки път, когато изпращате чувствителна информация по интернет, сте изложени на риск от нарушаване на данните..

Дори и да направите всичко, за да осигурите безопасност от ваша страна, компаниите, с които правите бизнес, биха могли да ви поставят в беда.

Това преживяха наскоро клиентите на австралийската телекомуникационна компания Optus, когато се опитаха да влязат в своите акаунти.

Optus е втората по големина телекомуникационна компания в Австралия, собственост на Singtel от 2001 г. Поради големия брой потребители, които компанията има, няколко хиляди души са засегнати от това нарушение на личния живот. Засегнатите се насочват към социалните медии, за да се оплакват от нарушаването на поверителността, за което Optus е запознат.

„Здравей Владимир“

Потребителите, засегнати от нарушаването на поверителността, заявиха, че не са успели да влязат в своя онлайн акаунт на уебсайта на Optus. Когато най-накрая успяха да влязат, установиха, че идентификационните им данни за вход са попълнени автоматично и са влезли като Владимир. Страницата се опреснява веднага на цикъла.

Това не е всичко. Потребителите откриха също, че са влезли в акаунти на други клиенти, като са изложени техните имена, адреси, фактуриране и информация за контакт.

  Могат ли рутерите да бъдат заразени от вирус или зловреден софтуер?

Стотици потребители наводниха социалните медии, за да се оплачат от проблема и да привлекат вниманието, че нещо сериозно не е наред с уебсайта на Optus. 

Optus призна, че е запознат с проблема. Като предпазна мярка компанията забрани уебсайта си за известно време, но не успя да потвърди защо това нарушение се е случило. Той остави клиентите да се вбесяват и социалните медии бяха заляти от оплаквания.

Не първият

Това не е първият път, когато австралийската телекомуникационна компания е била в новините по грешни причини.

Неотдавна беше новината за прекъсване на интернет в Югоизточен Куинсланд и клиентите се насочиха към социалните медии, за да изразят чувството си на неудовлетвореност и оплаквания. Optus има милиони клиенти и повечето от тях разчитат на интернет достъп за работа. С намаляването на интернет за няколко часа клиентите имаха груб ден.

Говорител на компанията каза, че въпреки че техническите специалисти разглеждат проблема, те не са сигурни какво е причинило проблема.

Фишинг измама

През последните месеци Optus изпитва ярост към клиентите заради нарушения на данните и измами с фишинг. От август миналата година няколко клиенти се оплакват, че получават фишинг имейли, които се опитват да измамят жертви, като се опитват да изглеждат така, сякаш са изпратени от Optus. 

Имейлът за измама има име на домейн „optusnet.com.au“ и прави различни видове оферти, от превода до застраховка на автомобил.

Въпреки че фишинг имейлът се разпространява от последните много месеци, той беше забелязан едва наскоро от Optus. Тези имейли се опитват да заблудят клиентите, като се преструват, че са от Optus. Те дори насърчават получателя да натисне фалшиви връзки, които водят до злонамерен софтуер.

  От какво не се защитава режим „инкогнито“?

За щастие, имейлите са толкова основни, че почти всеки клиент, до който е изпратен, може лесно да идентифицира фишинг атаката. В резултат те се държаха далеч от щракване върху връзките и заразяване на техните устройства. 

Имейлите насочват получателя да изтегли документ със съответна връзка или да прегледа съветите за превод или да изтегли „Валутен сертификат“ за застраховка на автомобил с линк към .zip файл, който съдържа злонамерен JavaScript файл.

Optus не е единствената компания, която изпитва тези фишинг измами. През 2016 г. около 10 000 клиенти на AGL бяха подмамени да изтеглят ransomware, прикрит като сметка.

Огромна фишинг измама

Това беше една от най-големите фишинг атаки в Австралия, докато друга измама с NAB не успя да бъде успешна.

Някои клиенти на Optus също получиха надути сметки, които раздадоха, че са фишинг атаки.

Един клиент заяви, че е получила сметка от 300 долара, когато действителната й сметка трябва да бъде по-ниска от 100 долара. В миналото Optus също беше принуден да възстановява милиони клиенти, след като ги заблуждаваше да купуват игри, мелодии и приложения.

Всичко това в комбинация гарантира, че Optus остава в новините по грешни причини.

Как да остане в безопасност

Фишинг атаките могат да се случат на всеки, независимо дали са физически лица или фирми. Но има редица начини да бъдете безопасни. Преди да изтеглите прикачен файл или да кликнете върху връзка, не забравяйте да следвате тези стъпки.

Проверете внимателно името на домейна. Въпреки че на пръв поглед изглежда като автентичен домейн, при по-внимателна проверка ще установите, че нещо не е наред. Например при фишинг измама на Optus имейлът идва от „Optusnet.com.au“, а не от оригиналния домейн „Optus.com.au“. 

  Каква е целта на метаданните - как влияе върху онлайн дейностите

Има още един много лесен начин да потвърдите дали е фишинг имейл. Просто проверете съдържанието на имейла за правописни и граматически грешки. По-често тези имейли нямат най-добрия правопис и граматика, което показва нещо подозрително.

Освен това, не забравяйте да проверите пълния адрес на дадена връзка, преди да кликнете върху нея.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me