Vad är bloatware? Nybörjarguide

När du köper en ny enhet, oavsett om det är en Android-mobil eller Windows-dator, förväntar du dig att den är ren och orörd. Tja, om så var fallet skulle du inte läsa detta just nu. Du har antagligen lagt märke till att din enhet är igensatt med onödig förladdad programvara, eller hur? Ja, det är vad vi kallar Bloatware. Du har frågor som tänker på saken och jag har svaren. Här är allt du behöver veta om Bloatware.

Vad är Bloatware?

Vad är Bloatware?

Bloatware 101

Denna programvara finns i många olika former. De flesta bloatware är inte farliga, men det kan bromsa ditt system och ta utrymme på hårddisken. För att ge dig ett exempel, använder du en Samsung-enhet? Försök att avinstallera Youtube. Det kan du inte. Programmet är förinstallerat på din enhet och kan inte tas bort. Detta kan bero på att Youtube-utvecklare betalar pengar för att installera sina produkter på Samsung-enheter.

Samma sak gäller andra applikationer som bara är där. Till exempel tvivlar jag på att någon av er har använt Samsung Pass eller ens vet vad det är. Men du kan inte bli av med det oavsett vad du gör. Detta är ett perfekt exempel för Bloatware. Tekniskt sett är mjukvaran ofarlig men kan bromsa din enhet drastiskt på grund av RAM-minnena som den förbrukar.

Nu är det här det blir allvarligt. Det finns en annan typ av bloatware som kommer från webbplatser du besöker. Inte bara det, utan viss förinstallerad programvara kan äventyra din säkerhet och integritet. Dessa applikationer kan skapa säkerhetsproblem genom att ladda ner systemuppdateringar och verktyg.

Problemet är att de kan ladda ner Trojan-virus som enkelt kan infiltrera operativsystem. Det var en fråga som Lenovo var tvungen att gå igenom 2016. Tyvärr tog de det inte på allvar först. Det tog många månader av konsumentklagomål, rapporter från cybersäkerhetsanalytiker och artiklar om frågan för Lenovo för att stoppa praxis.

Bloatware kan också gömma sig i programvarupaket. Detta bloatware är farligare eftersom det ofta innehåller adware eller malware. Så med andra ord, det gör dig mer skada än nytta när det gäller att höja din enhets prestanda.

Hur slutade de på min enhet

Oavsett om det är Android eller Windows PC, har tillverkare tillåtelse att förinstallera sina egna appar och programvara på din enhet. Det spelar ingen roll om du gillar det eller inte, det är där för att stanna. Apple läser också in flera appar som inte kan raderas, inklusive lager, väder och kartor. Har du någonsin provat Bixby på Samsung?

Ja, programvaran kan inte tas bort och du tvingas hålla den installerad på din telefon. Du kan till och med ändra knappens användning eftersom den endast tilldelas för programvaran. Så frågar ni fortfarande er varför finns dessa appar på era telefoner? Återigen beror det på att mjukvaruleverantörer betalar tillverkare och distributörer för att installera sina produkter på enheter i hopp om att utöka sina kunder. Men gradvis väger bloatware ned enhetens bearbetningshastighet. Detta gör att även små applikationer tar alltför lång tid att använda.

  Hur du ändrar din IP-adress på Mozilla FireFox

Att slå bloat

Du vill förmodligen veta hur du kan bli av med dessa irriterande applikationer som du inte ens använder. Tja, lyckligtvis finns det ett sätt att göra det men det beror på vilken enhet du använder. Om du använder en Windows Phone kan du enkelt avinstallera någon av dessa oönskade appar. Andra enheter kräver viss teknisk kompetens eller några klick här och där.

Hur man tar bort bloatware på Windows PC

Windows-datorer påverkas oftast av bloatware. Detta varierar dock beroende på tillverkaren. Till exempel tenderar Acer- och Asus-enheter att innehålla mindre bloatware än Toshiba eller Sony.

En del av Windows 10-bloatware är lätt att ta bort med en vanlig avinstallationsprocess. Detta kan enkelt fungera med flera applikationer på Windows 10 inklusive pengar, nyheter, sport och några andra som fyller din Start-meny. Så på din Windows-dator kan du underlätta trycket och debattera det genom regelbunden avinstallation, det är verkligen enkelt.

Å andra sidan kan du köpa en redan avblåst dator. Microsoft har en rad signatur-datorer utan program från tredje part. De ursprungliga programmen kan tas bort antingen genom regelbunden avinstallation, Powershell eller bloatware removers. Du kan hitta dussintals applikationer som är specialiserade på att ta bort bloatware så oroa dig inte. Det är verkligen lätt att hitta en avblåst dator, men jag måste varna dig, du kommer att spendera ett par öre på dessa.

Hur man tar bort bloatware på MacOS

Vi vet alla att MacOS fokuserar på sina egna produkter. Det betyder att du inte kommer att upptäcka att det påverkas av bloatware som Windows PC är. Men ändå kanske du hittar några appar som du inte ens behöver och vill bli av med dem för din enhets prestanda. Lyckligtvis kan du göra det med Mac, men det kräver ytterligare några steg i det här fallet. Här är vad du behöver göra.

 1. Gå först över till mappen Program.
 2. Välj nu det program du vill ta bort och välj Get Info.
 3. Efter det, tryck på delning och behörigheter
 4. Klicka på låsikonen. Du blir ombedd att skicka in ditt administratörslösenord.
 5. Slutligen, aktivera läs- och skrivbehörighet.
 6. Du kan nu ta bort den programvara du inte ser användbar på din Mac.
  VPN vs Antivirus: Vilket är bäst för online-skydd 2023

Var försiktig med vad du tar bort eftersom vissa av apparna är en väsentlig del av systemet. Du kan orsaka problem om du tar bort dem. Om du inte vill att de ska ta något utrymme eller RAM-minne kan du bara inaktivera dem.

Hur man tar bort bloatware på Android

När det gäller Android-enheter kanske du får problem. Det är inte så lätt att bli av med oönskade appar. Du kan dock alltid inaktivera de appar du inte vill ha. Följ stegen nedan så går du bra:

 1. Dra fingret ner från toppen av din Android för att gå till Android-snabbinställningar.
 2. Tryck på växelknappen längst upp till höger på enheten.
 3. Välj “Apps”.
 4. Välj nu appen du vill inaktivera.
 5. Klicka på Force Stop och DIsable.
 6. Slutligen kommer appen inte att köras i bakgrunden. Men det kommer fortfarande att finnas på din telefon och använda ditt lagringsutrymme.

Ju billigare telefonen är, bloatware får du på den. Telefontillverkare säljer telefoner till ett mindre värde genom att få merinkomster från programvaruutvecklare. Om du letar efter en telefon som inte har så många bloatware som till exempel Samsung, bör du prova på Google Pixel eller Motorola Z. Dessa telefoner kan ge dig en mer naturlig Android-upplevelse.

Ett annat alternativ att bli av med bloatware en gång för alla är att rota enheten du använder. Det betyder att du får superanvändaråtkomst och har fullständiga anpassningsalternativ, inklusive möjligheten att radera alla operatörer eller tillverkare som frustrerar appen du snälla. Var försiktig vilken app du ska välja. Du hittar manualer online för att hjälpa dig om du är ny på det här. Om du tar bort fel app vet du aldrig vilken skada du kan göra eller vilken garanti du kan förlora.

Å andra sidan finns det ytterligare ett sätt att bli av med oönskade applikationer – ladda ner dina egna bloatware för att ta bort appar. Det finns massor av “avinstallationsappar” -appar tillgängliga som i princip slutar med samma resultat. Du kan använda sådana som Easy Uninstaller, ES File Explorer, NoBloat Free eller Root App Deleter (den sista kräver en rotad telefon för att fungera. Välj bara de flera appar du vill ta bort och tryck sedan på “avinstallera.” måste bekräfta avinstallationsprocessen innan du kan fortsätta.

Hur man tar bort bloatware på iOS

Om du är en iPhone-användare bör du veta att du inte hittar så mycket bloatware på din enhet som i Android. Så i princip är ditt jobb enklare. Vissa iPhone och iPad i iOS 10-bloatware-appar kan raderas och avinstalleras, men andra kan bara inaktiveras. En inaktiverad app visas inte i din appavsnitt och kommer inte att kunna köras i bakgrunden, men den kommer fortfarande att finnas på enheten. Om du tar bort en förinstallerad app på din iPhone kommer det inte att göra så mycket skillnad eftersom de inte är så stora när det gäller lagring. Följ stegen nedan om du vill ta bort bloatware på iPhone:

 1. Först, gå över till inställningar -> Allmän -> iPhone-lagring.
 2. Välj sedan applikationen du vill bli av med.
 3. Välj nu Offload-app eller Radera app. Om du väljer alternativet Avlastning kommer appen fortfarande att finnas tillgänglig på din telefon men du kommer att bli av med lite lagringsutrymme. Men alternativet Radera app tar bort appen permanent från enheten.
 4. Där har du det.
  Hur man flashar din router med DD-WRT - Fullständig installationshandbok

Ett annat sätt att ta bort oönskade bloatware är att jailbreak din iPhone. Du får full kontroll över vad som finns på din enhet, ta bort vad du vill och frigör utrymme när du vill. Men vi vet alla att även företaget själv inte uppmuntrar dig att göra det. Apple är känt för sina säkerhetsfunktioner. Genom att jailbreaking din plattform gör du din enhet mer sårbar för skadlig programvara och den kommer att vara mindre stabil. Så jag föreslår att du tar dig till stegen ovan eftersom det är det säkraste alternativet du har.

Varför ta bort den?

Som vi nämnde kommer bloatware med onödiga funktioner som gör dig mer skada än nytta. Det tar upp en stor mängd minne och RAM medan du inte gör någonting alls. Många av dem kan ge nya funktioner, men de blir för tunga och blir smärta i nacken.

Smarttelefoner kämpar för att bli smartare när tiden går. Men konsumenten betalar straffen i slutändan. Oavsett bloatware som enheten har i sitt bibliotek fungerar i bakgrunden. Om du är så nöjd med den nya enheten du köpte, gör dig redo att bli besviken av prestandan. Bloatware förstör enhetens batteritid.

Till att börja med tömmer du batteriet utan att användas. Inte bara det, utan det använder också RAMS i bakgrunden vilket resulterar i att din telefon går mycket långsammare med tiden. Därför rekommenderas starkt att inaktivera eller ta bort sådana oönskade appar om du vill använda din enhets maximala prestanda.

Vad är Bloatware? – Slutgiltiga tankar

Om jag säger att jag vet vad varje app på min enhet gör, skulle jag ljuga. Vissa applikationer har verkligen inget att dra nytta av, de finns bara för att någon programutvecklare betalade din tillverkare för att presentera sina produkter. Bloatware är en onödig funktion som använder stora mängder minne och RAM. Varför skulle någon vilja att om de inte ens använder det, till att börja med? Lär dig allt du behöver om bloatware i den här artikeln och de möjliga sätten att bli av med sådan frustrerande programvara.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me