WiFi-hackning: Hur hackare bryter in i ditt trådlösa nätverk

“Jag tror att min Wi-Fi är hackad.” En mening som troligen var otänkbar för ungefär ett decennium sedan – helt förståelig idag. Hackning har blivit så utbredd att det inte kommer att bli en överraskning om din anslutning övervakas av någon. Det finns miljoner enheter som påverkas varje år, och hackare lyckas stjäla viktig information som banklösenord och kreditkortsnummer.

WiFi-hackning: Hur hackare bryter in i ditt trådlösa nätverk

Alltid ansluten – Eller livet runt wifi-hotspots

WiFi-hacking

Det kan tyckas svårt, men sanningen är att det är väldigt lätt att hacka Wi-Fi om det inte är korrekt skyddat. Om en hacker får tillgång till ditt hem Wi-Fi kan de se alla transaktioner som görs via anslutna enheter. Det finns många metoder där hackare hackar Wi-Fi. Här är några av de vanligaste sätten.

sniffning

Hackare använder sniffning för att kapa ett paket som reser mellan Wi-Fi-routern och en ansluten enhet. När paketet har kapats kan hackaren läsa det eller ändra det. Men om routern har en VPN installerad på den, kommer paketet att krypteras, vilket inte blir lätt för hackaren att dekryptera.

Kapning

Dina enheter (inklusive telefoner och datorer) kommer ihåg Wi-Fi-nätverk och är automatiskt anslutna till de nätverk de kommer ihåg. En hackare kan skapa ett Wi-Fi-nätverk med samma SSID-referenser som ett minnesat nätverk. Detta lurar enheten och den kommer automatiskt att ansluta till hackarens nätverk. Hackaren kan sedan övervaka all trafik som går igenom dess Wi-Fi. Men om du har ett VPN på din enhet kommer all trafik att krypteras och därmed svårt att övervaka.

Mappning av åtkomstpunkt

I den här metoden ansluter hackaren till osäkra nätverk för att stjäla data. Även kallad föräldrar görs det mest i ett rörligt fordon. Hackaren kör runt i en stad för att hitta osäkra nätverk. Om ett företagsnätverk är osäkert kommer hackaren att ansluta till det för att stjäla känslig företagsinformation.

Hur du håller dig säker mot Wi-Fi-hacking

Även om det inte finns något sådant som hack-proof, kan du säkert göra saker svårare för hackare.

Aktivera WPA2

Se till att du aktiverar WPA2-kryptering för trådlöst skydd. Om din säkerhet är föråldrad kan ditt trådlösa nätverk hackas inom några minuter. Förutom WPA2, se också till att din SSID är stark. Att använda standardnamnet för din router gör det enklare för hackare att bryta sig in i ditt system.

Med en förutbestämd SSID kan hackarna använda en tabell för att matcha de vanligaste lösenorden för de vanliga SSID: erna. Se till att du skapar en lång SSID tillsammans med ett starkt lösenord för att avskräcka hackare från att bryta sig in i ditt nätverk.

Slå på brandväggen

Din router levereras med en inbyggd brandvägg. Se till att du aktiverar det eftersom det kommer att göra ditt nätverk mindre synligt. Det finns några brandväggar som fungerar i stealth-läget som säkerställer att nätverket är dold. Testa brandväggen efter att du har konfigurerat så att den fungerar perfekt.

Använd ett VPN

Använd ett VPN på din router. På detta sätt, även om en hacker lyckas bryta sig in i nätverket, kommer de inte att kunna läsa meddelandena eftersom de kommer att krypteras. Det finns flera utmärkta VPN: er som erbjuder 256-bitars kryptering för priser så låga som $ 10 per månad. Vissa erbjuder ännu billigare priser. Se till att du inte går gratis VPN eftersom de inte ger tillräckligt skydd och har flera säkerhetsslingor.

När du köper ett VPN, fråga dem om deras tjänst kan installeras på en router. De bästa företagen erbjuder routerinstallation tillsammans med rätt vägledning för att hjälpa dig.

Inaktivera alternativet för administratör via trådlöst

När alternativet Admin via Wireless är aktiverat kan du utöva dina administratörsrättigheter via Wi-Fi. Detta betyder att en hackare också kan utöva administratörsrättigheter från en avlägsen plats. När den här funktionen är avstängd måste du ansluta en Ethernet-kabel till routern för att göra ändringar. En hacker utan fysisk åtkomst till routern kan inte göra det och därför kommer ditt nätverk att vara säkert.

Hur man vet om du redan är hackad

Vad händer om din router redan är hackad? Så här vet du det.

Kolla listan över anslutna enheter

Logga in på routerns sida med användarnamn och lösenord. Alla routrar har olika detaljer men om du söker hittar du en statussida för din Wi-Fi-anslutning. Sök efter ord som enhetslista, bifogade enheter, anslutna enheter eller hemnätverk. Detta listar de enheter som för närvarande är anslutna till din router. Om du hittar några okända enheter kan de tillhöra någon som snuskar runt.

Använd en app

Du kan också använda en app för att hitta okända enheter i ditt nätverk. Vissa sådana appar är Wi-Fi-inspektör, F-Secure Router Checker och Wireless Network Watcher.

WiFi-hackning – Slutliga tankar

Om du hittar en inkräktare i ditt nätverk får du inte panik. Återställ bara din SSID, ändra lösenordet och öka säkerheten. När du ändrar SSID kommer alla enheter att loggas av från nätverket. Ändra bara lösenordet så att inkräktaren inte kan logga in igen. Följ sedan alla steg som ges här för att öka säkerheten så att de inte kan infiltrera igen.