Какво е Bloatware? Ръководство за начинаещи

Когато купувате ново устройство, независимо дали става въпрос за мобилен телефон с Android или компютър с Windows, очаквате то да е чисто и незасегнато. Е, ако беше така, в момента не бихте чели това. Вероятно сте забелязали, че устройството ви е запушено с ненужен предварително зареден софтуер, нали? Да, това наричаме Bloatware. Имате въпроси по въпроса, който е под ръка и аз имам отговорите. Ето всичко, което трябва да знаете за Bloatware.

Какво е Bloatware?

Какво е Bloatware?

Блуйтър 101

Този софтуер се предлага в много различни форми. Повечето разширен софтуер не е опасен, но може да забави системата ви и да заеме място на твърдия ви диск. За да ви дам пример, използвате ли устройство на Samsung? Опитайте да деинсталирате Youtube. Е, не можете. Приложението е предварително инсталирано на вашето устройство и не може да бъде премахнато. Това може да се дължи на това, че разработчиците на Youtube плащат пари за инсталиране на продуктите си на устройства на Samsung.

Същото се отнася и за други приложения, които са точно там. Например се съмнявам някой от вас да използва Samsung Pass или дори да знае какво е. Въпреки това не можете да се отървете от него, независимо какво правите. Това е перфектен пример за Bloatware. Технически софтуерът е безвреден, но може да забави драстично устройството ви поради RAM паметта, която консумира.

Сега това става сериозно. Има друг тип Bloatware, който идва от уебсайтове, които посещавате. Не само това, но някои предварително инсталиран софтуер може да застраши вашата безопасност и поверителност. Тези приложения могат да създават уязвими места за сигурност чрез изтегляне на системни актуализации и инструменти.

Проблемът е, че те могат да изтеглят троянски вируси, които лесно могат да проникнат в операционните системи. Това е проблем, който Lenovo трябваше да премине през 2016 г. За съжаление, в началото не го взеха сериозно. Отне много месеци жалби на потребители, доклади на анализатори за киберсигурност и статии по въпроса, за да може Lenovo да прекрати практиката.

Bloatware може да се скрие и в софтуерни пакети. Този защитен софтуер е по-опасен, тъй като често съдържа рекламен или злонамерен софтуер. С други думи, това ви прави повече вреда, отколкото полза, когато става въпрос за повишаване на производителността на устройството ви.

Как свършиха на моето устройство

Независимо дали става въпрос за Android или Windows PC, производителите имат право да предварително инсталират свои собствени приложения и софтуер на вашето устройство. Няма значение дали ви харесва или не, там е да останете. Apple също така предварително зарежда няколко приложения, които не могат да бъдат изтрити, включително запаси, време и карти. Опитвали ли сте някога Bixby на Samsung?

Да, софтуерът не може да бъде премахнат и вие сте принудени да го поддържате инсталиран на телефона си. Можете дори да промените използването на бутона, тъй като той е зададен само за софтуера. И така, питате ли се още защо съществуват тези приложения на вашите телефони? Отново това е така, защото доставчиците на софтуер плащат на производителите и дистрибуторите да инсталират своите продукти на устройства с надеждата да разширят своите клиенти. Въпреки това, постепенно, преносната програма претегля скоростта на обработка на устройството. Това прави дори и малки приложения да отнемат твърде много време за работа.

Пребиване на бита

Вероятно искате да знаете как да се отървете от тези досадни приложения, които дори не използвате. Е, за щастие, има начин да го направите, но това зависи от устройството, което използвате. Ако използвате Windows Phone, можете да деинсталирате всяко от тези нежелани приложения с лекота. Други устройства изискват някои технически умения или някои кликвания тук и там.

Как да премахнете Bloatware на компютър с Windows

Персонални компютри с Windows най-често са засегнати от защитен софтуер. Това обаче варира в зависимост от производителя. Например устройствата Acer и Asus обикновено съдържат по-малко разширими програми от Toshiba или Sony.

Някои от защитния софтуер на Windows 10 се отстраняват лесно с обикновен процес на деинсталиране. Това лесно може да се работи с няколко приложения в Windows 10, включително Пари, Новини, Спорт и няколко други, които изпълват вашето Старт меню. Така че на вашия компютър с Windows можете да облекчите налягането и да го премахнете чрез редовно деинсталиране, това е наистина лесно.

От друга страна, можете да закупите вече обезвъздушен компютър. Microsoft има линия персонални компютри без подпис без софтуер на трети страни. Нативните програми могат да бъдат премахнати или чрез редовни деинсталиране, Powershell или премахване на разширен софтуер. Можете да намерите десетки приложения, които са специализирани за премахване на разширен софтуер, така че не се притеснявайте. Наистина е лесно да намерите обезвъздушен компютър, но трябва да ви предупредя, ще похарчите още няколко стотинки за тези.

Как да премахнете Bloatware на MacOS

Всички знаем, че MacOS се фокусира върху собствените си продукти. Това означава, че няма да откриете, че е засегнат от разширен софтуер, както е Windows PC. Но все пак може да намерите някои приложения, от които дори не се нуждаете и искате да се отървете от тях в името на работата на устройството си. За щастие можете да го направите с Mac, но в този случай са необходими още няколко стъпки. Ето какво трябва да направите.

 1. Първо се насочете към папката Applications.
 2. Сега изберете приложението, което искате да изтриете, и изберете Получаване на информация.
 3. След това натиснете Споделяне и разрешения
 4. Кликнете върху иконата за заключване. Ще бъдете помолени да въведете администраторската си парола.
 5. И накрая, активирайте привилегията за четене и запис.
 6. Сега можете да изтриете софтуера, който не виждате полезен на вашия Mac.

Внимавайте какво изтривате, тъй като някои от приложенията са съществена част от системата. Може да създадете проблеми, ако ги премахнете. Ако не искате те да заемат място или RAM памет, просто ги деактивирайте.

Как да премахнете Bloatware на Android

Когато става въпрос за устройства с Android, може да срещнете някои усложнения. Не е толкова лесно да се отървете от нежеланите приложения. Въпреки това, винаги можете да деактивирате приложенията, които не искате. Следвайте стъпките по-долу и ще бъдете добре:

 1. Плъзнете пръста си надолу от върха на вашия Android, за да отидете Android бързи настройки.
 2. Натиснете бутона за предавка в горния десен ъгъл на устройството.
 3. Изберете „Приложения“.
 4. Сега изберете приложението, което искате да деактивирате.
 5. Кликнете върху Force Stop и DIsable.
 6. И накрая, приложението няма да се стартира на заден план. Въпреки това, той все още ще бъде на вашия телефон и ще използва вашето пространство за съхранение.

Колкото по-евтин е телефонът, толкова по-голям софтуер. Производителите на телефони продават телефони на по-малка стойност, като получават допълнителни приходи от разработчиците на софтуер. Ако търсите телефон, който няма толкова много софтуер, например Samsung, трябва да изпробвате харесванията на Google Pixel или Motorola Z. Тези телефони могат да ви дадат по-естествено Android изживяване.

Друг вариант да се отървете от размножената програма веднъж завинаги е да изкорените устройството, което използвате. Това означава, че ще получите достъп до суперпотребител и ще имате пълни опции за персонализиране, включително възможността да изтриете всеки превозвач или производител, разочароващо приложение, което желаете. Внимавайте кое приложение да изберете. Ще намерите ръководства онлайн, които ще ви помогнат, ако сте нов за това. Ако изтриете грешното приложение, никога не знаете каква вреда може да нанесете или гаранцията, която може да загубите.

От друга страна, има още един начин да се отървете от нежеланите приложения – изтегляне на собствени приложения за премахване на софтуер. Налични са много приложения за „деинсталиране“, които по същество завършват същите резултати. Можете да използвате харесванията на Easy Uninstaller, ES File Explorer, NoBloat Free или Root App Deleter (Последният от тях изисква вкоренен телефон, за да работи. Просто изберете няколко приложения, които искате да премахнете, след това докоснете „деинсталиране.“ трябва да потвърдите процеса на деинсталиране, преди да можете да продължите.

Как да премахнете Bloatware на iOS

Ако сте потребител на iPhone, трябва да знаете, че няма да намерите толкова много рекламни програми на устройството си, както в Android. Така че, по принцип работата ви е по-лесна. Някои приложения за iPhone и iPad в iOS 10 могат да бъдат изтрити и деинсталирани, но други могат да бъдат деактивирани само. Приложение за инвалиди няма да се показва в секцията с приложението ви и няма да може да работи във фонов режим, но все пак ще присъства на устройството. Освен това, ако изтриете предварително инсталирано приложение на вашия iPhone, няма да има толкова голяма разлика, тъй като те не са толкова големи, когато става дума за съхранение. Сега, ако искате да изтриете защитен софтуер от iPhone, изпълнете стъпките по-долу:

 1. Първо се насочете към Настройки -> Общ -> Съхранение на iPhone.
 2. След това изберете приложението, от което искате да се отървете.
 3. Сега изберете Offload App или Delete App. Ако изберете опцията Offload, приложението все още ще е достъпно на вашия телефон, но вие ще се отървете от някои хранилища. Опцията „Изтриване на приложение“ обаче ще премахне окончателно приложението от устройството.
 4. Имате го.

Друг начин за изтриване на нежелано съдържание е да джейлбрейк вашия iPhone. Ще получите пълен контрол над това, което присъства на устройството си, ще изтриете каквото искате и ще освободите място по желание. Всички обаче знаем, че дори самата компания не ви насърчава да го правите. Apple е добре известна със своите функции за сигурност. Чрез нарушаване на вашата платформа ще направите устройството си по-уязвимо от злонамерен софтуер и то ще бъде по-малко стабилно. Затова ви предлагам да прибягвате до горните стъпки, тъй като това е най-сигурният вариант, който имате.

Защо да го премахнете?

Както споменахме, bloatware се предлага с ненужни функции, които ви причиняват повече вреда, отколкото полза. Заема голямо количество памет и RAM памет, като същевременно не прави нищо. Много от тях могат да предоставят нови функции, но те стават твърде тежки и се превръщат в болка във врата.

Смартфоните се борят да станат по-умни с течение на времето. Потребителят обаче заплаща неустойката в крайна сметка. Каквото и да е bloatware, което устройството има в библиотеката си, работи на заден план. Ако сте доволни от новото устройство, което сте закупили, пригответе се да се разочаровате от представянето. Bloatware съсипва живота на батерията на устройството.

За начало изтощава батерията, без да се използва. Не само това, но и използва RAMS във фонов режим, което води до това, че телефонът ви става много по-бавен с течение на времето. Ето защо деактивирането или премахването на такива нежелани приложения е силно препоръчително, ако искате да използвате максималната производителност на устройството си.

Какво е Bloatware? – Заключителни мисли

Ако ви кажа, че знам какво прави всяко приложение на устройството ми, бих излъгал. Някои приложения наистина нямат от какво да ви облагодетелстват, те присъстват само защото някои разработчици на софтуер платиха на вашия производител да представи техните продукти. Bloatware е ненужна функция, която използва големи количества памет и RAM памет. Защо някой би искал това, ако дори не го използват, за начало? Научете всичко, което ви е необходимо за разширяване на софтуера в тази статия, както и възможните начини да се отървете от такъв безсилен софтуер.