Трябва ли VPN да бъде включен през цялото време?

През последното десетилетие виртуалните частни мрежи или VPN мрежи нарастват изключително много. Тъй като интернет става по-опасен, потребителите се нуждаят от по-добри технологии, за да защитят себе си и личния си живот. Софтуерът за VPN се очерта като идеалният отговор за тези нужди. Освен че защитават вашата поверителност онлайн, VPN изпълняват и редица други функции. Те могат да ви позволят да получите достъп до данни, които иначе не са достъпни във вашия регион. Те също могат да ви помогнат да заобиколите дроселирането на данни и да се насладите на интернет скоростта, която заслужавате.

Трябва ли VPN да бъде включен през цялото време?

Трябва ли VPN да бъде включен през цялото време?

Но има популярен въпрос сред новите, както и опитните потребители на VPN относно продължителността на използването му. Те се чудят дали трябва да остане VPN през цялото време. Нека да обсъдим някои точки, за да намерим отговор на този въпрос.

Ситуации, когато трябва да поддържате VPN включен

Доста очевидно е, че няма нужда от VPN, когато не сте свързани с интернет. За разлика от антивирусния софтуер, VPN не защитава данните от твърдия диск на вашето устройство. Той осигурява защита само при комуникации и дейности само когато сте онлайн.

С това казано, има редица ситуации, в които трябва да поддържате VPN активиран. Ето списък.

  Най-добрите приложения за анонимно сърфиране на Android

Когато искате да получите достъп до блокирано съдържание

Едва ли има държави в света, в които определени гео ограничения не се прилагат. Те са предмет на мандатите, издадени от правителствените агенции и частните решения на компаниите. Интернет доставчиците трябва да отговарят на тези разпоредби и не могат да ви позволят да получите достъп до определени интернет ресурси чрез родния ви IP адрес.

В такива случаи ще трябва да включите VPN и да се свържете с отдалечен сървър, където данните не са блокирани. Освен това трябва да сте сигурни, че поддържате VPN включен през всичките си онлайн дейности. Тъй като връзката ви се препраща през VPN услугата и отскача от отдалечен сървър, ако затворите VPN, тогава връзката ще престане, вашият действителен IP адрес ще бъде видим и ще загубите достъп до блокираното съдържание.

Когато сте на обществен Wi-Fi

Общественият Wi-Fi е много популярен в целия свят. Те са основна причина хората да посещават обществени заведения като кафенета. Въпреки че всички обичат безплатен интернет, трябва да сте наясно с опасностите, на които се излагате. В близкото минало е известно, че миньорите на криптовалути проникват в обществен Wi-Fi и използват свързаните към него устройства за минно дело. Това може да изтощи значително скоростта на обработка на компютъра ви, докато сте свързани.

Освен това обществените Wi-Fi мрежи са щастливи места за лов на хакери и други киберпрестъпници. Не са редки случаите, когато устройствата на хората се заразяват със злонамерен софтуер или софтуер за откуп, който след това се използва за изнудването им. Така че, когато използвате обществен Wi-Fi, е важно да поддържате VPN включен и да се свързвате към Wi-Fi чрез него. Това ще ви предпази от всякакви опасности.

  8 съвета, за да извлечете максимума от Spotify, който не искате да пропускате!

Когато изпитвате трафик на честотна лента

Заглушаването на честотната лента се превърна в често срещана практика сред доставчиците на интернет услуги по целия свят. Основната идея зад това е, че ако се опитате да консумирате допълнителна честотна лента (чрез торенти и т.н.), скоростите ви ще бъдат ограничени.

В такива случаи можете да включите VPN и да заобиколите дросела напълно. Тъй като VPN криптира вашите данни, ISP няма да може да види до кои данни имате достъп и няма да може да намали скоростите ви. Но ще трябва да поддържате VPN включен по всяко време, когато го правите. В противен случай просто ще трябва да се върнете към скоростите на охлювите, които постигате, когато използвате торенти.

Когато имате бавен интернет

Заглушаването на честотната лента не е единствената причина, че вашият интернет може да се забави. Има редица причини, поради които това може да се случи. Едно от най-големите сред тях е действителното физическо разстояние между вас и сървъра, който използвате. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова повече време ще ви отнеме интернет, за да обработи вашите изисквания за връзка. В резултат на това може да изпитате по-ниски скорости на интернет от обикновено.

В такива случаи можете да използвате VPN, за да се свържете с по-близък сървър. По-малкото разстояние между вас и сървъра ще ви помогне да постигнете по-добри скорости. Все пак трябва да поддържате VPN включен през целия. В противен случай връзката ви ще се върне към вашия сървър по подразбиране и скоростите ви ще спаднат отново.

Когато правите онлайн транзакции

Ако сте потребител на онлайн банкиране или търгувате на онлайн пазари или дори криптовалута, VPN е задължително за вас. Доста често се случва необезпечени транзакции да бъдат прихващани и пренасочвани. Ако това се случи с вас, тогава всичките ви пари за трансфер са толкова добри, колкото ги няма. Освен това, вашите данни за личния акаунт също могат да бъдат компрометирани и ако не разрешите адекватно ситуацията, всичките ви бъдещи транзакции също могат да бъдат застрашени..

  Как да блокирам ISP от проследяването ви - VPN срещу Tor срещу Proxy

Така че, когато правите всякакъв вид парична транзакция, трябва да поддържате VPN включен. Криптирането, предлагано от VPN мрежи, ще ви защити от онлайн кражби и също така ще гарантира, че никой няма достъп до вашите акаунти, различни от вас. Някои финансови институции могат дори да настояват за VPN връзки, тъй като знаят потенциалните рискове, свързани с всички подобни транзакции.

Когато искате да спестите малко пари

Ако пазарувате онлайн, тогава може да знаете, че продуктите могат да се определят различно в различните региони, дори в една и съща държава. Можете да спестите малко пари, като използвате VPN и разберете къде желаният продукт се продава на по-ниска цена. След това просто доставете продукта до вашия дом. Но за да направите това, трябва да поддържате VPN включен, докато правите поръчката.

VPN да се включва по всяко време – заключение

По принцип вашият VPN трябва да се включва винаги, когато използвате отдалечен сървър или прокси услуга. Същото важи и когато получавате достъп до чувствителна информация или я прехвърляте. Тъй като повечето топ VPN мрежи осигуряват неограничена честотна лента, няма причина да изключите VPN така или иначе!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me