Златни правила за публикуване онлайн – Защо споделянето онлайн може да бъде рисковано

Интернет до голяма степен се отнася до споделяне на съдържание. От новини до снимки, информация и опит, публикуването онлайн е начин за свързване и изграждане на взаимоотношения. Може да споделяте снимките си във Facebook или политическата си гледна точка в Twitter и да мислите, че е напълно безобидна. Но може да бъде опасно, особено когато споделяте твърде много. Когато сърфирате в интернет, оставяте битове информация навсякъде. Независимо дали давате своя имейл адрес в замяна на четене на научна статия или споделяте съдържанието си в социалните медии, вашите данни са разпръснати навсякъде. В този период на бум на социалните медии, ние трябва да бъдем особено внимателни, когато публикуваме нашата частна информация онлайн.

Златни правила за публикуване онлайн

Златни правила за публикуване онлайн

Златните правила за онлайн споделяне

Как да се предпазите от публикация твърде много в интернет?

# 1 Не публикувайте това, което не искате да виждат другите

Това е основна предпазна мярка за интернет. Важно е да запомните, че все още трябва да сте нащрек за това, което споделяте, дори ако го споделяте с ограничена аудитория. Опитайте се да не разкривате никакви лични данни във вашите състояния. Снимките ви не трябва да разкриват много ваша лична информация. Освен това те не трябва да позволяват на никой да знае за вашия график и за местата, които посещавате.

# 2 Бъди предупредителен и осведомен

Влизането в интернет е лесно. Просто включете рутера и ще бъдете свързани. Но преди да влезете в интернет, трябва да знаете за всички опасности, които може да вият под водите. Независимо дали е вирус и злонамерен софтуер или хакери, които се крият зад обществен Wi-Fi, има няколко злонамерени образувания, които са гладни за вашите данни.

Осъзнаването е само първата стъпка, така че не се сблъсквате с нарушаване на сигурността поради липса на ноу-хау. Ако сте начинаещ потребител на интернет, може да не сте наясно с опасностите, които интернет може да съдържа. Въпреки че не всички в интернет са навредили, винаги е най-добре да сте в безопасност.

Хакерите може да създадат публичен безплатен Wi-Fi. Тъй като те контролират определен Wi-Fi, те могат лесно да виждат детайлите, които изпращате и получавате върху него. Така че, ако използвате обществен Wi-Fi, не забравяйте да използвате добър VPN, за да сте в безопасност от хакери.

# 3 Избягвайте публикуването в спорни теми

Хората имат силни възгледи по теми като политика и религия. Ако публикувате по тези теми, има шансове да загубите последователи. Може дори да участвате в спорове с други. В зависимост от вашата страна, публикуването на определени видове коментари може дори да е незаконно.

# 4 Не споделяйте местоположението си

Може да искате да се регистрирате в този скъп ресторант, който сте въвели. Ако обаче уведомите обществото, че сте навън, потенциалните крадци могат да знаят, че няма никой дом. Въпреки че функцията за чекиране на Facebook е много примамлива, най-добре е да запазите местоположението си.

Също така, не обявявайте ваканция предварително. Можете да пуснете снимките във Facebook, след като се върнете от пътуването. Не позволявайте на другите да знаят, че ще отсъствате няколко дни.

# 5 Помислете, че го споделяте с някой, който седи с вас

Ако седите сами, може да искате да презапишете, ретуирате или да споделите определена публикация. Представете си обаче, че човек седи с вас. Те могат да бъдат един от вашите последователи или може би дори един от членовете на вашето семейство. Бихте ли споделили съдържанието с тях?

Натискането на бутона за споделяне е лесно, когато сте сами. Но това може да обиди някого – може би някой близък до вас. Затова винаги си представяйте, че някой седи с вас и вие споделяте този пост с тях. Това ще ви помогне да разберете дали определена публикация трябва да бъде споделена или не.

# 6 Поддържайте личните си акаунти в социалните медии

Когато вашите акаунти ще бъдат частни, дори и да споделяте нещо, което не би трябвало, той ще бъде гледан само от ограничена аудитория. Макар че винаги е разумно да не се заменя, но дори и да го замениш по погрешка, няма да достигне до много очи.

Поддържайки личните си акаунти, вие гарантирате, че вашите публикации са видими само за хора, които ви следват. Ако имате близък кръг приятели във Facebook и по погрешка споделяте училищните данни на детето си, тези подробности ще бъдат видими само за вашите приятели, което ще бъде по-безопасно от споделянето с широката общественост. Погледнете кои от настройките на вашия акаунт в социалните медии трябва да деактивирате.

# 7 Никога не публикувайте информация, свързана с работата

Ако имате непознати като свои последователи в социалните медии, уверете се, че не публикувате твърде много конкретни подробности за работата или офиса си. Може да не знаете, но може да има сталкери, особено ако намерят съдържанието ви за интересно.

Освен това споделянето на информация, свързана с работата, може да бъде нарушение на официалната политика за поверителност. Ако трябва да споделяте информация в офиса, тя не трябва да съдържа твърде много подробности, за да не може да бъде проследена до мястото, където работите.

Златните правила на какво да споделяте – Заключение

Да бъдеш ограбен, арестуван, следван или дебнат всички заради онлайн действия е много реално. Макар да мислите, че това може да не ви се случи, истината е много различна. От властите до хакерите заплахата от нежелани онлайн посегателства е много реална. Докато много хора не смятат потенциалния риск за сигурността да оставят нежелани други да имат достъп до тяхната информация, заплахата е налице. И трябва да сте нащрек за това как можете да се спасите от снайперисти, независимо дали това включва престъпници или дори правителството.

Поверителността в интернет се превръща в истинска загриженост, особено с разпространението на каналите за социални медии. Ако споделяте твърде много, е крайно време да стартирате процеса, за да направите присъствието си онлайн частно. В противен случай резултатът ще бъде повече, отколкото можете да се справите. От злонамерено хакване до вируси, онлайн или киберсталкинг до правителствено подхранване, нежелани посегателства върху вашата поверителност могат да имат сериозно отражение върху вашето благополучие и безопасност. Направете стъпките, за да защитите себе си и своите акаунти в социалните медии онлайн и направете киберпространството по-безопасно място, независимо дали пазарувате онлайн, разглеждате или просто се свързвате с други хора в социалните медии.