Могат ли рутерите да бъдат заразени от вирус или зловреден софтуер?

Рутерите са сред най-важните интернет устройства, които използваме днес. Почти цялата интернет връзка е базирана на рутери и затова те имат основна роля както в бизнес, така и в частни домейни.

Могат ли рутерите да бъдат заразени от вирус или зловреден софтуер?

Могат ли рутерите да бъдат заразени от вирус или зловреден софтуер?

Не е много често известно, че маршрутизаторите работят на операционни системи и имат потребителски интерфейси. Това ги прави много подобни на ежедневните компютри, само че техните операционни системи са много основни. И въпреки че техните системи не са напреднали, те все още са податливи на всякакъв вид зловреден софтуер.

Това, което е още по-притеснително е, че методите за атака за заразяване с рутери не са толкова добре известни. В резултат на това хората може да са хакнали рутерите си и дори да не са наясно с това.

Как се различава сигурността на рутера от сигурността на устройството?

По отношение на чистата честота, устройствата с възможност за интернет са много по-чести от всеки рутер. Всъщност, за разлика от повечето интернет устройства, рутерите не могат да се актуализират цифрово. Човек, предимно техник, трябва да приложи актуализацията ръчно чрез продължителен процес.

Липсата на редовни актуализации означава, че рутерите стават много жизнеспособни цели за хакери и киберпрестъпници. Освен това, тъй като рутерите се използват за канализиране на интернет свързаност към всички мрежови устройства, те са идеални за по-големи хакове. Всякакъв вид некодирана връзка ще бъде подложен на злонамерени инжекции, ако рутерът е компрометиран.

Освен това компрометираните рутери са по-трудни за откриване. Тъй като е трудно да се установи откъде идват грешките при свързване, определянето на състоянието на рутера е сложно. Това може да доведе до забавяне на откриването и дотогава може да се нанесат щети.

Как можете да защитите вашия рутер?

Най-общо казано, най-лесният начин за хакване на рутер е да получите достъп до него физически. Така че, най-добре е целият достъп до рутери да е забранен. Те трябва да се съхраняват на места, където неоторизирани хора не могат да получат достъп. Това минимизира шансовете за всякакъв вид хакове.

Друг важен аспект на защитата на рутера е да ги поддържат свързани само с проводници. Въпреки че Wi-Fi играе важна роля в бизнеса и в личния живот, той също излага рутери на много възможности за атака. Докато Wi-Fi улеснява нещата, физическите връзки винаги са по-безопасни от безжичните. Ако можете да позиционирате компютъра си по такъв начин, че да стои близо до рутера, можете да имате голяма степен на безопасност.

Как да проверите дали вашият рутер е компрометиран?

Ако използвате стар рутер и имате слаба парола, има шансове той просто да бъде хакнат вече! Но преди да започнете да изпадате в паника, има някои ключови стъпки, които трябва да следвате, за да разберете повече за рутерите.

Всеки рутер в наши дни има бутон за нулиране. Този малък бутон по принцип е недостъпен през пръстите ви. И то с добра причина, тъй като не искате маршрутизаторът да се нулира сам. За да получите достъп до този превключвател, ще ви е необходим щифт. Поставете щифта, за да натиснете бутона и го задръжте за няколко секунди. Това ще нулира вашия рутер. Можете да видите ефекта му, когато светлините светят.

Някои други модели рутери изискват дълго натискане на бутона за включване / изключване за 10 секунди, за да нулирате рутера.

След като маршрутизаторът ви се рестартира, ще трябва да пренастроите процеса на защита като вход, парола и т.н. Ако някой преди е получил достъп до вашия рутер, той може да го направи отново. Така че ще бъде най-добре да се обадите на компанията или техника на маршрутизатора и да се консултирате с тях относно най-добрия начин на действие.

В някои случаи целият рутер ще трябва да бъде променен, тъй като някои злонамерен софтуер не може да бъде премахнат. Нещата обаче може да не се наложи да стигнат до това. По-малко опасните троянци могат да бъдат премахнати сравнително лесно и за не много големи разходи.

Как да изберем правилния рутер?

Превенцията винаги е по-добра от лечението и затова е по-добре да имате рутер, който е трудно да се наруши. Най-добрите рутери за сигурност на търговския пазар предлагат софтуер с отворен код като DD-WRT и Tomato.  

Сега е много важно да получите най-новия рутер вместо по-стар модел. Киберсигурността се развива бързо и ежедневно се появяват нови заплахи. Така че, ако искате да запазите вашите устройства в безопасност, тогава използването на най-новия рутер е абсолютно необходимо. Не правете компромис с вашата онлайн сигурност заради няколко долара.

Друго много полезно нещо е да имате инсталиран VPN директно на вашия рутер. Има специфични рутери, които се предлагат с предварително инсталирани VPN. Те струват по-високо от основните рутери, но също така осигуряват много по-голяма сигурност. Освен това те могат да струват по-малко като цяло, когато броите рутера и VPN услугата.

След като получите правилния рутер, най-добре е да персонализирате данните за вход и други неща за сигурност. Ако не сте високотехнологичен човек, просто накарайте някой, на когото имате доверие да инсталира рутера за вас. Те ще го конфигурират правилно и ще ви дадат достъп. Уверете се, че отдалечен достъп е отказан и само администраторът има възможност да промени данните за вход.

Също така е важно да имате предвид, че за целите на сигурността е разумно да продължавате да променяте редовно данните си. Това може да не е необходимо за рутери за частни домове, но е почти от съществено значение за бизнеса. Промяната на данните ви за вход седмично може да ви се стори досадна, но и ще предпази вашия рутер от нарушения и ще ви уведоми в случай, че някога се появят.

Какво става, ако не мога да избера свой собствен рутер?

Ако изберете комбиниран ISP план, може да не успеете да изберете свой собствен рутер. Това обаче не означава, че трябва да бъдете изложени на опасности онлайн. За да сте сигурни, че маршрутизаторът ви остава сигурен заедно с всички свързани към него устройства, инсталирайте VPN на него. Някои VPN компании предлагат услуги, които работят на рутери като Tomato и DD-WRT. Ако не сте технически здрави, ето едно просто ръководство стъпка по стъпка, което ще ви помогне да инсталирате VPN на вашия рутер.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me