Как да флаш вашия рутер с DD-WRT – Пълно ръководство за инсталиране

Инсталирането на DD-WRT на рутер не е лесно подвиг. Ако не сте в тази технология и нямате опит в компютърните науки, ресурсите, които можете да намерите в интернет, може да ви объркат повече, отколкото да ви помогнат. Истината е, че мигането на вашия рутер не е лесно. Това също не е изключително трудно, просто се нуждае от много фокус, проучвания и ръководство за инсталиране.

Как да флаш вашия рутер с DD-WRT - Пълно ръководство

Това е мястото, от което идва това ръководство. Ако сте човек, който няма много фона на софтуера, но все пак искате да флаш вашия рутер с DD-WRT, това е ръководството за вас.

Помнете обаче. Това е сложен процес и много от изследванията, от които се нуждаете, преди да започнете инсталационния процес, трябва да бъдат извършени от вас и вие сами. Това ръководство трябва да ви помогне по време на процеса, но това не е краят на всички ръководства за инсталиране на DD-WRT. Моля, прочетете внимателно и напълно ръководството, преди да започнете да инсталирате DD-WRT на вашия рутер.

Какво е DD-WRT?

DD-WRT е фърмуер, който е вид постоянен софтуер, оперира рутер. DD-WRT е базиран на Linux, безплатен и с отворен източник, което го прави силно конфигурируем. Това означава, че наличието на рутер с DD-WRT като негова операционна система ще ви даде повече контрол над вашия рутер. Освен това той ще даде на вашия рутер по-голяма функционалност, тъй като това е нетърговски аспект означава, че той може да се предлага с множество функции.

С други думи, DD-WRT е рутер операционна система, която подобрява и надгражда вашия безжичен интернет рутер.

Защо бихте си флаш рутера?

Както казах по-горе, DD-WRT ви дава повече контрол върху вашата връзка. Разширените потребители могат да използват DD-WRT за контрол на много различни аспекти на тяхната връзка, но най-честите приложения за DD-WRT рутер са:

 • Инсталирайте VPN на вашия рутер: След като имате рутер, който работи на DD-WRT, можете да конфигурирате VPN на рутера и да защитите всички свързани устройства. Можете да разгледате нашия списък с най-добрите VPN мрежи, използвани за DD-WRT рутери тук.
 • Увеличете вашия WiFi сигнал: DD-WRT ви позволява да променяте безжичния си канал от неговите настройки. Можете да изберете канал, който няма много рутери, свързани с него, и да се насладите на по-бърза интернет връзка.
 • Достъп до своята домашна мрежа от разстояние: Ако сте избрали да превърнете своя рутер в свой личен VPN сървър, тогава можете да получите достъп до всички устройства в домашната си мрежа от разстояние. Това е много удобно, ако имате важни файлове, които ви трябват в движение, но не искате да ги копирате от компютъра си.

ВНИМАНИЕ: Нещата, на които трябва да обърнете внимание

Преди да започнете процеса на мигане на вашия рутер, има няколко неща, които трябва да проверите отново. Не искате да тухлите (счупите) своя рутер, като инсталирате грешна версия на DD-WRT. Въпреки че в това ръководство се обсъжда подробно мигането на вашия рутер, все пак трябва да направите някои домашни задачи сами.

Отново е много важно да направите свои собствени изследвания, преди да се опитате да флаш вашия рутер.

Първото нещо, което трябва да проверите е марката и модела на вашия рутер. Не всеки рутер е съвместим с DD-WRT, а DD-WRT не е съвместим с всички рутери. Това не трябва да бъде трудна стъпка за финализиране, всичко, което трябва да направите, е да махнете марката и модела от гърба на вашия рутер и след това да проверите дали е съвместим. Можете да проверите дали имате поддържано устройство, като прегледате този списък на страницата на уикито на DD-WRT. След като направите това, разгледайте този списък с известни несъвместими устройства, само за да сте сигурни в това. Ако разберете, че вашият рутер работи добре с DD-WRT, можете да продължите напред.

След като сте проверили за съвместимост, трябва да се уверите, че изтегленият от вас фърмуер за инсталацията съответства на вашия рутер. Ако инсталирате грешен фърмуер, ще тухлите вашия рутер. На страницата на поддържаните устройства ще намерите цялата необходима информация за фърмуера, който трябва да изтеглите, и сборката, която трябва да изберете за вашия рутер. Страницата е малко объркана и използва много усъвършенстван технически жаргон, но това не трябва да ви плаши. Можете да намерите подробностите за фърмуера, който трябва да изтеглите, като превъртите надолу до списъка с устройства. Не забравяйте да следвате страницата до T. Трябва също да разгледате този форум, тъй като има много информация, която може да ви помогне да намерите правилния фърмуер за изтегляне.

Как да изтеглите фърмуер DD-WRT

Когато отидете на уикито на DD-WRT, може да се преуморите малко. Като средностатистически потребител, който иска да флаш рутера си, не е необходимо да навлизате в всички технически подробности. Не забравяйте, че DD-WRT е софтуер с отворен код. Това означава, че всеки разработчик, който иска да създаде своя собствена версия, може да изтегли основния код и да го настрои по начина, по който иска. Ето защо има толкова много различни версии и версии за DD-WRT. Като правило, изтегляйте само фърмуера, който е направен от Kong или от BrainSlayer (който е оригиналният разработчик).

За да останете на сигурна страна, нека се придържаме към изграждането на BrainSlayer BrainSlayer редовно актуализира своите компилации, но не е нужно. Можете да изтеглите фърмуера тук. Всичко, което трябва да направите, е да отидете на последната надстройка, да кликнете върху файла, който има името и марката на вашия рутер, и да изтеглите файла, който в неговото име е включена думата „фърмуер“..

Настройка на вашия хардуер

Сега, когато имате нужния файл, трябва да настроите хардуера, който ще използвате. За това ще ви трябва:

 • Вашият рутер
 • Компютър или лаптоп
 • Ethernet кабел
 • Стабилно захранване

След като имате всичко това, просто изпълнете следните стъпки, за да настроите хардуера си:

 1. Включете вашия рутер и го включете.
 2. Вземете ethernet кабела и свържете рутера с компютъра или лаптопа. На маршрутизатора включете етернет кабела в един от LAN портовете. Недей включете го в порта, който казва “WAN”.
 3. Включете другия край на ethernet кабела в LAN порта на вашия компютър или лаптоп.
 4. Изключете интернет връзката на компютъра си. Всъщност просто изключете изцяло WiFi. Ако вашият компютър е свързан към интернет, докато мигате на вашия рутер, има много голяма вероятност да туширате рутера по грешка.

След като настроите всичко това, можете да преминете към инсталиране на изтегления по-рано фърмуер.

Как да инсталирате DD-WRT

От тук нататък всичко е въпрос на следване на стъпка по стъпка процес. Някои рутери могат да имат леки вариации и силно препоръчвам (не, казвам ви да го направите) да проверите ръководствата за инсталиране на вашия отделен рутер, ако има такива. Трябва да намерите водачите на същото място, където сте намерили компилациите за вашия рутер на страницата на поддържаните устройства. Ако няма специално ръководство за инсталиране, изпълнете следните стъпки:

 1. Влезте в рутера си Страница на администратор. Можете да направите това, като въведете IP адреса на вашия рутер в адресната лента на браузъра си. Ще намерите IP адреса на гърба на рутера или в ръководството на вашия рутер. Най-вероятно ще започне с „192.168.x.x“ или „10.0.x.x.“.
 2. Влезте в акаунта си и отидете на Секция администратор.
 3. Избирам Надстройка на фърмуера.
 4. Кликнете върху “Избери файл” и качете своя DD-WRT фърмуер (файла, който сте изтеглили по-рано).
 5. Сега изчакайте рутера да се актуализира. Не правете нищо с вашия рутер или вашия лаптоп / компютър, докато това се случва. Всъщност, отидете да направите нещо друго изцяло и се върнете след няколко минути.

След като инсталирате фърмуера, можете да се свържете отново с интернет. Върнете се към маршрутизатора администраторска страница. Може да бъдете помолени да въведете потребителско име / парола. По подразбиране за това е root / admin.

След като влезете, можете да видите страницата по подразбиране на вашия нов флаш DD-WRT рутер. Оттам можете да се позабавлявате с всички функции, които сега имате. Ако искате да направите своя DD-WRT сигурен, трябва да помислите да конфигурирате VPN на вашия DD-WRT рутер.

Как да рестартирате твърдо вашия рутер

Сега се препоръчва да направите Hard Reset за вашия рутер, за да сте сигурни, че цялата памет от стария ви фърмуер е изчезнала. Не се притеснявайте, ако извършите трудно нулиране, няма да премахнете новия фърмуер. За да направите трудно нулиране, трябва:

 1. Задръжте бутона за нулиране. Бутонът за нулиране трябва да се задържи през целия процес на нулиране
 2. Бройте до 30 секунди
 3. Изключете рутера от източника на захранване за 30 секунди
 4. Накрая, включете отново рутера и изчакайте още 30 секунди

По този начин можете да сте сигурни, че нищо от стария ви фърмуер няма да повлияе на DD-WRT.

Мига вашия рутер с DD-WRT – финални мисли

DD-WRT рутер ви осигурява безпрецедентно ниво на контрол над вашата интернет връзка. Ето защо е важно да знаете как да мигате вашия рутер с DD-WRT, без да го прекъсвате. Когато следвате това ръководство или се занимавате с фърмуер като цяло, не забравяйте да прочетете цялата информация и направете проучванията си, преди да започнете процеса на инсталиране. И не забравяйте, че това е процес на обучение. Добре е да отделите време, преди да спрете това и е напълно приемливо да си купите рутер с предварително инсталиран DD-WRT.

Късмет!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me