Наблюдение на пет очи – правителствата са готови да получат вашите данни

Всеизвестен факт е сега, че правителствата по целия свят искат да се включат във вашите онлайн дейности. Онлайн наблюдението е бурно и федералните власти изобщо не се интересуват от поверителността на потребителите. Всяка страна има своя собствена агенция или програма, която извършва наблюдението, а понякога страните могат да се обединят, за да изведат дейностите по наблюдение и шпиониране на съвсем ново ниво. Страшно е да мислите, че може да се случи нещо подобно и дори по-страшно да осъзнаете, че това всъщност се случва. Тук ще обсъдим шпионските организации на 5 очи, 9 очи и 14 очи. Това са взаимни споразумения на правителства от различни страни. Като средностатистически потребител на интернет, това знание е важно за вас, за да можете да защитите вашите данни от тяхното проникване.


Какъв е списъкът на страните с пет очи?

Какво е списъкът на петте очи?

Какво става с тези програми?

Различни правителства от цял ​​свят си сътрудничат, за да се съберат и да извършват надзор на своите граждани и да споделят тези данни с други правителства в тяхната организация. Това им помага да събират разузнаването един от друг, а също така им помага да избягват законите за шпиониране и защита на личните данни. Има много такива групи от „Очи“ и сърцевината им се намира в пет страни, известни като „Петте очи“.

Звучи ужасно и повече от теория на конспирацията, но Five Eyes е много истинска. Това е разузнавателен съюз и е отворен за обществено познание.

Списък на страните с пет очи

Тези пет държави са създали съюза “Петте очи”:

 • САЩ
 • Великобритания
 • Канада
 • Австралия
 • Нова Зеландия

Споразумението „Пет очи“ по-рано беше известно като споразумението UKUSA. Това споразумение съществува от няколко десетилетия и датира от Студената война. През 2010 г. пълният текст на споразумението беше публикуван публично от Великобритания и САЩ. Това беше исторически ход и беше определено като най-важният документ от Студената война.

Въпреки че споразумението е наистина старо, то все още се практикува и фокусът на наблюдението се измести от физически към дигитален. Всички ваши онлайн дейности се наблюдават от правителството. Можете да намерите текста на споразумението тук.

Девет страни на очите

Това споразумение включва страните от петте очи и следните:

 • Дания
 • Норвегия
 • Франция
 • Холандия

Това са окръзите, които се присъединиха към споразумението UKUSA като трети страни. Въпреки че са насочени от държавите от петте очи за интелигентността си, те получават ползи в замяна. С помощта на държави с пет очи те събират информация за собствените си граждани.

Четиринадесет държави с очи

Това са страните в споразумението за девет очи, плюс:

 • Германия
 • Испания
 • Швеция
 • Италия
 • Белгия

Тези 14 държави работят заедно, за да осъществят съвместно наблюдение на собствените си граждани. Те също шпионират целевите държави. Споразумението помага на правителствата да избегнат законите за поверителност на собствените си страни.

Например, ако правителството на САЩ не може да шпионира хората си поради правни проблеми, то ще позволи на друга държава да шпионира хората си и след това да събира данни от тях. Така че технически те не нарушават никакви закони.

Това наистина е страшна ситуация. Дори ако правителството ви каже, че не ви шпионира, те могат да събират вашите данни чрез шпионски операции на друга държава.

Как можете да останете защитени?

Знаейки, че правителствата по света са готови да получат вашите данни, може да е малко обезпокояващо. Хубавото е, че има начини да защитите данните си от попадане в грешни ръце.

Един прост начин да го направите е с помощта на VPN. VPN ще шифрова вашите данни, така че правителството да не може да ги прочете. Когато използвате VPN, вашите данни се тунелират през защитен канал. Плюс това, VPN са много лесни за използване.

Тази техника ви помага да се движите около интернет доставчика и държавното наблюдение и вашите данни са защитени. Освен използването на VPN мрежи, има и други опции за запазване на вашите данни. Ето най-популярните опции.

Шифровайте съобщението си

За да не бъдете наблюдавани, трябва да сте сигурни, че цялата ви комуникация е криптирана, включително вашите приложения за чат. Има много приложения за сигурни съобщения, които можете да използвате за тази цел. Например, можете да използвате Signal, за да съобщите на приятелите си. Това е безплатно приложение, което ви позволява да изпращате и получавате криптирани съобщения, които могат да бъдат четени само от вас и вашия приятел.

Друго широко популярно приложение, Whatsapp, е криптирано, но запазва някои метаданни. Например информацията за човека, на когото изпращате съобщения, се съхранява и съхранява от Facebook.

Покрийте уеб камерата

Има няколко инструмента за хакване, които могат да ви следят, като използвате камерата на мобилните си устройства или лаптопи. Те могат също да хакнат микрофона на устройството ви, за да слушат вашите разговори. Един прост метод за защита на вашата информация е да деактивирате микрофона и да поставите лента на уеб камерата на лаптопа.

Актуализирайте софтуера си

Уверете се, че вашите устройства са актуализирани до най-новите им версии. Това е един от начините да се избегнат опитите за хакване. По-вероятно е мобилните устройства с остарял софтуер да бъдат компрометирани. Компании като Google и Apple продължават да пускат редовни актуализации, за да се уверят, че всички скорошни грешки са премахнати и дупките са залепени.

Ако телефонът ви не е актуализиран, той все още ще има старите уязвимости. Освен да поддържате устройството актуализирано, вие също трябва да го държите заключен и да използвате силна парола, която не може лесно да се предположи.

Не вземайте интелигентен телевизор (или го осигурете)

Умните телевизори, които имат гласов контрол, могат лесно да бъдат наблюдавани или дори хакнати. Всъщност имаше случаи, когато телевизорът слушаше разговорите дори и след изключване. За да сте сигурни, че умният ви телевизор не ви шпионира, деактивирайте функциите му за слушане. Освен това, когато не го гледате, уверете се, че е напълно изключен. Най-добрият начин да избегнете наблюдението от интелигентен телевизор обаче е като не го купувате изобщо.

Наблюдение на пет очи – Заключение

Въпреки че правителствата могат да си сътрудничат, за да шпионират връзката ви, вие все още имате много контрол върху вашите данни. Като вземете някои предпазни мерки и използвате VPN, можете да останете в безопасност. Просто се уверете, че не преглеждате прекалено много незащитения интернет. Всеки детайл, който изпращате по интернет, може да бъде проследен до вас, освен ако не използвате VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map