Hur du stänger av platsspårning

De flesta av de webbplatser du besöker gör avsiktliga försök att lära dig så mycket om dig som möjligt. I samma utsträckning som detta kan vara i linje med att se till att njuta av en skräddarsydd upplevelse på deras webbplats, tycker vissa användare att det är invasivt att ha information om dem samlad även utan deras tillstånd. Den typ av information som samlas in består huvudsakligen av vad din IP-adress och plats kan avslöja. Din IP-adress innehåller information som din faktiska plats, ibland din identitet eller till och med namnet på din ISP. Med den här typen av information som görs tillgänglig för de webbplatser du besöker kan vissa av dem använda den för att begränsa din åtkomst eftersom de kan geo-restriktiva.

Hur du stänger av platsspårning

Hur du stänger av platsspårning

Platsspårning online – ett introduktion

Geo-restriktiva webbplatser föredrar att de flesta av sin trafik kommer från lokala besökare. Det kan bero på att webbplatsen har skrivits ut på sitt lokala språk, eller till och med för att de inte har budgeten för den extra bandbredd som krävs för att rymma utländska besökare. En annan möjlighet kan vara att webbplatsen är tillgänglig i en mängd olika regionala versioner (som till exempel Netflix), så detta tvingar dig att hålla dig till den version som är avsedd för användare i din ort. Detta kan vara en enorm besvär för resenärer eller utlänningar eftersom de kanske vill hålla jämna steg med nyheterna från deras ursprungsort, eller till och med bli underhållna från webbplatser och kanaler som de skulle komma åt om de var hemma.

I andra fall spårar appar och webbplats helt enkelt din plats för att visa dina riktade annonser. Annonsbannern som du ser i USA, till exempel, kanske inte är samma som samma besökare på en viss webbplats som finns i Tyskland. Appar som Google Maps använder platstjänst för att kartlägga din plats och erbjuder dig den bästa vägen till din nästa destination. Hur som helst kan spåra din rörelse allvarligt försämra din integritet online.

Hur som helst, det finns två sätt du kan använda för att arbeta runt de geo-restriktiva block som finns på plats för att spåra din plats och blockera dig: Stänga av lokationstjänster och använda ett VPN.

Hur du stänger av Location Services på Android

Om du använder en Android-smartphone eller surfplatta kan du enkelt inaktivera platsspårning genom att följa dessa steg:

 1. Gå till “Inställningar” på din Android-enhet.
 2. Gå nu till ‘Säkerhet & Integritet’.
 3. Härifrån väljer du ‘Location Access’. Beroende på varumärket för den Android-mobil du använder, y
 4. Stäng av “Gå till min plats”.
 5. Ingen av dina Android-appar kommer att kunna spåra din plats längre.

Hur du inaktiverar platstjänster på iPhone eller iPad

Om du råkar använda en iOS-baserad mobil enhet kan du förhindra att programmen du använder spårar din plats genom att följa dessa procedurer:

 1. Gå först in inställningar.
 2. Gå nu till “Integritet”.
 3. Välj “Platstjänster”.
 4. Härifrån kan du stänga av lokationstjänster per app.

Hur du inaktiverar platstjänster på Windows PC eller telefon

Du kan stänga av lokationstjänster på din Windows 10-enhet genom att implementera dessa steg:

 1. Gå till inställningar > Integritet > Plats.
 2. Klicka nu på Förändra.
 3. Slutligen, vänd dig Plats av i rutan som visas.

Hur du stänger av Location Services på Mac

Följ dessa steg för att aktivera lokationstjänster i OSX:

 1. Välj Systeminställningar på Apple-menyn.
 2. Klicka på Säkerheten & Sekretessikon i fönstret Systeminställningar.
 3. Klicka på fliken Sekretess.
 4. Om hänglåsikonen i nedre vänster är låst klickar du på den och anger ett administratörsnamn och lösenord för att låsa upp det.
 5. Välj platstjänster.
 6. Markera kryssrutan “Aktivera platstjänster”.

Hur man undviker platsspårning med VPN

Även efter att ha följt alla stegen som jag har listat ovan kan webbplatser och appar fortfarande spåra din plats genom att upptäcka din IP-adress istället för platstjänster som GPS. Google spårar påstås fortfarande användare även efter att de stänger av lokationstjänster på sina Android-enheter. Att använda ett virtuellt privat nätverk hjälper dig att undvika att din plats spåras eftersom det gör att du kan ansluta till en fjärrserver. Detta ändrar din faktiska IP-adress till en som tillhandahålls av din VPN-tjänst, beroende på vilken fjärrserver du ansluter till. Med detta gjort kan du då undvika någon form av platsspårning både från geobegränsade webbplatser och de som vill samla in ny information om din surfning.

För att säkerställa att du har fullständig kontroll över din integritet online krypterar din VPN också din trafik så att ingen kan ta reda på vad du har upp till på Internet. Detta låter dig säkra din surfning från alla former av cyberattacker eller hot som kan existera online. Sekretess och anonymitet garanteras också för de tider som du gör känsliga saker som online-bank eller shopping. Med en VPN-prenumeration i handen har du tillräckligt skydd när du fyller i din kreditkortsinformation eller lösenord för bankkonton för att göra en transaktion.

Att använda ett VPN hjälper dig också att kringgå många av de begränsningar som din Internet-leverantör kan ha infört. Internetleverantörer har varit kända för att försöka hantera din användning av Internet genom strypning eller till och med helt blockera åtkomsten till vissa webbplatser. Som en VPN-prenumerant kommer du att ha dina data helt dolda för din Internetleverantör, och utan att de har någon aning om vilka webbplatser eller kanaler du besöker kommer de inte att veta hur du kopplar in din anslutning. 

Bästa VPN: er för att undvika platsspårning

För att säkerställa att du börjar på ett bra sätt i din sökning efter en trovärdig VPN-tjänst, har vi ett antal tjänster som du kanske vill överväga. Dessa är alla tjänster som redan har ett stort efterföljande, vilket innebär att de redan har allmänhetens förtroende. Titta på några av dem nedan:

1. ExpressVPN

ExpressVPN är en leverantör som arbetar hårt och visar engagemang för att se till att användare har det bästa när det gäller skydd online. Med huvudkontor på Brittiska Jungfruöarna upprätthåller tjänsten en strikt nollregistreringspolicy och har cirka 2000 servrar som garanterar att dess människor kan komma åt så många webbplatser och kanaler som de vill. Leverantören erbjuder 256 bitars AES-kryptering till sina användare och tillåter upp till tre samtidiga anslutningar. Prenumeranter kan också välja mellan OpenVPN, L2TP och PPTP som deras föredragna VPN-protokoll.

ExpressVPN är också en mycket mångsidig leverantör eftersom den gör det möjligt för sina kunder att strömma på sitt nätverk och också byta servrar som de är anslutna till så många gånger som de skulle vilja. Det finns inte heller några begränsningar för bandbredden som de tillhandahåller sina användare. ExpressVPN erbjuder också ett antal stealth-servrar som kan skydda användare från att upptäckas om de använder tjänsten i länder som förbjuder VPN-användning. ExpressVPN har också en av de bästa representanterna för kundvård, och de kan kontaktas via sociala medier, e-post eller livechatt. För att lära dig mer om denna leverantör, ta en titt på vår ExpressVPN Review.

2. BulletVPN

BulletVPN kommer också till den här listan som en av de mest pålitliga leverantörerna på marknaden, trots att den är relativt ny i branschen. Tjänsten är baserad i Estland, och detta lägger till mycket trovärdighet till sin noll-loggningspolitik eftersom Estland är långt borta från räckvidden för alla typer av datatillsynsmyndigheter. BulletVPN har också en mycket bred lista över VPN-protokoll som stöds, med PPTP, L2TP / IPSec, IKEv1 och IKEv2 på korten för alla som vill ha sin säkerhet krypterad.

BulletVPN erbjuder abonnenter vattentät säkerhet genom sin 256 bitars AES-kryptering, vilket säkerställer att medborgarna kan dölja sin plats och helt undvika att bli spårade. Kompatibilitet är också väl säkert eftersom tjänsten har en VPN-app som kan köras på olika plattformar som iOS, Android, Windows och Linux. Användarvänlighet är också kärnan i sin VPN-app eftersom allt är så lättillgängligt och inte svårt att navigera runt. Det här är något du kommer att uppskatta, särskilt om du aldrig riktigt har använt ett VPN tidigare. Om du vill veta mer om vad tjänsten har att erbjuda, ta dig lite tid och gå igenom vår BulletVPN-granskning.

3. NordVPN

NordVPN är den sista leverantören som vi skulle vilja rekommendera som en av de bästa för att undvika platsspårning. Tjänsten är baserad i Panama och har nära 4000 servrar inom sitt nätverk. NordVPN är stolt över att erbjuda funktioner som du troligtvis inte får från andra leverantörer, och detta beror främst på dess stora nätverk av servrar. NordVPN har en mycket speciell funktion som ökar din säkerhet online, och det är dess förmåga att fördubbla den normala säkerhetsnivån. 256-bitars AES-kryptering som tillhandahålls av tjänsten fördubblas eftersom tjänsten leder användardata genom två servrar istället för en.

Tjänsten låter dig också integrera sitt skydd med Tor, så att du maximerar din säkerhet och möjliggör för upp till 6 enheter att ansluta till den samtidigt under en anslutning. NordVPN erbjuder också PPTP, L2TP / IPSec och OpenVPN som VPN-protokoll att välja mellan, och kommer också packad med en Internet-kill-switch som stänger av din Internet-anslutning när din VPN-klient blir kompromissa. NordVPN har också ett antal servrar som var och en passar för aktiviteter som torrenting, HD-streaming och stora filnedladdningar. Vi har också gjort en NordVPN-granskning som du borde gå igenom om du tror att NordVPN kanske passar bäst för dina säkerhetsbehov online.

Hur man påskyndar din plats online med hjälp av VPN?

Om du verkligen vill hålla din plats dold för de olika onlinetjänster du använder dagligen. Du måste maskera din offentliga IP-adress. Det bästa sättet att göra det är att använda ett VPN. Så här kan du maskera din plats med hjälp av ett VPN:

 1. Registrera dig först med ett av de VPN-skivor som vi har rekommenderat ovan.
 2. Hämta sedan VPN-appen på din PC, Mac, Android, iPhone eller iPad.
 3. Starta sedan VPN-appen och logga in på den med ditt VPN-konto.
 4. Slutligen ansluter du till en av de många VPN-servrar som finns tillgängliga via VPN-applikationen.
 5. Din IP-adress, och därefter din onlineposition, kommer att variera beroende på platsen för VPN-servern du väljer att ansluta till.

Undvik att spåra online – Sluta ihop

De tre tjänsterna som vi har listat ovan har alla det antal IP-adresser du kan använda för att undvika att spåra din plats. Om du har några frågor eller kommentarer angående denna recension kan du gärna lämna dem i avsnittet nedan, så svarar vi gärna.  

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me