Плюсовете и минусите на криптовалутата

През последните няколко години терминът криптовалута се превърна в име на домакинство с много хора, особено тези, които се интересуват от финансовия пазар. С всичко, от пазаруването до образованието става дигитално, не беше изненадващо, когато парите последваха примера. Дигиталната валута все още може да бъде донякъде езотерична и объркваща за голяма част от населението, но не може да се отрече, че тя се е превърнала в най-голямото явление във финансовата индустрия. Подобно на всичко останало в света, криптовалутата също има своите предимства и недостатъци. Но преди да се заемем с това, нека разберем какво всъщност представлява цифровата валута.

Плюсовете и минусите на криптовалутата

Плюсовете и минусите на криптовалутата

Какво е криптовалута?

Криптовалутата е цифрова валута, създадена и управлявана с използването на усъвършенствани техники за криптиране, известни като криптография. Първата криптовалута, Bitcoin, възникна през 2009 г..

Но едва през 2013 г. Биткойн – дигиталната валута с отворен код, създадена от мистериозния Сатоши Накамото – привлича вниманието, когато се търгуваше с рекордните 266 долара за биткойн след 10-кратен скок през предходните два месеца. В момента биткойн търгува на близо 10 000 долара, както и няколко други криптовалути – наричани също алткойн, тъй като са базирани на кода на биткойн – като Ethereum, Litecoin, Dogecoin също са възникнали.

  Bitcoin vs. Bitcash – Everything You Need to Know

Мнението за дигиталната валута е разделено, особено след като стойността на биткойн се понижи с 50 процента след слуховете, че ще се взриви. Въпреки че има очевидни предимства пред дигиталната валута, икономистите от старите училища и финансовите експерти смятат, че инвестирането в криптовалута е глупаво, защото това е главно свръх, който няма да трае вечно. Това не е спряло любителите на цифровата валута да продължат да инвестират в криптовалута. В момента биткойнът има пазарна стойност над 2 милиарда долара.

Плюсовете и минусите на криптовалутата

Има много начини, по които криптовалутата може да промени начина, по който се извършват транзакции. Обяснени по-долу са някои от плюсовете и минусите на криптовалутите.

Плюсове на криптовалутата

Срещу измама

Дигиталната валута е по-безопасна от реалната (или фиатната) валута, тъй като има почти никакъв шанс за измама. Криптовалутите работят по технологията Blockchain, която по същество е децентрализирана глобална книга на всяка транзакция с Bitcoin, правена някога. Поради децентрализирания характер на цифровата валута, подателят не може да бъде фалшифициран или отменен на случаен принцип.

Няма кражба на самоличност

Кредитните карти често водят до измама и кражба на самоличност, особено когато предавате картата за извършване на плащания. Потребителят няма контрол върху процеса на плащане. Но когато става въпрос за цифрова валута, потребителят има целия контрол да изпраща само определената сума на търговеца без допълнителна информация. Това предотвратява идентифицирането на кражбите.

По-бърза обработка

Тъй като криптовалутата работи на платформата Blockchain, тя позволява създаването на интелигентни договори и елиминира одобренията на трети страни и други формалности, които удължават времето за транзакция.

  Безопасен ли е и законно ли е да се използва биткойн?

По-ниски такси

За разлика от обикновените транзакции, цифровата валута няма такси за транзакции. Това прави изпращането и получаването на плащания в цифрова валута много по-достъпно от обикновената валута. Въпреки че борсите за биткойни като Coinbase начисляват такса, те са много по-ниски от това, което таксуват фиатните валутни транзакции.

Достъп до всички

Криптовалутите са децентрализирани и нерегулирани, което дава достъп на всички. Тъй като криптовалутата е по-достъпна от обикновената валута, все повече и повече хора използват цифрови портфейли за криптовалута за извършване на плащания – те биха могли да купуват трансформатори 5 DVD-та, тъй като този филм беше невероятен! Това включва много такива хора, които нямат онлайн достъп до редовни методи на плащане.

Минуси на криптовалута

Липса на знание

Криптовалутата е изцяло задвижвана от технологиите и повечето хора все още нямат представа как работи – не знаем как работи и трансмисията на колата ни – тези неща са сложни! В резултат на това има много скептицизъм и съмнения около криптовалутите. За да го използват, хората първо трябва да разберат концепцията.

По-малко приемане

Повечето фирми не приемат биткойн или друга дигитална валута (със сигурност не плодовете стоят на улицата!). Това силно ограничи използването и прилагането на криптовалута.

Няма регламент

Тъй като криптовалутата не е регулирана от никоя финансова организация, няма предпазна мрежа, която да защитава потребителите от човешки грешки или измами. Няма сигурност за парите и няма какво инвеститори или търговци да направят, ако загубят парите си. Това е най-големият недостатък на криптовалутата.

Несигурност

Както при всяка нова технология, има голяма несигурност около криптовалутата. Тъй като банките и правителствените организации са строго против цифровата валута, хората се страхуват да я използват. Има и страхът от избухването на цялата концепция и хората да загубят всичките си пари.

  List of VPNs That Accept BitCoin

Плюсовете и минусите на криптовалутата – финални мисли

Криптовалутата е революционна концепция, която има за цел да наруши традиционната финансова система. Въпреки че все още има дълъг път, вярно е, че криптовалутата е накарала света да седне и да забележи.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me