Безопасен ли е и законно ли е да се използва биткойн?

Криптовалутите са невероятна нова инвестиционна опция, която навлиза в целия свят. Въпреки няколко неуспехи и хакерски събития, пазарът нараства по-силно от всякога и все повече хора и институции започват да разглеждат криптовалутите като жизнеспособна инвестиционна опция. Въпреки това, най-големите въпроси, стоящи пред целия пазар, са свързани със сигурността и анонимността. Естествено, преди да инвестират трудно спечелените си долари в криптовалута като биткойн, хората искат да знаят дали е безопасно да го направят. Безопасен ли е биткойнът и законно ли е за използване?

Безопасен ли е и законно ли е да се използва биткойн?

Безопасно ли е и законно за използване биткойн?

Безопасно ли е и законно за използване биткойн?

Тъй като Bitcoin е базиран на Blockchain, който е видим за всеки, който реши да се възползва от биткойн софтуер, има ли начин наистина да остане анонимен, докато извършва транзакции чрез тази популярна криптовалута?

За да отговорим на тези два въпроса, първо трябва да разберем как работят традиционните системи за инвестиции и плащания. Така че нека се потопим вътре.

Биткойн срещу банки

Когато мислите за банкова грижа, вероятно мислите за централизирана институция с различни клонове на града, държавата, държавата или света, нали? Bitcoin е точно обратното на това. Традиционните банки, кредитни институции и други финансови предприятия изискват да разполагате с цялата необходима документация, за да отговаряте на изискванията за техните услуги.

За да използвате биткойн обаче, всичко, от което наистина се нуждаете, е електронен портфейл. След това можете да използвате кредитната си карта, за да обмените фиатните си пари за биткойни. Не е необходимо име, телефон, адрес, имейл адрес или дори интернет връзка, за да можете да използвате биткойни. Ето защо, за хората, които искат да правят плащания анонимно, Bitcoin е далеч по-добра и безопасна опция от традиционните медии.

Факт, често неразбран

Често погрешно схващане за Blockchain е, че ви позволява да видите кой притежава колко. Тази презумпция е само наполовина вярна. Въпреки че определено можете да видите кой портфейл съдържа колко пари, няма реален начин да разберете кой е собственик на портфейла и къде се намират.

Можете да спорите, че ако потребител на Bitcoin използва интернет връзка, те могат да бъдат проследени с относителна лекота. Истината обаче е, че тъй като софтуерът за биткойн не изисква да имате активна интернет връзка, всеки потребител може да избере да остане без следи.

Един недостатък

Има обаче един проблем с Bitcoin и това е, че след като се извърши плащане, както изпращачът, така и получателят могат да знаят адресите на електронния портфейл един на друг. По същество, когато сключвате сделка, вие се маскирате и вашата идентичност се разкрива. По този начин, Bitcoin не е абсолютно анонимна система за транзакции. Но всички можем да се съгласим, че той е далеч по-сигурен и анонимен от повечето традиционни средства за инвестиции и транзакции.

Пътят навън

За тези, които са загрижени да останат анонимни по някаква причина, има няколко начина да станат непроследими. Те са:

  • Altcoins
  • миксери
  • Стартермаркети като Coinjoin

Нека разгледаме по-подробно всеки от тях, за да знаете как можете да ги използвате, за да останат практически анонимни.

Altcoins

Altcoins са всяка друга криптовалута, която се счита за популярен заместител на Bitcoin. Можете да инвестирате в такива монети чрез вашите покупки на биткойни и по този начин правите значително по-трудно хората да ви проследят. Можете също така да търгувате обратно своите алткойни за биткойни, като допълнително усложнявате процеса за всички снудъри.

Имайте предвид, че трябва да изберете само популярни заместители на биткойн, които са достатъчно широко разпространени, за да не се откроявате от други транзакции. Ако можете, потърсете алткойн, който е особено сериозен за поверителността на потребителите му. Също така, най-добре е да сключите сделки с различни, за предпочитане по-малки количества, за да прикриете допълнително търговските си дейности.

миксери

Смесителите са вторият най-добър вариант за анонимност на Bitcoin, тъй като по същество те включват търговия със същото количество биткойни между всеки два портфейла. Тъй като количеството на биткойните остава същото, но онлайн следите им се променят, е трудно да се знае кой е използвал миксер, дори и за двете страни, участващи в него.

Единственият проблем при този метод е, че това съоръжение се предоставя най-вече от централизирани доставчици на услуги. Но ако познавате малко технологията си, атомните суапове и други крипто инструменти могат да се използват за същата цел.

Joinmarkets

Това са основно стопяващ съд с биткойни и други криптовалути. Хората обединяват инвестициите си и връщат една и съща сума, само с различни изходни кодове за всяка изпратена и върната обратно монета. По този начин, това е по-разтърсващ начин за анонимност на вашите биткойни. Единственият недостатък на Joinmarkets е, че те работят само с големите момчета или популярни криптовалути, които се считат за достойни да бъдат споменати в същия дъх като самия Bitcoin.

Как да използвате безопасно биткойните?

Така че сега знаете някои важни техники за анонимизация. Сега можем да разгледаме как да защитим портфейла си срещу правителственото шпиониране, хакери и други онлайн заплахи, от които трябва да се пазите:

Разнообразяване

Може вече да имате две банкови сметки. Така че, трябва да направите същото с вашите биткойни портфейли. Направете поне две и посочете употребата за всеки.

Бъдете в крак с времето

Bitcoin има собствени системи за сигурност и те се актуализират редовно. Уверете се, че имате най-новата версия, за да осигурите някакво основно ниво на сигурност.

Активирайте двуфакторния код за удостоверяване

Това може да не е решението на Fort Knox, но може да бъде задължително. Вземете двуфакторна настройка за удостоверяване. Или ще получите уникален код, или ще имате биометричен идентификатор като пръстов отпечатък.

Използвайте нови биткойн адреси за всяка нова транзакция

Този работи толкова за анонимността, колкото за сигурността. Ако използвате нови изходни ключове, тогава буквално би било трудно да ви проследи, още по-малко да нарушите сигурността на портфейла си.

Използвайте VPN

VPN предоставят някои от най-стабилните мерки за сигурност, достъпни в интернет днес. Вземете един от по-добре платените и запазете вашите инвестиции в Bitcoin сигурни и анонимни. За задълбочен преглед на най-добрите VPN мрежи, които можете да използвате при извършване на онлайн разплащане с биткойн или други криптовалути, разгледайте този преглед.

Законно ли е да се използва Bitcoin?

Трудно е да се пресече хората, които търгуват с биткойн поради анонимния му характер. Хората могат да търгуват и да се занимават с тази криптовалута, без да разкриват своята информация. Максималният контрол, който правителството може да упражнява, не позволява на хората да използват биткойни при закупуване на неща онлайн. Китай просто направи цялата виртуална валута незаконна, което означава, че не можете да търгувате открито с Bitcoin в Китай.

Русия от друга страна легализира биткойн. Те също се опитват да регулират добив на биткойн. Независимо дали е законно да използвате биткойн или не, варира в различните страни, но най-общо казано, не трябва да изпадате в никакви юридически проблеми при покупка, продажба и инвестиране в биткойн.

Безопасен ли е и законно ли е да се използва биткойн? – Заключителни мисли

Биткойнът като средство за инвестиции и транзакции може да доведе до огромни ползи, но трябва да знаете как да го използвате. С цялата информация, която сме предоставили по-горе и правилното използване на същата, можете наистина да станете анонимни и да се насладите на чудесата на сигурната транзакция с биткойн без притеснение.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me