Facebook kommer att bli en digital kyrkogård om 50 år

En ny studie tyder på att det inom 50 år kan finnas fler döda på Facebook än att leva. Det sociala nätverket kommer oundvikligen att förvandlas till en massgrav och ett arkiv med en generations historia enligt Big Data & Samhälle.

Facebook kommer att bli en digital kyrkogård om 50 år

Facebook kommer att bli en digital kyrkogård om 50 år

Facebook kommer att bli en digital kyrkogård om 50 år

Om onlineanvändare i en viss åldersgrupp – som troligen kommer att dö inom 50 år – registrerar sig på Facebook och använder den effektivt kommer vi att sluta med en digital kyrkogård. Med fortsättningen av Facebook: s tillväxt förväntas det att mer än en miljard användare kommer att dö före 2100. Facebook måste säga fakta och siffror så att säga när man hänvisar till dess användarbasåldrar.

Enligt en Vice News-rapport om hur butiker som är inriktade på konservatism lyckas på Facebook, uppskattar forskningsföretaget eMarketer att åldersgrupperna 55-64 och 65+ “utgör de två snabbast växande segmenten av Facebooks amerikanska användarbas.” I januari har forskare upptäckt att majoriteten av Facebook-användare delas av äldre.

Hur kom de fram till den slutsatsen?

Forskare från University of Oxford nådde den nämnda fruktansvärda slutsatsen genom att undersöka Facebooks tillväxt. De testade ut två extrema scenarier genom att använda data från plattformens Audience Insights-funktion tillsammans med FN: s statistik över världen över dödligheten. Det första scenariot tyder på att inga nya användare har anslutit sig till Facebook sedan 2018. Det andra antog att Facebook skulle fortsätta med sin nuvarande tillväxttakt på 13 procent globalt på årsbasis. I mars 2019 hade Facebook 1,56 miljarder aktiva användare dagligen. Om det sociala nätverkets tillväxt fortsätter med samma takt skulle ett antal 4,9 miljarder användare vara döda före 2100.

Facebooks strategi

Tidigare denna månad tillkännagav den sociala nätverksjätten förändringar av sina minnesmärken. Nu finns det ett nytt “hyllningssektion”, en separat flik för alla dina döda vänner. Tillbaka i april utfärdade företaget fler kontroller för sin gamla kontakter. Vid dödsfall ärver den person som du gav dina digitala rester till ditt konto. Detta innebär att du måste göra dina digitala återställningar till en vän eller en älskad. Det är upp till den personen att bestämma sig för att minnesmärka eller radera det.

Kommentar på Facebook Cemetary

Facebooks COO Sheryl Sandberg skrev i ett företagsblogginlägg om dessa nya funktioner och hyllningssektionen och sa: “Över 30 miljoner människor tittar på minnesmärka profiler varje månad för att publicera berättelser, minns milstolpar och minns de som har gått bort.” 

Huvudförfattaren Carl Öhman, en doktorand vid Oxford Internet Institute kallar de digitala resterna “en del av vårt globala digitala arv.” Han sade i ett pressmeddelande: ”Denna statistik ger upphov till nya och svåra frågor kring vem som har rätt till alla dessa uppgifter, hur ska det hanteras i bästa intresse för den avlidnes familjer och vänner och dess användning av framtida historiker att förstå det förflutna. ”

Om hyllningssektionen

Även om tittarskapet för visning av minneskonton är högt, försöker Facebook fortfarande att reda ut hur man räknar med sin användarbas dödlighet. Facebooks ekonomidirektör Sheryl Sandberg fångades av vakt när en Wired-intervjuare frågade vad som händer om de två personerna som är varandras arvkontakter dör samtidigt. “Åh herregud, det är så intressant, och jag undrar om vi borde ta en sekund.” var hennes svar.

Digital Death

Att förlora någon nära dig kan bli en enorm chock. Varken du eller den avlidna har förberett sig för en sådan sorgtid. Medan andra rester tas om hand i den fysiska världen, finns det digitala rester online som väntar på att någon ska samla in. Du kan inte låta bli att undra hur det skulle vara att dö och lämna dina sociala konton obevakade. Problemet är att ditt konto fortfarande är aktivt på grund av två skäl. Ingen har referenser för att komma åt ditt konto. Det andra skälet är att webbplatser med sociala nätverk ännu inte har kommit med en plan som tenderar att dödsrelaterade instanser. Istället för att hamna i pinsamma situationer som att kontakta en användare, som du senare upptäcker är död, kan du förbereda dig för digital död. Tro det eller inte, människor kan få sina digitala identiteter bort, raderade eller minnesmärka. Det är dock bara möjligt om de planerar det före döden.

Gilla det eller inte, även om du inte är en del av den fysiska världen längre, hänger dina digitala konton kvar. I vissa fall kan din familj behöva kontakta supporten för att få dessa konton inaktiverade. Du bör veta att du kan undvika detta genom att göra det i förväg. Ändå beror det på hur mycket kontroll du faktiskt har över dina konton. Dessutom är denna procedur inte universal. Tänk på att varje plattform använder sina egna inställningar för att hantera användarens död. Ibland kanske du inte ens äger ditt innehåll alls. Du godkänner användarvillkoren när du registrerar dig för kontot. Det är ett komplicerat avtal, och de flesta av oss väljer att acceptera det utan att ens noggrant läsa det.

Facebook kommer att bli en digital kyrkogård om 50 år – Slutsats

Hur förbereder man sig själv på digital död? Vad sägs om de digitala resterna? Vi måste fortfarande vänta och se hur det sociala nätverksjätten hanterar sina avlidna medlemmar. Det kommer att vara intressant att se hur arkivister, historiker och tekniketikare avser att rädda användarnas kollektiva digitala historia från ett vinstdrivande företag med sin nyetablerade strategi. Detta kan ge dig en inblick i hur vi räknar med digitala arv över internet. Allt det som nämnts baseras på antagandet att Facebook kommer att existera om 50 år. Oavsett om det gör eller inte, är det dömt till en digital begravningsplats antingen sätt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me