Peer-to-peer-fildelning: Vad är det och hur fungerar det?

Vi har alla hört talas om termen “P2P-fildelning” förut, men för de av oss som inte har varit i det livliga samhället länge eller inte är digitala infödda kan P2P-delning bli lite förvirrande. I den här guiden går jag igenom P2P File Sharing så enkelt som möjligt.

P2P-fildelning: Vad är det och hur fungerar det?

Peer-to-peer-fildelning: Vad är det och hur fungerar det?

P2P-fildelning – Vad är det exakt?

Låt oss säga att du ville ladda ner en fil från internet. Det sätt som du skulle göra för att göra det ser normalt ut så här:

  1. Skriv in namnet på filen i Google.
  2. Hitta en webbplats som har filen och erbjuder en nedladdning.
  3. Betala (om det behövs) för filen och klicka på nedladdning.

Utan att gå in på tekniska frågor bad du Google hjälpa dig att söka efter en fil på internet. Google körde i sin tur igenom de olika webbplatserna som kan matcha din sökning och ger dig en lista med förslag du kan använda. Webbplatser är värda på servrar, så du har precis fått en sökmotor att skicka information till servrar om en klients begäran (det är du!). Med andra ord, du använde det som kallas Klient-server modell.

Client / Server-modellen är den modell som vårt internet är byggt på. P2P-fildelning är annorlunda.

Komponenterna i P2P-fildelning

Den första skillnaden mellan klient / server-modellen och P2P-fildelning är vad du använder för att ”söka” med. I exemplet som jag gav ovan använder du källor som finns på internet i varje steg i processen.

Du har inte Google som programvara på din dator, du kommer åt den genom att gå till sökmotorns URL. Med P2P-delning måste du använda programvara för att söka. Det här är något du laddar ner och installerar på din dator.

P2P-fildelningsnätverk VS-klient: Servernätverk

P2P-fildelningsnätverk VS-klient: Servernätverk

När det gäller Google betyder sökning efter något att du skickar ut förfrågningar till webbplatser för information du behöver. Med P2P-delning är det inte webbplatser du kommunicerar med. När du söker efter en fil på din P2P-programvara tittar du på filerna som andra människor har på sin dator.

Med andra ord, du begär inte information från en server utan du begär det från andra datorer precis som din. När du laddar ner filen blir du någon som andra kan ansluta till just den filen. Detta innebär att alla fungerar som både en klient och en server. Ju fler människor som ansluter till varandra på detta sätt, desto större är P2P-nätverket.

Leechers, Seeders och Peers

Det finns tre termer du bör förstå när det gäller P2P-fildelning: Leechers, seeders och peers.

leechers är människor som har använt P2P-delning för att ladda ner en fil men inte delar tillbaka den. Om du laddar ner något från ett P2P-fildelningsnätverk och sedan kopplar bort när du är klar, skulle du vara en leecher.

såmaskiner är människor som har laddat ner en fil från ett P2P-fildelningsnätverk och delar tillbaka den (vilket innebär att de är online). Ju fler såmaskiner en fil har, desto bättre är det för andra att få full tillgång till filen och desto snabbare blir nedladdningarna.

Kamrater är människor som just nu laddar ner filen. En kamrat har inte den fullständiga filen tillgänglig på sin dator ännu, men de räknas som halvfräsar till den del av filen de hittills har. Kamrater kan antingen bli såkare eller blöjare.

Som en tumregel, desto fler seeders en fil har desto bättre är det för nedladdningar. Om en fil inte har såddar kommer du förmodligen inte att kunna ladda ner hela filen.

Historik om P2P-fildelning

Den första P2P-fildelningsprogramvaran som tog världen med storm var Napster (1999 – 2001). Napster låter folk ladda ner MP3-filer utan kostnad. Medan den hade en central databas som lagrade all information om användarna och de filer som var tillgängliga att ladda ner, anslöt du fortfarande till andra användares datorer för att hämta filen. Medan Napster stängdes 2001 för intrång i upphovsrätten, gjorde andra nätverk ett utseende.

Snart tillät nätverk som Morpheus, Kazaa och Gnutella människor att dela musik, filmer, programvara och filer. Det mest kända protokollet för P2P-delning dök också upp 2001: BitTorrent.

BitTorrent: Protokollet

När BitTorrent kom runt, revolutionerade det slags P2P-delning. Innan BitTorrent använde många P2P-klienter (programvara) protokoll som behövde en central indexserver. Det betyder att de behövde en specifik server där all information indexerades och lagrades.

När BitTorrent-protokollet kom 2001, laddades filer ned som ett stort block. Det innebar att nedladdningar tog mycket tid, och du riskerade att förlora åtkomsten till filen om såaren du är ansluten till plötsligt går offline.

Det finns många förbättringar som BitTorrent-protokollet lägger till P2P-delning, men den mest revolutionerande var att filerna separerades i hundratals små bitar som laddas ner från mer än en seeder. I sin tur blir din BitTorrent-klient (programvara som använder protokollet) omedelbart en seeder det ögonblick du har en bit av filen.

Så här brukade hända var enkelt: Om du ville gå med i en svärm (en grupp datorer som laddar ner och laddar upp), skulle du behöva ladda ner en .torrent-fil först och sedan ladda den i BitTorrent-klienten. .Torrent-filen innehöll information om hur man hittar de kamrater (tracker) som såddar denna specifika nedladdning.

Nu är sakerna lite annorlunda. Magnetlänkar har tagit över var .torrentfiler som används för att regera.

En magnetlänk är inbäddad på en webbsida, vilket innebär att du inte behöver ladda ner den och mata den till din BitTorrent-klient. Magnetlänkar kan delas på vilket sätt du kan tänka på. De främjar också decentralisering av P2P-nätverk: Magnetlänkar kan fortfarande ansluta dig till en kamrat utan att ha en tracker.

Du kan kolla in vår lista för de 5 bästa BitTorrent-klienterna här.

Riskerna med P2P-fildelning

Med stora saker kommer stort ansvar, eller hur? P2P-fildelning, medan en fantastisk metod för att dela information i en gemenskapsliknande struktur, har många risker.

I sin renaste form är P2P-fildelning att du tar bort något från någons dator och andra människor som gör samma sak med din. När datorer ansluter till varandra överförs information mellan dem som hjälper till att identifiera varje dator.

Det har förekommit fall av hackare som stal namn, födelsedatum och till och med personnummer med denna anslutning. I andra fall har människor varit kända för att smyga virus i sina frön och skicka dem ut till de människor som tillhör samma svärm.

En mindre skadlig risk är upphovsrättslagar. Om du inte är en internationell advokat som specialiserat sig på intrång i upphovsrätten, kan det vara väldigt förvirrande att försöka slå ditt huvud runt vad som är en laglig och en olaglig nedladdning. Fildelning i sig är inte olagligt, men det finns några allvarliga konsekvenser om du använder det för att ladda ner något olagligt.

Hur Torrent / P2P-fil kan delas säkert

Eftersom P2P-fildelning bygger på idén att direkt ansluta till andra datorer, behöver du ett sätt att delta i P2P-delning / Torrenting utan att utsätta dig för cyberhot. Du behöver ett sätt att strömma anonymt … Du behöver ett VPN.

En VPN krypterar dina data och ändrar din IP så att den matchar vilken server du har valt att ansluta till. Om du använder ett VPN medan P2P-fildelning ser du till att din personliga information är säker.

En annan bra anledning att använda ett VPN när du torrent är att dölja det faktum att du strömmar från din internetleverantör. Vissa Internetleverantörer kommer att börja stryka din anslutning om de märker att du strömmar för mycket. VPN: er krypterar dina data till den punkt där till och med din Internetleverantör inte kan se vad det är som du gör. Du kan läsa detta blogginlägg för att ta reda på alla skäl till varför Torrenters bör använda ett VPN hela tiden.

Bästa VPN för Torrenting / P2P-fildelning

ExpressVPN är den överlägset bästa VPN som kan användas för Torrenting och för din normala internetanvändning. Den har en 256-bitars AES-kryptering för dina data och håller absolut noll register över dina loggar och information. ExpressVPN har över 2000 servrar i mer än 94 länder, som alla stödjer P2P-fildelning. Det som är bra med ExpressVPN är att de har en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, så att du kan testa VPN innan du bestämmer dig för att fullständigt förbinda dig till det.

Andra topp-VPN som du kan använda för P2P-fildelning och torrenting listas nedan:

P2P-delning – slutliga tankar

P2P-fildelning används mest för att spela och ladda ner filer och media. Men det finns faktiskt många vanliga appar som människor använder som litar på delning av P2P. Appar som Airbnb, Uber, Angel List och eBay förlitar sig på P2P-teknik som grund för sin verksamhet.

Låt mig veta i kommentaravsnittet om den här guiden hjälpte till att förklara P2P-fildelning. Jag har alltid förslag på vad jag ska förklara!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me