Проследяване на сигналите на WiFi – Можем ли да проследим хората вътре в домовете им сега?

Мислехте ли, че можете да проследявате само онлайн? Помисли отново. Янзи Джу и Ко, изследователи от Калифорнийския университет, са разработили метод, който превръща WiFi проследяването на сигнали в ужасяваща реалност. Прочетете, за да научите пълната история за това как вашият WiFi предавател скоро може да бъде използван за проследяване на всяко ваше движение в собствения ви дом.

Проследяване на сигналите на WiFi - Можем ли да проследим хората вътре в домовете им сега?

WiFi проследяване на сигнали – можем ли да проследим хората вътре в домовете им сега?

WiFi проследяване на сигнала – пълната история

Изследователи от Калифорнийския университет измислиха начин да използват околните Wi-Fi сигнали, за да виждат през стените с помощта на смартфон.

Преди това беше възможно просто да „видите“ WiFi сигналите в сградата. Сега обаче е много възможно да ви проследя в собствения си дом. Технологията разчита на четене на промените в радиовълните, излъчвани от вашия WiFi предавател. За да работи тази технология, изследователите трябва първо да намерят WiFi предавателя вътре в къщата. Това не е толкова трудно, колкото някога.

Като излязоха няколко пъти извън наблюдаваното местоположение, изследователите успяха да изчислят местоположението на предавателя до 92,6% точност. След намирането на предавателя изследователите могат да картографират WiFi сигналите. По този начин те могат да открият отраженията и изкривяванията, които възникват, когато предмет или човек се движи. Ако наблюдаваното местоположение има повече от един предавател, скоростта на точност нараства до ужасяващите 99%.

  Китайски микрочип: Хак или измама?

Добрата новина е, че технологията, разработена от изследователите, може само да проследява дали човек е вътре в сградата, която се наблюдава. Тъй като използваните от WiFi смърфи само означават промените във вълните, изследователите не можаха да видят или разберат какво прави някой вътре в местоположението. Лошата новина е, че технологията може / ще желае да бъде развивана по-нататък с това ограничение.

С други думи, малко повече работа по тази технология може много добре да предостави на света инструмент, който следи действията, местоположенията и фините движения, използвайки WiFi сигнали. Не знам за вас, но идеята за хакер да получи достъп до тези инструменти ме ужасява.

Как ще се използва проследяването на WiFi сигнала?

Както при всички нови технологии, има и добри, и лоши проектирани приложения за този вид проследяване на местоположението.

Плюсове на проследяването на WiFi сигнала

Всъщност има основателни причини за развитието на този вид проследяване. По-конкретно, медицинската област може да спечели много от разработването на този инструмент до проследяване на движенията, както и местата. Помислете за последствията, които този вид технология има за спешните служби! Специално за възрастни хора или хора с продължителни хронични заболявания. Представете си това: възрастен човек пада надолу и не може да стане. Разработената технология следи това движение и забелязва, че това не е обичайно действие за този човек и уведомява местните аварийни служби. Това подтиква бърз отговор и евентуално може да спаси живота.

Извън медицинската област, тази технология може да се използва за подобряване на VR игри. Представете си, че можете да използвате вашия WiFi сигнал, за да картографирате правилно своето „игрално поле“. Това ще помогне на разработчиците на VR игри да произвеждат по-персонализирани игрови изживявания.

  Китай Този април ще бъде блокиран от неоторизирани VPN доставчици

Интелигентните услуги (IoT) също могат да се възползват от този вид проследяване на WiFi сигнал. Представете си, че Вашият интелигентен дом ще се погрижи за всеки ваш каприз въз основа на това къде сте в къщата. Ходете в хола? Температурата автоматично се променя по ваш вкус. Отидете да спите в леглото си? След това Smart House изключва всички светлини и уреди, които вече не използвате. Честно казано, възможностите са безкрайни и много вълнуващи.

Минуси за проследяване на WiFi сигнал

От друга страна, тази нова технология крие много рискове за поверителността на потребителите. За разлика от онлайн проследяването, този вид техника може да ви проследи физически в собствения ви дом. Много е възможно лошите агенти да стигнат до този вид технологии, за да улеснят кражбите, например. Други лоши агенти могат да използват технологията за по-нататъшно наблюдение на вашите дейности, както онлайн, така и в реалния живот. Правителствата могат да увеличат надзора си чрез добавяне на физическо наблюдение, както и чрез интернет.

С други думи, има законно ужасяващи възможности, за които нападател, хакер или лош агент може да използва тази технология. Добрата новина е, че изследователите вече са създали 3 правдоподобни защити срещу този тип атаки:

  1. Географиране на WiFi сигнали: създаване на географска граница за WiFi сигнали.
  2. Ограничаване на скоростта на WiFi: намаляване на силата на звука на разпространяваните WiFi сигнали.
  3. Заглушаване на сигнала: добавяне на шумове към WiFi сигналите, които правят много трудно да се намери предавателя.

WiFi проследяване на сигнали – финални мисли

И така, какво мислите? Заслужава ли да се развие този технология? И как това ще се отрази на новите закони за запазване на данни, които изскачат по целия свят? Честно казано за мен имам чувството, че човечеството трябва да се справи по-добре с рисковете за поверителност на технологията, която в момента е достъпна за обществено ползване, преди да започнат да комерсиализират технология, която свързва физическото с цифровото по толкова страшен начин.

  Какво е Intra? Запознайте се с новото приложение за шифроване на Android на Google
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me