Какво е Intra? Запознайте се с новото приложение за шифроване на Android на Google

Intra е приложение, което наскоро стартира Jigsaw – подразделение на компанията майка Alphabet на Google, за да защити своите потребители от цензура, прилагана от държавата. Основната цел на Intra е да предотврати атаки чрез манипулация с DNS.

Какво е Intra?

Какво е Intra?

С други думи, всеки път, когато посещавате уебсайт, уеб адресът се преобразува в по-сложен IP адрес.

Това улеснява всяко потискащо правителство да прихваща заявки за уеб адреси и впоследствие да ги убива, като спира сайтовете да ги зареждат или пренасочват към фалшиви сайтове.

Как работи Intra?

Intra предава целия трафик на приложенията и заявките за сърфиране чрез шифрована връзка към надежден сървър на имена на домейни. Това гарантира, че можете да използвате приложение, без да се забърквате. Необходимо е само да изтеглите приложението и да го включите. Всъщност е толкова просто!

Как да инсталирате Intra на вашето Android устройство?

За да настроите Intra на всеки смартфон или таблет с Android, просто изпълнете следните стъпки:

  1. На мобилния си телефон се насочете към Google Play Store.
  2. Търсене за Intra.
  3. Кликнете върху приложението Intra.
  4. Оттам кликнете върху „Инсталиране“.
  5. Изчакайте процеса на изтегляне и инсталиране да приключи.
  6. Стартирайте приложението Intra на устройството си.

Характеристики на Intra

Intra използва Google DNS сървъри по подразбиране. Въпреки това, потребителите могат също така да изпълняват заявките си за сърфиране през Cloudflare, който хоства собствен защитен DNS сървър.

  Как приложението Venmo прави публичните лични данни публични

Google изгради отношения на доверие с Cloudflare. Вътрешното използване на DNS на Google попада в неговата собствена политика за поверителност. Cloudflare също има своя собствена политика за поверителност.

Съвместимост

Приложението е съвместимо с Android Pie. Jigsaw обаче стартира приложението и за страни от третия свят и където надстрояването от по-старо устройство става почти невъзможно, така че те да се възползват от функциите за сигурност, които Intra предлагат.

Разделът на азбуката на Jigsaw е съсредоточен върху предотвратяването на цензурата, заплахите за тормоз онлайн и противодействието на екстремизма с насилствен характер. Инкубаторът на приложението е проектиран да улеснява свободното изразяване и реч чрез услуги и инструменти, които правят виртуалното пространство по-безопасно за целите с висок риск.

Проект щит

Jigsaw също така трябва да получи някои други приложения за противодействие на антицензурата и които включват Project Shield. Това защитава сайт от разпространени атаки за отказ на услуга. След това има виртуална частна мрежа, наречена Outline за активисти и репортери, която предава данни през защитен канал.

Когато получите достъп до мобилното приложение, за да влезете в интернет, множество технически слоеве за предаване незабавно се блокират, за да потвърдят, че всъщност получавате данни от място, откъдето трябва да идват..

Всеки път, когато уебсайтът се зареди в уеб браузъра, това приложение се свързва с DNS сървър. Това насочва потребителя към правилната дестинация, когато е въведен wikipedia.org или facebook.com.

Историята на успеха на Intra

Още от старта си Intra отбелязва значителен успех в определени части на планетата, където достъпът до интернет се следи и / или е ограничен. Например, правителството на Венецуела например използва манипулация с DNS, която не позволява на гражданите му да имат достъп до социални мрежи и новинарски сайтове.

  Хакерският жираф виси шапката си - хакерите от PewDiePie се отказват!

Правителствата на такива страни обикновено поемат контрола над регионалните си DNS сървъри, затваряйки ги, за да предотвратят достъп до уебсайтове извън техните национални граници. Втората алтернатива е да се манипулира данните на сървъра и да се пренасочва гражданинът, който се опитва да сърфира до забранен сайт на друго място.

Intra успешно успя да заобиколи правителствената цензура. Той също така позволи на журналистите да получат важна информация от тези страни и която е от огромно международно значение, особено в областта на нарушенията на правата на човека и нарушаването на протоколите на ООН.

Google DNS

Когато активирате Intra на вашия таблет или телефон, той се свързва директно със собствените DNS сървъри на Google в целия свят чрез VPN.

Тази конкретна VPN връзка е тунел, който е напълно криптиран и не позволява на външен човек да наблюдава вашата връзка да вижда кои уебсайтове посещавате. Всичко, което им е видимо, е връзката ви с безплатен сървър на Google DNS.

Ако предпочитате да използвате друг DNS сървър, предварителната настройка на Intra ви позволява да се свържете с CloudFlare. На всичкото отгоре можете също да въведете подробности за вашия допълнителен избор ръчно. Поверителността ви според съобщенията на Intra е „абсолютно гарантирана“. Той твърди, че дори не проследява нито един уебсайт, който посещавате, нито приложения, които използвате.

Intra безопасно ли е за употреба?

Наблюдателите на индустрията обаче смятат, че тази отдаденост на личния живот може да не е толкова силна, колкото предлаганата от платени VPN услуги като ExpressVPN. Но определено е по-добре от наличните безплатни опции.

Последните често рекламират VPN услуги, но всъщност предлагат само прокси, които може да не са задължително криптирани. Освен това те поддържат и дневници на своите потребители, които се свързват към техните сървъри.

  Как да инсталирате уеб браузър на FireStick?

Всъщност Intra е донякъде подобен на мрежата Tor, която предоставя версия на Firefox за Android. Това се нарича Orfox, който има възможност да се включи в ToR мрежата, когато се използва заедно с браузър, наречен Orbot. Версията на Windows на Orbot всъщност е самостоятелна и елиминира необходимостта от допълнително приложение, което да работи безпроблемно.

Tor работи на принципите на платена VPN услуга, с изключение на това, че нейната сървърна мрежа се предоставя доброволно. Това от своя страна поддържа мрежата абсолютно безплатна за използване, но не я оптимизира за скорост. По-скоро анонимността е оптимизирана.

Режим мост

Въпреки че потискащият режим може да идентифицира IP адреси на всеки сървър, който ви свързва с Tor, имате възможност да използвате „мостов режим“. Това ви позволява да получите достъп до отделна сървърна мрежа, която се свързва с тези сървъри, насочвайки ви към вашата дестинация през Tor.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me