Как да използвате Tor и VPN заедно

Всъщност е възможно комбинирането на Tor и VPN заедно. Използването на мрежата е неизменна част от живота на повечето хора в днешно време, но вече не е толкова просто, колкото преди десетилетие. Не можете просто да разчитате на защитната стена и антивируса за безопасност. Различни интернет стражи и надзираващи органи следят вашите онлайн дейности, макар и без ваше знание.

Освен това вие също трябва да осигурите безопасността на ценните си данни онлайн. Всички тези фактори принуждават много потребители в мрежата да приемат скрити мерки и да маскират своята онлайн идентичност и все още да изпълняват своите цели. Именно там се появяват услуги като VPN и Tor. Има различни начини да комбинирате VPN и Tor за постигане на още по-високо ниво на анонимност, поверителност и сигурност онлайн.

Как да комбинираме VPN и Tor заедно

Как да използвате Tor и VPN заедно

Какво е VPN?

VPN е услуга, която ви позволява да маскирате реалния IP адрес, вместо това ви назначава виртуален IP. Когато използвате VPN, дори вашият интернет доставчик не може да проследи какви данни изпращате или получавате, защото криптирането им покрива. Това прави VPN предпочитаното оръжие за потребителите в мрежата, които искат да останат анонимни онлайн. От политически активисти, които се стремят да избегнат проникването от правителствата до хора в страни с ограничени разпоредби за достъп до интернет, VPN се използват от милиони, за да заобиколят ограниченията за използване на мрежата..

Какво е Тор?

Tor, от друга страна, е мрежа, която позволява на потребителите да имат достъп до обикновено скритата секция в Интернет, известна като дълбоката мрежа. Той също така предлага прилично количество анонимност онлайн – макар и не толкова добър, колкото VPN услугите. Браузърът Tor се използва за достъп до мрежата Tor и с него можете лесно да намерите скритата секция в мрежата. Данните от мрежата на Tor маршрутизират, макар и различни сървъри и това затруднява проследяването на IP адреса на потребителите.

Защо да използвате Tor и VPN заедно?

Може да искате да използвате и двете услуги заедно, когато нуждата ви от анонимност онлайн е по-голяма от другите. Ако живеете в страна, управлявана от потискащо правителство (като Куба, Китай, Саудитска Арабия, Русия и т.н.) или принадлежите към активистка група, която работи под прикритие – адаптирането на този подход е необходимо.

Тези, които обменят ключови правителствени или научни данни онлайн, могат да се възползват от използването на този метод. Ако искате да предавате и изтегляте съдържание от онлайн ресурси, които са географски ограничени, комбинирането на два метода също може да бъде полезно.

Tor срещу VPN

 • Tor е по-бавен от VPN.
 • VPN е по-добър за изтегляне на P2P / торент.
 • Някои VPN услуги водят дневници на вашата активност при сърфиране, застрашавайки вашата анонимност в процеса.
 • Вашият доставчик на VPN може да вижда вашия реален IP адрес.
 • VPN е по-подходящ за гео-спуфинг.
 • Някои уебсайтове блокират Tor.
 • В някои случаи изходните възли на Tor могат да заразят вашето устройство със злонамерен софтуер.

И Tor, и VPN имат някои уникални предимства и когато ги използвате заедно, те могат да бъдат комбинирани. С други думи, не е нужно да избирате да използвате едно или друго, когато можете да ги използвате едновременно.

Метод 1 – Използване на Tor чрез VPN

При този метод първо трябва да се свържете със своя VPN сървър и след това да се свържете с мрежата Tor. Ако използвате този метод, дори вашият интернет доставчик няма да знае, че използвате Tor и обвинявате в така наречената дълбока мрежа. Възелът за въвеждане в Tor и ISP ще виждат IP адреса на VPN сървъра. Вашият доставчик на VPN услуги обаче може да разбере, че използвате Tor. Интересно е, че няколко VPN услуги като NordVPN използват OpenVPN конфигурационен файл, за да предложат Tor чрез VPN.

Професионалисти

 • Интернет доставчиците, NSA или други държавни агенции не могат да открият, че сърфирате в мрежата чрез Tor.
 • Tor въвеждащите възли няма да виждат вашия истински IP адрес.
 • Можете да получите достъп до скрити уеб сайтове на Tor, т.е. .onion

Против

 • Все още ще бъдете уязвими към злонамерени изходни възли на Tor.
 • Всеки незашифрован трафик, влизащ и излизащ от изходните възли на Tor, може да бъде наблюдаван.
 • Някои изходни възли на Tor могат да бъдат блокирани.

Метод 2 – Използване на VPN през Tor

При този метод първо се свързвате с вашия интернет доставчик и след това влизате в VPN акаунта чрез браузъра Tor и мрежата. Трябва да настроите вашия VPN клиент за работа с Tor. Интернет доставчикът може да види, че сте свързани с мрежата на Tor, но няма начин да види кои данни обменяте чрез VPN. Когато се свържете с мрежата чрез Tor, IP може да бъде проследен, тъй като Tor не използва криптиране от край до край, като VPN. Друг фактор е, че този метод може да вземе такса за вашата скорост в Интернет.

Професионалисти

 • Вашият VPN доставчик не може да види истинския ви IP адрес – само този на изходния възел на Tor.
 • Вие сте защитени от злонамерени изходни възли на Tor.
 • Използването на този подход ви позволява да заобиколите всички потенциални блокове на изходните възли на Tor.
 • Можете да заобиколите регионалните ограничения чрез промяна на местоположението на сървъра.
 • Цялата ви интернет връзка се препраща през Tor.

Против

 • Вашият доставчик на VPN монитор вижда вашите дейности за сърфиране.

Tor Over VPN или VPN Over Tor – кой метод е по-добър?

Ако искате да получите истинска анонимност онлайн, предлагаме да използвате VPN през Tor. В този случай дори вашият доставчик на VPN не може да види вашия истински IP адрес. Вие също сте защитени от злонамерени изходни възли на Tor.

От друга страна, вашият VPN доставчик все още може да вижда вашия истински IP адрес, ако използвате Tor чрез VPN. Ако използвате надеждна, надеждна VPN услуга, която не поддържа дневници на вашите дейности за сърфиране, не бива да се притеснявате толкова за този факт. Имайте предвид, че не сте защитени от злонамерени изходни възли на Tor, ако използвате този подход.

Най-добрите VPN услуги за използване с Tor

Независимо кой метод сте избрали да използвате, трябва да сте абсолютно сигурни, че използвате VPN, който зачита вашата онлайн поверителност. Политиката „Няма запазени дневници“ е задължителна. Разгледайте списъка с най-добрите VPN доставчици, които можете да използвате с Tor по-долу. ExpressVPN предлагат на своите потребители услуга Tor Onion, Expressobutiolem.onion, което по принцип ви предпазва от злонамерени Tor Exit Nodes и помага на гражданите, живеещи в страни с висока цензура, да имат достъп до Интернет свободно.

Tor и VPN Combo – допълнителни аспекти, които трябва да имате предвид

И двата метода, които илюстрирахме по-горе, ви предлагат сравнително прилични нива на анонимност, но те имат и своите недостатъци. Въз основа на аспекти като местоположението на VPN сървъра и едновременното използване на двете услуги, забавянето на скоростта на интернет е това, което вероятно не можете да избегнете. От решаващо значение е и вие използвайте VPN услуга, която не регистрира потребителски данни. 

Не всички VPN услуги предлагат това и проверете това преди да използвате VPN, ако истинската онлайн анонимност е това, което търсите. За да останете абсолютно непроследими при използване на мрежата, можете също да използвате Tails, живо Linux дистрибуция, която изчерпва USB устройство и предлага пълен достъп до мрежата Tor. Важно е също така да използвате обновената версия на браузъра Tor. Това ще ви осигури максимална защита онлайн заедно с анонимност.

Независимо дали решите да използвате VPN през Tor или обратното, комбинирането на Tor и VPN винаги се препоръчва.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me