Какво е I2P? Невидим интернет проект

Всеки, който активно търси начин за анонимно използване на интернет, вероятно вече е чувал за darknet I2P. Тази конкретна мрежа привлече интереса на света, когато бе разкрито, че тъмният уеб сайт „Пътят на коприната“ намери своя нов дом в децентрализираната мрежа. Прочетете, за да разберете какво е I2P и как можете да го инсталирате на вашата система.

Какво е I2P?

Съкратено за проекта Invisible Internet, I2P е децентрализирана анонимизираща мрежа. Най-добрият начин да разберете тази мрежа е да мислите за нея като интернет в интернет.

Нека обясня.

В известен смисъл I2P разчита на P2P мрежата, за да поддържа функционалността си като мрежа, достъпна само чрез собствен софтуер. Въпреки това, за разлика от P2P мрежите, той предлага на своите потребители възможността да избират дължината на тунелите, които мрежата използва. С други думи, вие получавате свързаността на P2P мрежа с добавения бонус от анонимна тунелна система. Вижте, когато промените дължината на тунелите, през които е преминала информацията ви, е невероятно трудно за всеки да разбере какво се изпраща, къде отива и откъде първоначално е дошла..

Как I2P се различава от Tor?

Бих заявил, че единственото сходство между I2P и Tor е идеята, че двамата анонимят вашите комуникации. Сравняването на двете услуги обаче много прилича на сравняване на ябълки с портокали. Въпреки че и Tor, и I2P позволяват на потребителите да имат достъп до Dark Web, има няколко основни точки, които ги отличават като две различни услуги:

 • Tor е базирана на директория мрежа за анонимизиране, което означава, че има централизирана точка, която управлява цялостната мрежа. I2P обаче е децентрализирана и разчита на своите потребители да съхраняват съдържанието си в техните системи. Ще имате достъп до eepite на I2P (мрежовата версия на уебсайт) само ако създателят на съдържание е онлайн.
 • Първоначално I2P не е направен предвид clearnet (нормален интернет). Като такъв, той предлага на своите потребители няколко възможности да се свържат с clearnet с помощта на мрежата. Tor, от друга страна, позволява на потребителите да преглеждат изчистителната мрежа анонимно, използвайки нейния браузър.
 • Tor е създадена мрежа за анонимизиране от години и събра голяма потребителска база. I2P, от друга страна, все още е в своята бета форма и все още не е достигнал до потребителска база, която би му предоставила авторитета на Tor и други тъмнини.
 • Поради бета нивото си, I2P е по-предразположен да има грешки в програмата си от Tor.
 • Tor използва маршрутизиране на лук, за да предава информацията анонимно през своята мрежа. I2P използва това, което е известно като Чесън Рутинг.
  Най-добрите стрийминг устройства през 2023 г.

Какво е чесън рутинг?

Ако вече сте запознати с Tor (The Onion Router), тогава вероятно сте чували за идеята за маршрутизиране на лук. Маршрутизацията на лук е, когато информацията е криптирана на слоеве, подобно на лук, така че да пътува по мрежата до местоназначението си, без да позволява на трети страни достъп до информацията, която носи.

Чесновата маршрутизация, от друга страна, е малко по-различна. Вместо да криптира данните на слоеве, маршрутизацията на чесъна работи върху криптирането на множество съобщения заедно, за да направи още по-труден достъпът на трета страна за достъп до цялата предавана информация. Подобно на действителната скилидка на Чесън, маршрутизацията на чесъна затруднява хакерите да извършват анализ на трафика на вашата комуникация.

Как да настроите I2P мрежата

Ако търсите ръководства за инсталиране онлайн, обикновено ще стигнете до същото заключение, което направих преди много време: разработчиците не пишат по начин, по който не-разработчиците могат да разберат. Виждайки, че I2P е с отворен достъп, повечето ръководства за инсталиране, които ще видите, са написани от разработчици и като такива са малко объркващи.

За да ви помогнем, ето подробно ръководство за инсталиране, което трябва да ви помогне да започнете. Моля, обърнете внимание, че не съм се впускал в подробности за това какво можете да направите с вашия I2P рутер, просто защото това е ръководство за начинаещи. Не предлагам да се подправят много от функциите на I2P, ако вече не знаете какво правите. Ако сте технологично настроени и имате междинно разбиране за пълномощните, тогава уебсайтът на FiireFsdsfssssssss в мрежата има много полезна информация за вас, за да конфигурирате вашия невидим интернет проект по ваш вкус.

  Как да правите и получавате анонимни плащания

Изтегляне на правилните файлове

Преди да започнете нещо, свързано с I2P, трябва да се уверите, че имате инсталирана и работеща Java на вашата система. Ако нямате Java на устройството си, трябва да изтеглите програмата от официалния им сайт. Изтеглете версията на Java, която работи на вашата конкретна система и я инсталирайте.

След като инсталирате Java, можете да започнете с I2P. Отидете на официалния сайт и изтеглете файловете, които работят на типа устройство, което притежавате. Можете да намерите версии за сваляне за:

 • Windows
 • Mac OS X
 • GNU / Linus / BSD / Solaris
 • Debian / Ubuntu
 • андроид

За съжаление, iOS все още няма работеща версия на I2P.

След като файлът бъде изтеглен, го инсталирайте във вашата система. За да улесните нещата по-късно, не забравяйте да позволите на I2P да създаде пряк път за вас в стартовото ви меню.

Конфигуриране на вашата I2P мрежа

Сега, когато програмата действително е налична във вашата система, е време да обсъдите как да я настроите. Искам да отбележа, че този процес е технически по своята същност. Въпреки техничността, не би трябвало да ви отнеме много време да свикнете с използването на I2P. Ето как да конфигурирате мрежата във вашата система:

 1. Достъп до вашия I2P рутер. Можете да направите това, като кликнете върху Стартиране на I2P (рестартиращо) във вашия старт меню.
 2. Вашият браузър по подразбиране автоматично ще се отвори към конзолата на рутера. Ще забележите, че се отваря както прозорец на конзолата, така и прозорец на браузър, съдържащ рутера, Недей X от прозореца на конзолата.
 3. Отворете Firefox. Въпреки че можете да използвате всеки браузър за I2P (включително Tor), аз предлагам да използвате Firefox през Chrome или Internet Explorer.
 4. Кликнете върху Меню лента в десния горен ъгъл на браузъра. Изберете Общи опции и превъртете надолу до Мрежови настройки.
 5. Кликнете върху Настройки.
 6. Превключете Ръчна конфигурация на прокси.
 7. В HTTP прокси поле, въведете 127.0.0.1
 8. Напишете в 4444 за порт поле.
 9. В полето озаглавено Няма прокси за, напишете в localhost, 127.0.0.1
 10. Натиснете OK.

NB: Ако планирате да използвате тази мрежа често, предлагам да изтеглите разширението на Firefox FoxyProxy, за да промените бързо настройките на прокси сървъра. FoxyProxy е разширение, намиращо се в Chrome и Firefox и ви помага да включите мрежовите настройки, специфични за I2P, с едно щракване. Ако търсите изтегляне на FoxyProxy, използвайте настройките за конфигурация на екрана по-долу.

  Как да използвате Tor и VPN заедно

Какво можете да направите с I2P като начинаещ

Има няколко неща, които можете да правите с I2P като начинаещ, без да се налага да получавате твърде технически.

 1. порой. I2P активно насърчава Torrenting като част от мотото си за свобода на словото. Като се има предвид, торентът извън самата мрежа е ограничен до всичко, което е на разположение в мрежата. Въпреки че няма да можете да намерите същото количество торектно съдържание като в clearnet, вие все още ще имате достоен избор от файлове, които да изтеглите. Ако идеята за ограничено съдържание ви се струва ужасна, можете да използвате Vuze (торент програма) и да разрешите анонимно нейния I2P добавка за торент.
 2. поща. Потребителите имат достъп до това, което е известно като I2P-Bote, напълно децентрализирана и разпространена анонимна имейл система, която се фокусира основно върху сигурността. Потребителите също имат достъп до Susimail, псевдоанонимен уеб-базиран имейл клиент, който се фокусира върху сигурността и поверителността.
 3. Eepsite. Всеки потребител има достъп до собствения си eepite, което е терминът, използван за обозначаване на I2P уебсайтове. Eepsites използват суфикса .i2p и се намират изключително в мрежата. Ще имате достъп до eepite и само ако потребителят му е онлайн, което за съжаление е един от недостатъците на децентрализираната мрежа.

По-напредналите потребители могат да използват IRC за достъп до I2P чатовете. Тъй като това изисква да имате инсталиран IRC клиент във вашата система, няма да навлизам в тази конкретна функционалност. Можете обаче да получите повече подробности за тази функция извън онлайн документацията на мрежата.

Обяснено с I2P – финални мисли

Това е всичко, което трябва да знаете, за да започнете сами. Разбира се, има цял куп готини функции и функции, за които можете да използвате мрежата, но конфигурирането и активирането на тези функции изисква известна форма на техническа квалификация. Поради тази причина поддържах това ръководство достатъчно просто за начинаещи, които искат да започнат своето пътешествие в тъмнет. За повече ръководства и инструкции, свързани с по-модерните функции на I2P, предлагам да отидете на официалния им уебсайт и да прочетете документационния им раздел.

>

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me