SOCKS5 Proxy vs VPN – Vad är skillnaden?

SOCKS5 Proxy vs VPN? Vad är skillnaden? När det gäller att ladda ner torrenter anonymt använder de flesta antingen SOCKS5 eller virtuella privata nätverk. Varje metod har sina för- och nackdelar. I den här guiden kommer jag att jämföra de två och förhoppningsvis hjälpa dig att bestämma vilken lösning som är bäst att uppnå anonymitet online och kringgå geo-restriktioner.

SOCKS5 vs VPN - Vad är skillnaden?

SOCKS5 Proxy vs VPN – Vad är skillnaden?

Topp VPN för Kodi

Vad är SOCKS5?

Socket Secure, aka SOCKS, är ett protokoll som specifikt används för proxyservrar. SOCKS5 är i grunden en mångsidig utökning av SOCKS-protokollet som stöder avancerade nätverksteknologier, till exempel UDP-protokollet och IPv6. Det kan överföra de flesta typer av datapaket och protokoll. En SOCKS5-proxy maskerar din IP-adress för att kringgå geolokaliseringsbegränsningar och begränsande brandväggar. Den dirigerar Internettrafiken för ett specifikt program eller app via en tredjeparts proxyserver. Med denna process kan du ändra den offentliga IP-adressen för det program som du har SOCKS5 på. Tillgång till den proxyservern kräver verifiering, dvs endast verifierade användare kan komma åt dessa servrar.

Vad är VPN?

VPN står för virtuella privata nätverk. När du ansluter till en VPN-server kommer all din Internet-trafik att passera genom en säker fjärrserver. Denna server krypterar all din trafik. Din IP-adress kommer också att maskeras under processen. När det gäller online-anonmitet och integritet finns det inga bättre alternativ som jag kan tänka på. Kanske är VPN: s enda riktiga nackdel att processen för att kryptera din trafik kan dra ner din internethastighet något. Till skillnad från SOCKS5-proxyer där din trafik endast är delvis krypterad, skyddar VPN all din Internet-anslutning från potentiella avlyssna.

  Как да получите достъп до уебсайтове с ограничен регион?

SOCKS5 Proxy vs VPN

Både VPN och en SOCKS5-proxy kan dölja din IP-adress. Till skillnad från VPN, en proxyserver erbjuder inte krypterad trafik. Detta är det främsta skälet till att SOCKS5-proxyer överväger snabbare än VPN. Det faktum att de inte behöver spendera resurser för att kryptera trafikresultat i snabbare nedladdnings- / uppladdningshastigheter än en VPN-anslutning med stark kryptering. I princip är att välja mellan VPN och SOCK5 en avvägning mellan integritet och hastighet.

I slutet av dagen ger VPN dig mycket större säkerhet och anonymitet. End-to-end-kryptering är det som förhindrar internetleverantörer, annonsörer, myndigheter, cyberbrottslingar och vem som helst däremellan övervakar din onlineaktivitet. SOCKS5 maskerar helt enkelt din online identitet.

  • Både SOCKS5 och VPN kan dölja din IP-adress och dölja din identitet online.
  • Medan VPN krypterar din trafik, gör SOCK5 det inte.
  • Genom att använda en SOCKS5-proxy för uTorrent eller annan P2P-app kan du uppnå bättre nedladdningshastigheter jämfört med VPN.
  • Din Internetleverantör kanske fortfarande kan övervaka dina nedladdningsaktiviteter om du använder SOCKS5. Endast VPN ger fullständig anonymitet.
  • SOCKS5 kan endast användas för specifika applikationer som uTorrent
  • VPN krypterar däremot all din trafik, oavsett vad du gör online.
  • När det gäller att kringgå geo-restriktioner är VPN det bättre alternativet.
  • I vissa fall kan proxyservrar hålla loggar. Det betyder att om någon kan hacka dessa servrar kan de få loggar över dina online-aktiviteter.
  • VPN-tjänster som IPVanish, i jämförelse, hålla noll loggar för dina surfaktiviteter.

SOCKS5 vs VPN – Vilken man ska välja?

Du behöver inte göra en kompromiss. Det finns vissa VPN-tjänster som erbjuder sina användare både VPN- och SOCK5-proxyer. IPVanish och NordVPN är båda bra exempel. Du behöver inte betala några extra avgifter om du vill ställa in SOCKS5-proxyerna på din uTorrent-app.

Personligen föredrar jag VPN. Om du använder en ordentlig VPN-tjänst och ansluter till en server som inte är långt borta är hastighetsskillnaden nästan obemärkt. För att inte tala om det faktum att SOCKS5 är underlägsen VPN när det gäller anonymitet online. Ändå, om du är särskilt otäck med internethastigheter kan du använda SOCKS 5 för alla dina P2P-aktiviteter.

  DSTV Outside South Africa – How to unblock watch

Vad sägs om smarta DNS-proxier?

Smarta DNS-proxytjänster som Unlocator är ett bra alternativ om allt du vill är att låsa upp strömningskanaler som inte är tillgängliga i din region. I det här fallet omdirigeras endast trafiken som visar din plats till den specifika webbplats som du vill avblockera.

Smart DNS krypterar dock inte din trafik alls. Din ISP- och copyright-troll kan fortfarande övervaka dina nedladdningsaktiviteter även om du har installerade smarta DNS-proxyer på din enhet.

SOCKS5 vs VPN – Slutsats

I slutändan beror det allt på dina personliga preferenser. Personligen anser jag att du aldrig kan vara för försiktig med din integritet online. Det är därför jag rekommenderar starkt att använda VPN istället för SOCKS5 proxyer om du värdesätter din integritet och säkerhet medan du laddar ner torrents.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me