Bör ditt VPN vara på hela tiden?

Virtuella privata nätverk eller VPN har ökat enormt i popularitet under det senaste decenniet. När Internet blir farligare behöver användare bättre teknik för att skydda sig själva och deras integritet. VPN-programvaran har framkommit som det perfekta svaret för dessa behov. Förutom att skydda din integritet online, utför VPN också ett antal andra funktioner. De kan tillåta dig åtkomst till data som annars inte finns i din region. De kan också hjälpa dig att kringgå datastartning och njuta av de internethastigheter du förtjänar.

Bör ditt VPN vara på hela tiden?

Bör ditt VPN vara på hela tiden?

Men det finns en populär fråga bland nya såväl som erfarna VPN-användare om dess längd på användning. De undrar om en VPN måste vara kvar hela tiden. Låt oss diskutera några punkter för att hitta ett svar på den här frågan.

Situationer när du ska hålla ditt VPN aktiverat

Det är ganska uppenbart att det inte finns något VPN-behov när du inte är ansluten till internet. Till skillnad från antivirusprogram skyddar inte en VPN hårddiskdata på din enhet. Det ger bara skydd för kommunikation och aktiviteter när du är online.

Med det sagt finns det ett antal situationer där du bör hålla ditt VPN aktiverat. Här är en lista.

När du vill komma åt blockerat innehåll

Det finns knappast några länder i världen där vissa geobegränsningar inte gäller. Dessa är föremål för de mandat som utfärdats av myndigheter och företagens privata beslut. Internetleverantörer måste följa dessa regler och de kan inte låta dig få tillgång till vissa internetresurser via din ursprungliga IP-adress.

  Är Torrenting lagligt och säkert att använda?

I sådana fall måste du aktivera ditt VPN och ansluta till en fjärrserver där informationen inte är blockerad. Du måste också vara säker på att du håller ditt VPN aktiverat hela din online-verksamhet. Eftersom din anslutning dirigeras via VPN-tjänsten och avvisas från en fjärrserver, om du stänger VPN, kommer anslutningen att upphöra, din faktiska IP-adress kommer att synas, och du förlorar åtkomsten till det blockerade innehållet.

När du är på en offentlig Wi-Fi

Offentliga Wi-Fi är mycket populära över hela världen. De är en viktig anledning till att människor besöker offentliga anläggningar som kaféer. Medan alla älskar gratis internet måste du vara medveten om farorna du utsätter dig för. På senare tid har cryptocurrency gruvarbetare varit kända för att infiltrera allmän Wi-Fi och använda enheterna anslutna till den för gruvdrift. Detta kan tappa datorns bearbetningshastighet betydligt medan du är ansluten.

Dessutom är offentliga Wi-Fi-nätverk glada jaktplatser för hackare och andra cyberbrottslingar. Det är inte ovanligt att människors enheter smittas med skadlig programvara eller ransomware som sedan används för att utpressa dem. Så när du använder en offentlig Wi-Fi är det viktigt att du håller din VPN på och ansluter till Wi-Fi genom det. Detta kommer att skydda dig mot alla faror.

När du upplever bandbreddstrottling

Bandbreddstrottling har blivit en vanlig praxis bland internetleverantörer runt om i världen. Den grundläggande tanken bakom detta är att om du försöker konsumera extra bandbredd (genom torrenter etc.) kommer dina hastigheter att vara begränsade.

I sådana fall kan du slå på din VPN och kringgå gasspjället helt. Eftersom en VPN krypterar dina data kan ISP: n inte se vilka data du har tillgång till och kommer inte att kunna strypa dina hastigheter. Men du måste hålla ditt VPN aktiverat hela tiden när du gör det. Annars måste du bara gå tillbaka till snigelhastigheterna du får när du använder torrenter.

  Vad gör Roku till den mest populära strömningsenheten

När du har långsam Internet

Bandbreddstrottling är inte det enda skälet till att ditt internet kan avta. Det finns ett antal skäl till att detta kan hända. En av de största bland dessa är det faktiska fysiska avståndet mellan dig och servern du använder. Ju större avstånd, desto mer tid tar ditt internet att bearbeta dina anslutningskrav. Som ett resultat kan du uppleva långsammare internethastigheter än vanligt.

I sådana fall kan du använda ett VPN för att få anslutning till en närmare server. Det mindre avståndet mellan dig och servern hjälper dig att få bättre hastigheter. Men du måste fortfarande hålla ditt VPN aktiverat hela tiden. Annars går din anslutning tillbaka till din standardserver och dina hastigheter sjunker igen.

När du gör transaktioner online

Om du är en onlinebankanvändare eller handlar på onlinemarknader eller till och med cryptocurrency är VPN ett måste för dig. Det är ganska vanligt att osäkrade transaktioner fångas upp och omdirigeras. Om detta händer dig, är alla dina överföringspengar lika bra som borta. Vidare kan dina personliga kontouppgifter också äventyras och om du inte hanterar situationen tillräckligt, kan alla dina framtida transaktioner också äventyras.

Så när du gör någon form av monetär transaktion måste du hålla ditt VPN aktiverat. Krypteringen som erbjuds av VPN: er kommer att skydda dig mot stöld online och också säkerställa att ingen kan få tillgång till andra konton än dig. Vissa finansinstitut kan till och med insistera på VPN-anslutningar eftersom de känner till de potentiella riskerna i alla sådana transaktioner.

När du vill spara pengar

Om du handlar online kanske du kanske vet att produkter kan prissättas olika från region till region, även inom samma land. Du kan spara lite pengar genom att använda en VPN och ta reda på var produkten du vill säljer till ett billigare pris. Sedan helt enkelt få produkten levererad till ditt hem. Men för att göra detta måste du hålla ditt VPN aktiverat medan du gör beställningen.

  Hur du ändrar din IP-adress på Mozilla FireFox

VPN ska alltid slås på – Slutsats

I grund och botten bör ditt VPN vara på när du använder någon fjärrserver eller proxyservice. Detsamma gäller när du får tillgång till känslig information eller överför den. Eftersom de flesta topp-VPN: er ger obegränsad bandbredd, finns det ingen anledning att stänga av ditt VPN ändå!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me