Hur du inaktiverar geolokalisering i webbläsare och varför

Geolokalisering var en term som inte hördes för bara ett decennium sedan. Men med ökningen av smartphones, surfplattor och bärbara datorer har världen gått in i en ny övervakningstid. Geolokationstjänster kan nu peka ner på den exakta gatan du befinner dig i.

Hur du inaktiverar geolokalisering i webbläsare och varför

Hur du inaktiverar geolokalisering i webbläsare och varför

Gör inget misstag, geolokalisering har sina fördelar. Saker som att få heta erbjudanden medan du köpar eller vägbeskrivning till närmaste bensinstation på en ensam motorväg är fantastisk. Men all kunskap kommer till ett pris och du måste vara säker på vad du ger bort, dvs din integritet.

Det enklaste sättet att upptäcka geolokaliseringstjänster är när någon webbplats dyker upp med något meddelande som:

 • “Denna webbplats använder cookies för att lagra information om ditt besök (inklusive din plats).”
 • “Den här webbplatsen vill veta din plats.”

Om du ser något sådant meddelande vet du att din plats söks. Nu kan det vara nödvändigt för dig att erbjuda och veta när du ska utöva dina rättigheter är avgörande.

Vad är geolocation exakt?

I de enklaste termerna är geolokalisering en approximation av din realtidsplats baserat på din internetaktiverade enhet. Så detta betyder att din plats är direkt knuten till din enhet. Så om du lämnar en enhet med aktiv tillstånd för geolokalisering någonstans, kommer din inspelade plats för den tiden att vara den där platsen. Å andra sidan täcker din smartwatch eller din fitness tracker varje steg du tog när du bär det.

  Vad och hur mycket vet Google om dig

Hur kan geolokalisering kompromissa med din säkerhet?

Telefonen har ett inbyggt GPS-system. Det här systemet används för att tillhandahålla platsbaserade tjänster till dig. Dessutom kan vissa appar som Facebook, Instagram, Uber och andra använda din plats av olika skäl.

Nu är det inte som om denna anläggning är utan meriter. Liksom i de två exemplen som vi nämnde tidigare kan den användas till stor användning i vissa sammanhang. Om du sitter fast någonstans borta från civilisationen, kan du spåra verkligen rädda ditt liv. Samma sak gäller heta erbjudanden och endast en timmes försäljning i populära butiker.

Det finns dock lite till inget behov att spåras hela dagen varje dag på din enhet. Och det kan faktiskt leda till ett antal risker. Att till exempel dela din omedelbara plats med människor du litar på är inte så mycket. I själva verket kanske du vill göra det av säkerhetsskäl eller av något annat syfte. Men när flera appar kan komma åt din plats har du liten kontroll över vem som vet var du är. Låt oss säga att du gör ett geo-taggat inlägg på Facebook via appen. Om du inte har gömt dina inlägg på rätt sätt kommer de att vara synliga för alla.

En annan stor övervägande är dina barns säkerhet. Det finns praktiskt taget inga barn i världen utan smartphones och detta kan användas till avskyvärda ändamål. Föräldrar bör vidta extra försiktighetsåtgärder med barn och de internetaktiverade enheterna de använder. Alla behörigheter som utsätter dem för faror online och offline, inklusive geolokalisering. Geolokalisering kan också vara ett skäl för kompromissad GPS-data. Denna information samlas in med alla telefonresurser du har på din enhet om inte alternativet är avmarkerat.

  Vad är Shadowsocks? Kinas underjordiska ombud förklarade

Vad som förenar problemet är att många användare inte ens vet att det finns. Så de kunde få sin personliga information inspelad och delad med nästan vem som helst utan att inse det. Även om detta inte nödvändigtvis kan leda till något farligt resultat, är det fortfarande ett problem med sekretess och säkerhet. Vi vill satsa att att vara tryggt prioriterar framför att dela uppriktiga foton på alla sociala medieplattformar.

Inaktivera dina webbläsarbaserade geolokationsfunktioner

Flera webbplatser som upplever hög trafikvolym kan be dig om din plats innan du arbetar ordentligt. Men i slutändan är det ditt val om du vill erbjuda denna information eller inte. Så här är några sätt du kan stänga av funktionerna för automatisk placering av geolocation.

Google Chrome

 1. Klicka på menyknappen (≡ eller ⋮)
 2. Gå till Inställningar
 3. Gå till alternativet Avancerat
 4. Gå till sekretess och säkerhet och klicka på innehållsinställningar …
 5. Hitta platssegmentet
 6. Aktivera alternativet för Fråga innan du går in (rekommenderas)

Microsoft Edge

 1. Om du har Windows 10, besök Action Center
 2. Öppna Inställningar
 3. Välj sekretess
 4. Klicka på Location
 5. Hitta skjutreglaget för platshistorik och stäng av det
 6. Välj alternativet Rensa

Mozilla Firefox

 1. Gå till adressfältet och skriv in “enterabout: config”
 2. Ett meddelande dyker upp och säger ”Det här kan ogiltiga garantin”. Klicka på Jag accepterar risken! knapp
 3. Återigen, gå till sökfältet och skriv in “entergeo.enabled”
 4. Klicka två gånger på geo.enabled-inställningen för att förvandla värdet till falskt

Ytterligare tips och tricks

Vissa sätt du kan använda geolokationstjänster utan att kompromissa med säkerheten

 • Avmarkera GPS-alternativet från inställningsalternativet på din smartphone / digitalkamera. Om du delar bilder från den här enheten är det klokt att göra det. Den exakta processen för att stänga av geografisk plats varierar beroende på enhet. Kontrollera också om några appar för appar har platsbehörigheter och stäng av dem.
 • Om du använder sociala medier måste du se till att ingen annan än de personer du litar på kan komma åt dina data. Detta betyder dina foton och alla andra bevis som pekar på var du har varit tidigare eller ofta med någon regelbundenhet. På samma sätt bör all information relaterad till dina vänner, familj, medarbetare och alla andra människor du känner som standard vara utanför gränserna.
 • I slutändan är du ansvarig för de bilder du delar och som du tillåter åtkomst till. De flesta populära sociala medier har ett ganska anständigt alternativ för val av inläggspublik tillgängligt vid delning. Du bör använda det för att se till att dina inlägg bara är synliga för dem du litar på.
  Vad är Internetövervakning och hur man undviker det

Slutgiltiga tankar

GPS- och lokationstjänster är inte de enda metoder som webbplatserna du besöker och appar du använder vänder sig till för att fastställa din plats. Din offentliga IP-adress ger också bort din verkliga plats. Därför är det inte tillräckligt att inaktivera platstjänster på din enhet. Det är viktigt att du också döljer din IP-adress. Det bästa sättet att göra det är att använda ett virtuellt privat nätverk som kallas VPN. Ta en titt på de bästa VPN-tjänsterna för webbläsare i vår djupgående granskning.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me