4G vs WiFi – Vilken är säkrare att använda?

Ska jag använda 4G eller WiFi för säker, säker internetanslutning? Vi lever i en värld där nyheter om internetbedrägerier, hackade bankkonton och identitetsstölder hörs nästan varje dag. Vi får meddelanden och varningar från olika, pålitliga källor i hopp om att skapa medvetenhet om “phishing” och det är nästan som om termen “digital säkerhet” är en oxymoron.  

Eftersom fler och fler människor kommer under paraplyet på Internet och blir beroende av det för arbete, underhållning och för att utföra monotona uppgifter som att betala räkningar och boka biljetter etc. är det viktigt att lära sig att skydda våra data.

4G vs WiFi - Vilken är säkrare att använda

4G vs WiFi – Vilken är säkrare att använda

Ändra Internet-scenarier

Med tekniska framsteg har 2G utvecklats till 3G och nu till 4G Internet-anslutningar. Vi har också möjlighet att ansluta till internet via Wi-Fi, vilket av dessa alternativ är det säkraste?

Tyvärr finns det inget 100% säkert sätt att komma åt Internet. Som Robert Morris säger en kryptograf: ”De tre gyllene reglerna för att säkerställa datasäkerhet är: inte äga en dator; slå inte på det; och använd det inte. ” Detta visar att internet egentligen inte är en säker plats. Men eftersom det inte är ett alternativ för någon av oss att inte använda det, låt oss ta en titt på vägarna till internetanslutning som vi har tillgängliga för oss.

4G vs WiFi – Låt oss jämföra

Mobildata som en 4G-anslutning – Att ansluta till Internet via din mobildataleverantör via en 4G-anslutning är säkrare än offentlig Wi-Fi eftersom den överförda informationen är krypterad. I många länder anses mobilt internet vara snabbare än traditionellt bredband.

  De bästa apparna för Apple TV som du bara behöver just nu

Offentlig Wi-Fi – Att använda allmän Wi-Fi eller Wi-Fi som finns på hotell, flygplatser, köpcentra etc. är mycket farligt och det finns ingen garanti för att dina uppgifter är säkra. Offentlig Wi-Fi kräver ingen identifiering för att ansluta till ett nätverk och även om detta är till nytta för den genomsnittliga personen är det också fördelaktigt för en hackare. Cyberbrottslingar snuffar runt hela tiden och det är mycket troligt att de kan sniffa dina data.

Vem som helst kan bli en hacker

Hackingsprogramvara är fritt tillgängligt online och alla som vet vart de ska leta kan hitta den. Det finns ingen speciell teknik som behövs för hacking. Varje Wi-Fi-aktiverad dator kan användas av en hacker och de använder ofta kaféer, gallerior och flygplatser etc. som jaktplatser. En Wi-Fi-anslutning som denna gör det möjligt för en hackare att positionera sig mellan dig och anslutningsterminalen och därmed fånga upp alla e-postmeddelanden du skickar tillsammans med din kreditkortsinformation etc. Dessa platser har hundratals personer som ansluter till samma Wi-Fi och om du är en av dem, du kan riskera att kompromissa dina data.

Men det är mer komplicerat för en hackare att hacka till din mobiltelefon. Återigen är det inte omöjligt och 3G- och 4G-data kan också äventyras, men att hacking av ett mobilnät är svårt och innebär användning av specialteknik och utrustning och kan bli dyrare.

VPN – den säkraste lösningen

Det finns flera hot mot dina data, men det finns bara en bra lösning – Att använda ett virtuellt privat nätverk (VPN). Med en VPN kan du bli anonym på Internet. Med ett VPN krypteras all din trafik med hög säkerhet, vilket inte är lätt att knäcka. Det skapar en säker tunnel för dina data att passera, med dess källa nästan omöjligt att spåra. Vi har nyligen publicerat en recension av de bästa leverantörerna av VPN-tjänster som du kan registrera dig med.

  Hur tjänar gratis VPN-leverantörer pengar?

Om allt detta låter överväldigande, kom bara ihåg att privata Wi-Fi-anslutningar eller Wi-Fi-nätverk som är tillgängliga för ett slutet nätverk (som det du hittar hemma eller på ett kontor) är relativt säkra. Sådana anslutningar är lösenordsskyddade och kan användas utan mycket oro. När du är borta från privat Wi-Fi (när du reser) stänger du av Wi-Fi och använder ditt mobilnätverk.  

VPN lägger till ett extra lager av säkerhet

Använd en VPN via mobilnätet eftersom detta är ditt säkraste alternativ och hjälper dig att öka din säkerhet online och därmed hålla dina data och lösenord privata och utom räckhåll för hackare. Eftersom en VPN krypterar data som lämnar din dator blir det svårt för hackare att bryta den. Det finns faktiskt många VPN som tillhandahåller 256-bitars kryptering som är svårt även för myndigheter att bryta. Om du uppskattar din säkerhet, se till att du får ett VPN som erbjuder högklassigt skydd oavsett om du använder 4G eller WiFi för Internet-åtkomst.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me