Vad kan din ISP se?

“Jane, visste du att dina surfvanor online är synliga för din internetleverantör?” ”Ja, jag har hört talas om det. Men de kan inte se ALLT jag gör, eller hur? Folk tänker i allmänhet inte på ISP-spårning, förutsatt att ISP: er inte kan se allt. Sanningen är att din internetleverantör kan se allt du gör online. Detta inkluderar allt från dina e-postmeddelanden och lösenord, nedladdningar, streaming, till allt du ber Google.

Vad kan din ISP se?

Vad kan din ISP se?

Din Internet-trafik hanteras av din Internetleverantör

Hela din Internet-trafik hanteras av din Internetleverantör så att de enkelt kan övervaka dina online-aktiviteter. De kan till och med samla in din privata information. Genom att bara analysera dina sökvanor kan de ta reda på dina intressen. Denna information kan sedan säljas till tredjepartsannonsörer.

Även om du kanske tror att du inte har något att dölja, är sanningen att din information kan användas mot dig om den faller i fel händer. Om du är en integritetsmedveten person vill du inte att din Internetleverantör ska hålla koll på dina internetaktiviteter. Det enda sättet du kan förhindra att myndigheterna (och hackare) ser din onlinetrafik är att kryptera den.

Vad din internetleverantör kan se

Här är en översikt över vad din Internetleverantör kan se när din trafik inte är krypterad.

  Jämförelse mellan Netflix och Amazon Prime Video 2023

URL: erna till alla webbplatser du besöker och dina inloggningsuppgifter

Om du besöker en okrypterad webbplats som använder HTTP istället för HTTPS, kan din ISP se allt du gör på den webbplatsen. Den kan ta reda på alla webbadresserna du besöker, dina inloggningsuppgifter (inklusive ditt lösenord) och om du köper något kan din Internetleverantör också se din betalningsinformation. Men om webbplatsen använder HTTPS kan din internetleverantör bara se att du har besökt den webbplatsen. Det kan inte se vad du gjorde på den webbplatsen.

Om du gör finansiella transaktioner online, se till att webbplatserna du besöker använder HTTPS. Besök inte webbplatser med ogiltiga eller löpt ut SSL-certifikat.

Om du söker total integritet och anonymitet är det bästa sättet att använda en VPN-tjänst. En bra VPN kommer att kryptera all din trafik och förhindra att din Internet-leverantör ser vad du gör online.

Dina e-postmeddelanden

Om din e-posttjänst inte använder TLS-kryptering (Transport Layer Security) kan din Internetleverantör enkelt läsa innehållet i din e-post. Om du använder ett e-postmeddelande från din Internetleverantör, finns det ingenting som de inte kan se.

Att använda en e-posttjänst med en TLS-kryptering är lösningen på detta problem. Vissa gratis e-postleverantörer använder inte TLS. En betald e-posttjänst är definitivt det bästa alternativet om du har råd.

torrenta

Använder du BitTorrent för att ladda ner filer från internet? Även om du laddar ner legit och lagliga filer kan din Internetleverantör övervaka dina torrenting-aktiviteter. Din Internetleverantör är förmodligen inte bekymrad över innehållet i filerna du laddar ner.

Men om du gör för mycket torrenting och använder överdriven bandbredd, kan de strypa dina nedladdningshastigheter för att stoppa dig. Att använda en VPN är det enklaste och säkraste sättet att förhindra att din Internetleverantör håller koll på din torrenting-aktivitet.

  Hur du ändrar din IP-adress på Mozilla FireFox

Dina Bitcoin-transaktioner

Vanliga Bitcoin-klienter kommer mer sannolikt att skicka okrypterade meddelanden till TCP-portar. Detta gör att din Internetleverantör kan ta reda på om du använder Bitcoin. Återigen är det att använda ett bra VPN det säkraste sättet att dölja dina Bitcoin-transaktioner från din ISP.

Vad händer om dina data är krypterade?

Om all din internettrafik är krypterad kan din internetleverantör inte se mycket. Men dina krypterade webbdata följs av okrypterade metadata och din internetleverantör kan analysera den. Med hjälp av denna information kan de inte ta reda på vilken webbplats du besökte eller vilken åtgärd du utförde på dessa webbplatser.

Men utifrån storleken, tidpunkten och frekvensen för dina Internet-trafikmönster kan de göra några starka gissningar. Studier har visat att även krypterad trafik ger mycket information om dina online-aktiviteter.

Till exempel har varje Youtube-video ett specifikt trafikmönster när den strömmas till dig. Genom att helt enkelt kontrollera detta trafikmönster kan din internetleverantör ta reda på vilken video du tittar på. Om du använder internet på flera enheter, kommer du att ansluta dem alla via en VPN-aktiverad router nästan omöjligt för din Internetleverantör att ta reda på vilken enhet du använder vid vilken tidpunkt.

En annan smart strategi är att se till att du har konstant trafik som kommer in och går ut från ditt hem. På detta sätt kan du undvika trafikspikar som varnar din Internetleverantör.

VPN för anonym surfning

Det finns flera verktyg du kan använda för att dölja vad du gör online från din internetleverantör. Tor, VPN, och fullmakter alla exemplen. Ett virtuellt privat nätverk, eller VPN, är överlägset det bästa och säkraste verktyget du kan använda för att förhindra din Internetleverantör från att spåra dina surfaktiviteter. Följ dessa steg för att förhindra att din Internetleverantör spårar dig online.

  1. Registrera dig först med en VPN-tjänst som ExpressVPN.
  2. Ladda sedan ner deras VPN-app till din bärbara dator eller smartphone.
  3. När detta är gjort, starta appen, logga in och anslut till en VPN-server från applikationen.
  4. All din Internet-trafik kommer nu att krypteras säkert.
  WiFi-hackning: Hur hackare bryter in i ditt trådlösa nätverk

Vad kan din ISP se? Slutgiltiga tankar

Använder du fortfarande okrypterat internet? Utan VPN är din onlineanvändning lätt att övervaka. Alla hackare med grundläggande kunskap om hacking kan läsa dina datapaket när de flyter genom ditt system. När du köper en VPN-tjänst, se till att du läser recensioner för att ta reda på de bästa och mest pålitliga VPN: n. När du är skyddad av ett bra VPN kan din internetleverantör inte se någon av dina data.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me