Vad och hur mycket vet Google om dig

Teknologigiganten Google har blivit synonymt med att söka på webben. Så mycket att vi inte hittar information längre – vi Google det. Nästan alla Googles tjänster är gratis, från Gmail till Hangouts till YouTube. Även om vi inte behöver betala något för att få tillgång till dessa tjänster, finns det något annat som vi betalar – vår privata information.

Dessutom är det ingen hemlighet att de flesta av Googles intäkter kommer från reklam. Du måste ha lagt märke till annonser som är relevanta för din senaste sökhistorik som magiskt visas medan du surfar på webben. Till exempel söker du efter skor och snart börjar annonser från onlinebutiker visas på ditt flöde. Vi vet alla att Google använder vår information för att visa oss relevanta annonser. Men hur mycket Google faktiskt vet om oss, och hur säkert är det?

Vad och hur mycket vet Google om dig

Vad och hur mycket vet Google om dig

Vad och hur mycket vet Google om dig

Så här samlar Google in din information från de tjänster du använder:

Googles webbhistorik

Det mest uppenbara sättet för Google att få tag på din privata information är genom webbhistoriken på alla dina enheter registrerade hos Google. Med den här funktionen kan Google anpassa framtida sökningar baserat på din historik. Även om detta är användbart i vissa fall så låter det också annonsörer få tillgång till din information och visa relevanta annonser.

  Vad är Shodan? IoT-sökmotorn förklarade

Google håller också reda på de andra sidorna du besöker med hjälp av spårning av cookies och Google AdSense och Analytics. Du kan ändra dina inställningar genom att gå till Googles annonsinställningar som låter dig välja bort annonser eller ändra typen av annonser du vill se.

Youtube

Nästan alla har tillgång till YouTube eftersom det är det enklaste sättet att titta på videor online. Men YouTube håller också reda på din historik, dina sökningar och prenumerationer för att hjälpa Google att veta och förstå mer om dig. Du – eller någon med tillgång till ditt Google-konto – kan se denna historik på Google Dashboard.

Google Plus

Facebook kom mycket före Google Plus, och det lärde Google en hel del saker om att samla in användardata. Google Plus är ungefär som Facebook när det gäller att samla in din information. Från var du bor till vad du gör för att leva till vem du följer, Google håller reda på allt. Google kan också se bilderna du laddar upp, de personer du taggar i dem och till och med meddelandena du skickar. Ja, ingenting är privat längre.

Gmail

Om du trodde att dina e-postmeddelanden åtminstone var privata, tänk igen. Google bryter Gmail-data för att få information som sedan säljs till reklampartnerna. Denna information, i kombination med informationen om dig som hittats offentligt, används för att visa riktade annonser. Detta inkluderar också GTalk, Gmail’s chattjänst. All din chatthistorik sparas och Google är gratis att se och använda informationen.

Google Drive

Enligt Googles användarvillkor behåller du ägandet till dina Google Drive-filer, men Google kan se dem när som helst det vill. Det betyder att dina Drive-data inte heller är privata. Processen för gruvdrift av Drive-data skiljer sig inte mycket från hur Gmail-data bryts ut, och även om ditt innehåll förblir ditt eget är det inte riktigt privat.

  S5Mark - Rootkit förklädd som VPN infekterar Windows 10-enheter

Android

Låt oss inte glömma Android, det operativsystem som de flesta smartphones och surfplattor använder idag. Om du har en Android-telefon har du säkert ett Google-konto och det gör det löjligt enkelt för Google att spåra din information även om du inte är på en dator.

Android-telefoner har GPS- och platsspårning, och det innebär att Google får veta var du bor, vilka platser du ofta och vilka lokala tillhörigheter som är dina favoriter. Om du går till platshistorikverktyget kan du se all information som Google har om dig och du kan till och med välja att ta bort den här informationen. Det är inte känt om att ta bort historiken från din telefon också tar bort den från Googles databas.

Androids säkerhetskopieringstjänst är ett användbart verktyg om du skadar din telefon eller förlorar den. Men detta är också ett stort problem. När du säkerhetskopierar din enhet lagras all information på din telefon, inklusive appar och lösenord, på Googles servrar.

Detta innebär att informationen lätt kan användas av Google eller erhållas på skadlig sätt som att hacka Googles servrar. Om någon får åtkomst till ditt Google-konto kan de enkelt få denna information genom att registrera en ny telefon.

Hur man hindrar Google från att spionera på dig

Om du är orolig för att Google vet så mycket om dig är det bästa alternativet att installera ett virtuellt privat nätverk. En VPN håller din surfhistorik privat och gör dina online-aktiviteter säkrare. Här är de bästa VPN-tjänsterna du kan använda för att lägga till ett extra lager av säkerhet och integritet till alla dina online-affärer. För en mer detaljerad recension och mer information om VPN, läs denna recension.

  Hur man förhindrar Alexa från att lyssna på dig

Den brittiska webbplatsen “The Mirror” har också sammanställt en användbar guide för hur du torkar din skiffer rent och tar bort all information som Google har om dig.

Hur mycket vet Google om dig – Avsluta

Det är inte lätt att undgå Googles skugga om du är online. Du ger bort nästan allt du gör på webben, inklusive din sökhistorik, dina lösenord och din personliga information. Googles avsikter är inte skadliga. Eftersom de tjänar mest vinst från annonser samlar de in din information för att visa dig annonser som du kanske tycker är relevant och användbar.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me